Богат, беден? Не, еко хартия, ниска цена, по-малка тежест...

"Просвета" съжалява, че едно "добро начинание" се проваля
66
Богат, беден? Не, еко хартия, ниска цена, по-малка тежест...

Не е вярна интерпретацията, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата, категорични са от екипа на "Просвета" в позиция по казуса с учебниците за 8 клас за "бедни" и за "богати".

От издателството са готови да не ги разпространяват и са посочили като причина "разгърналата се масова кампания срещу тези учебници".

Още по темата

Според "Просвета" истинската цел на тяхното издаване е да се осигури право на избор на родителите и децата, да се намали с повече от 50% тежестта на учебниците, да се използва екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета, да се намали цената с 30%, да се осигури електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник.

"Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали", коментират издателите.

По-рано просветният министър Красимир Вълчев обяви, че учебниците няма да се разпространяват в този вариант, а наредбата, която допуска това, ще бъде променена.

В позиция от МОН също бе посочено, че това е възможност за избор, но обяснението не намали гневните реакции в социалните мрежи, в които се говори за дискриминация и социално разделение.

Те бяха породени и от това, че от издателството акцентираха на варианта по-евтиният учебник да бъде избран от семейства без големи материални възможности.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира шефът на издателството Никола Кицевски преди два дни в интервю по БНТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм разбрал за новите разкрития в математиката. Отсега нататък колко ще са 2 по 2 ?? Защо ще пишат нови учебници?? ? А географията съм сигурен че трябва да се пренапише България вече не е и на Африканския континент. Тези грабли.ви врани и биологията ще наложат да се промени българския 'политик' е най долу в еволюционната скала.
37
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък учих в цялото си следване по доста предмети от преснимани на ксерокс учебници, просто не бяха преиздавани от дълго време. Е какво, като бяха черно-бели, съвсем наред си бяха.
36
1
 
30
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Те всяка година печата... И не само, че не са по-добри ами в тях изобилства с бисери като този - Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна растения и други животни. Затова те се наричат потребители"... Те от МОН не мислят за съдържанието, мислят само за цената и за това кой ще се налапа с парите от постоянното преиздаване на математиката примерно...
35
6
 
22
 
! Отговори
джон далтон преди 6 години
ами аз като съм далтонист, учебниците ми едно време бяха цветни ама аз кво разбрах от това нищо? пък и в атласа имаше да гледаме температури височини по картите с различен цвят аз пак нищо не разбирах.....
34
4
 
28
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Така учителите ще преценят кои деца са богати за да им пишат шестици за да получат подаръци а на бедните двойки и тройки .Дискриминация е ! Чакайте да въведат условията и ще ги съдя в Страсбург за милиони .
33
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цялата истерия разбрах,че можело тия учебници да са по-евтини,а държавния ни апарат не попита,защо като може и има вариант не е предложен до сега,а скочи и тя сляпо срещу това,само и само да угоди на хората,сакън да няма недоволство и да си направят евтиния P.R.-видиш ли колко са загрижени,за какво,за шаренко в учебниците,а не за съдържанието им.НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
32
3
 
27
 
! Отговори
Менса преди 6 години
Цветен или черно бял учебника е учебник .Проблема е ,че децата са масово глупави ,един простичък тест за интелигентност може да покаже ,че не повече от 10-15 % могат да покажат логическа мисъл .На останалите светло им бъдеще по света като общи ръботници но и с това ще имат проблем поради няколкото милиона придошли емигранти който са в процес на интеграция .
31
6
 
28
 
! Отговори
Пак повтарям преди 6 години
Противниците на идеята за два типа учебници защо не подкрепят предложениетода бъде произвеждан само една марка автомобил, само един модел ида е на такава цена, че да си го купуват и бедни, и богати.Това предложение е далеч по-хуманно от идеята на свръхемоционалните примрип/тки, които настояват да бъдат произвеждани само скъпи учебници!
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво им беше на предишните учебници, та напечатахте други? Има нови открития във физиката, метематика и химията ,които се налага да отразите ли? Нема да спрете с тоя рекет? И не ми излизайте с вопъла за бедните деца, защото тия за които уж ревет, ходят пеша а другит- със собствени коли и въпростине изобщо не четат.Ето още една причина за електорнен вариант на учебниците- айфоните най-после да се ползват нещо полезно.
29
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще ме защити от факта, че властта свали ДДС от хазарт, но не и от учебниците и не само това ,но ме предпазва и от обидата ЕВТИН УЧЕБНИК.
28
2
 
26
 
! Отговори
15 до аз преди 6 години
Така е и точно затова смятам, че образованието в България страда от мноооого по-съществени проблеми, от които се отклонява вниманието на хората с "драми" като тази. Аз ще купя на децата си черно-бели учебници и внимателно ще им обясня, колко хубаво е това за околната среда. Чистим в планината всеки уикенд, те ще го оценят!
27
0
 
29
 
! Отговори
правилно,дерзайте преди 6 години
Следва делене на две категории:ученици,които ги водят на у-ще с мерцедес,и такива без!Тия с мерджаните се ползват с привилегии,останалите кротуват да си знаят мястото!Първите могат да бият даскали,ако не ги слушат,вторите сал с една крехка надеждица да залягат над ученето,и после светкавично изнасяне от тук!И т.н.,и т.н...Дядо ми,за такива като тоя гений,дал тази идея,казваше:"Много учено,много знае!В нужника да го затвориш,пак ще намери кво да яде!"
26
0
 
17
 
! Отговори
Аз до номер 15 преди 6 години
Знаачи ме разбираш отлично какво искам да кажа и всъщност споделяме сходни ценности.
25
0
 
18
 
! Отговори
Neehle преди 6 години
Ne e zle da ima raznoobrazie na pazara...Bg darjaven standart taka ili inak e za vseki uchenik da ima i po edin krasiv Koran darenie ot priatelite na Bulgaria v Iran, Irak, Oman, Saudi Arabia, Turkiye, Libia, Siria, Afganistan, Kurdistan...
24
2
 
19
 
! Отговори
15 до 23 преди 6 години
Плиятелю имам докторска степен, в която съм инвестирал много време е пари, и която ме храни много добре! Не ми обяснявай какво мисля за нуждата от образование!
23
1
 
19
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
Не на промоциите в кауфланда!Когато пускат намален ориз ,олио,маслини,сирене и т.н аз се чувствам беден ,мизерен ,дискриминиран!Боря се с пенсионери за кофа с портокали и гледам да натъпча колкото се може повече ,независимо че са 10-качество...Ако всичко е с яки цени нагоре може да се почувствам по богат ........а дано ама надали!
22
3
 
21
 
! Отговори
Аз до номер 15 преди 6 години
Всъщност аз не говоря конкретно за цветните картинки, а за общата реакция против даване на пари за образованието на децата ни. Искам да ти кажа че няма нищо безплатно на тоя свят и това че някои очакват държавата да им изучи децата е от едно отминало вече време. А ти ако искаш не давай пари за образование на децата си, после не се чуди защо основно трудовата сила в България е слугинаж шофьори, доставчици, магазинерки и сервитьорки точно защото масите мислят като теб.
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветните учебници не са като цветните селфита.Нека направим разлика. Все пак говорим за осми клас и нагоре, картинките не са належащ педагогически инструмент за преподаване на урока.Ако все пак някой много му е безцветно, учебниците са си ваши чувствайте се свободни да ги оцветявате и споделете във фейса,ако това ви вдига райтинга и нямате с какво друго да се гордеете. У нас имам лекции по физика, ама се ксерокопие, отивам да ги метна в кофата за смет.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва пък вече е върха на герберската простотия........
19
0
 
24
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
От цялата работа, аз разбирам, че е възможно да има и евтини учебници. Но не, явно отчисленията от тях за някой хора ще са по-малки и затова ще оставим скъпия вариант!