Нормални ли са учителите? Ще ходят ли на психотест?

Педагози недоволстват, готвят протести срещу наредбата
11 сеп 2017 07:37,
60
Нормални ли са учителите? Ще ходят ли на психотест?
Снимка: архив, Булфото

Учителите са готови да излязат на протест, ако не бъде отменена наредбата от 24 октомври 2016 г., която предвижда всяка година да се подлагат на задължителни психотестове. В нея е записано, че всички преподаватели трябва да го направят до 30 септември, в сила от тази година.

Оказва се, че близо 11 месеца след обнародването на наредбата (1 ноември 2016 г.) няма яснота дали тя ще бъде прилагана и в сектора зрее голямо напрежение.

От синдикат "Образование" са изпратили предупредително писмо до здравния министър, заяви председателят Юлиян Петров.

"Преди 4 дни изпратихме писмо до здравния министър Николай Петров, с което му даваме една седмица срок да прекрати поне за месец действието на тази наредба. Ако дотогава няма раздвижване, ще му поискаме оставката и ще започнем ефективни стачни действия, готовност за това има на много места", заяви пред той  пред "Труд".

Петров обясни, че преговорите по сагата със задължителните психотестове продължават от ноември миналата година. Оттогава синдикатите водят разговори с три екипа на министерството на образованието, както и със здравното министерство.

"Напрежението в цялата страна е голямо. И предупредихме министъра, че ако не се намери решение ще обявим нашите действия пред всички медии. Надяваме се да се разберем, но сме готови и на другия вариант, защото в момента няма решение и тази наредба е на изчакване. Засега има само едно писмо на образователния министър Красимир Вълчев от преди два месеца, в което се казва да не се бърза с тези прегледи", обясни Юлиян Петров.

По думите му са получавали сигнали от Русе, където учителите били посъветвани да започнат с тези тестове, защото няма време, а един такъв преглед там струвал 150 лева.

"За нас това е неприемливо и няма да го допуснем, не на последно място е комерсиален интерес", аргументира позицията си шефът на учителския синдикат.

"Оказва се че това е най-чувствителната наредба от всички в системата през последната година, защото всеки приема прегледа при психолог много лично", коментира бившият зам.-министър на образоването и настоящ директор на 119 СУ в София Диян Стаматов.

Според него е грешен моделът всички учители да се явяват на тестове и това трябва да става само при тези, за които се знае, че имат конкретни заболявания или други фактори, които биха попречили на работата им.

От синдикат "Образование" очакват в понеделник или вторник министър Николай Петров да вземе отношение по назряващия проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
11
 
! Отговори
Да ама не преди 6 години
До Анонимен те новите учители са неграмотни и неуки ,бе-ела в елитно столично училище до ги видиш,добре че класната на сина ми е възрастна
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
учители навършили минимална възраст за пенсия трябва да бъдат освободени в заслужена пенсия и на тяхно място назначени безработни млади учители.Недопустимо е в образование динамично изискващо нови знания да преподават 50 60 и 70г.било то директори или други цялостна реформа там за изграждане на авторитет .Полиция нон стоп присъствие в училищата.Посегателство над учител трябва да носи затвор по бърза процедура а хора, които не им се учи трябва да се изключат и пратят на курсове за зидаро мазачи
33
1
 
14
 
! Отговори
Репииии....СТЕ преди 6 години
тоя народ ,дето го оставиха гладен, дето го убиваха и изнудваха стачкува само срещу учителите си-ГОРКИЯТ Левски-ЗА КАКВА ПАСМИНА Е УМРЯЛ!
32
3
 
5
 
! Отговори
Бледосивчо... преди 6 години
До сивчоти от сивите си смрадливи чорапи и животец не си мръднал.
31
0
 
8
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
До все таяНивото във всички професии в една държава е константа-различни са процентите на добри и слаби.Ако има 3 процента добри лекари, толкова ще са банкери и учители-добри в работата си.
30
7
 
7
 
! Отговори
сивчо преди 6 години
Да не говорим колко остарели и *** са някои учебници и какви глупости учат децата. Да не говорим как учителите от години си дъвчат все едно и също, наказват децата да пишат до побъркване, да учат едно и също нещо стотици пъти,да ги товарят с домашни и т.н. Да не говорим колко тежи ученическата чанта.Да не говорим, че образование отдавна няма. Материала се преподава колкото да се каже, че е преподаден, а учителите отдавна са остарели и уморени, ден да мине, друг да дойде, нацията е неграмотна
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нормални ли са родителите, които не са дали и елементарно възпитание на дечицата си?Нормални ли са родителите, които се бият пред децата си, пушат и пият и псуват пред децата си? Нормално ли е да се посяга на учител, та бил той и най-некадърния?Нормално ли е родителите да не знаят къде са децата им по цяла нощ и после да обвиняват учители,държава и т.н. за всички беди?Нормално ли е родител да не е забелязал, че детето му използва наркотици? И още колко...Така че първо родителите на психотест
28
2
 
9
 
! Отговори
личен лекар преди 6 години
От здравната каса казаха, че няма да ни отпуснат повече направления за целта и ще ни глобяват ако им даваме талони за психиатър по този повод Тестовете ще са само срещу заплащане. Правете си изводите.
27
7
 
4
 
! Отговори
все тая преди 6 години
А колко пари взимате от частните уроци? Все не ви стига, а нивото на някои учители отдавна е в миналите векове,а преподаването остаряло.Много често за лошото поведение на учениците са виновни учителите, защото отношението им е неадекватно и неправилно, затова е добре да има тестове и за тях. Не винаги учениците са виновни.
26
1
 
5
 
! Отговори
до 27 да, луди са преди 6 години
Май нито сти до учил в училище и май имате нужда от медицински преглед. Изглежда употребявате ежедневно наркотични вещества. Извинете , да не сте софийски евроатлантически протестер ?
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Нормални ли са учителите?"Еq сега какво общо има психичесоката стабилност на учителите на лицето, написало това "заглавие",с извинете? Тях ли ще обвиним затова, че са изваяли този лингвистичен шедьовър? DЗащо пренасяте отговорността върху учителите, когато лицето е рeшило да си остане неграмотно? Отговорност е нещото, което убягва и за него психотестове не са подходящи. Сътворилити тази наредба не виждат гредата в своето око, но сочат треската в чуждото, то даже тяхното е дорийска колона
24
12
 
6
 
! Отговори
да, луди са преди 6 години
Ами те всички даскалки са изперкали! По-ненормално, злобно, просто и селско като манталитет племе от БГ даскалките няма. Това е защото най-глупавите влизат в специалностите, които бълват учителски кадри. При такъв входен материал изходният материал е плява и то откачена плява
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, а каква е крайната цел ? Какви действия ще бъдат взети, за постигането на тази цел.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До учителАми като искаш, отиди и преподавай в някое многовековно частно училище в Англия или Швейцария.
21
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
До учителНе вярвам да си учител! Всеки учител знае, че НЯМА КАК ДА изкара 40 учебни часа! Две трети от работата на учителя е ИЗВЪН учебните часове - подготовка на уроци и тестове и тяхната проверка!
20
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименТо, за да си даскал по математика и да се занимаваш със тийнейджъри, които тепърва се учат да броят - ами трябва да си малко .... луд! Това си върви с предмета.
19
6
 
5
 
! Отговори
Нищо новоПодСлънцето преди 6 години
В миналото, в някои райони на Мала Азия, не са допускали в съда като свидетели пенсионираните учители и младоженците. Считало се, че тези хора не са с ясен разсъдък или, както се е казвало с пословичен израз, не са с всичкия си акъл.
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо спирате прегледа за учителите нима искате ненормални учители да учат децата.Искаме промени а не позволявате те да станат.
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние имаме една много смахната даскалка по математика. Смятам, че този тест ще бъде много полезен.
16
8
 
12
 
! Отговори
учител преди 6 години
Нямам против да ходя на тест, но заплатата ми да е 50 лева на учебен час с гарантирани 40 часа седмично.

Спонсорирани публикации