Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!

До този момент то идва изцяло от съседна Турция
Обновена: 22 окт 2017 14:25 | 22 окт 2017 14:10, Петя Славова
108
Годишно: 10 млн. лева за поддръжка на исляма у нас!
Снимка: Кадър, Нова тв

"За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно".  Това заяви пред Нова тв главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Изказването дойде по повод намерението на държавата да промени финансирането на вероизповеданията у нас и да сложи край на чуждестранните парични потоци в духовните ни училища. Според Патриотите, финансирането от чужди държави (в частност, от Турция) е начин да се внедри и радикален ислям в България.

Още по темата

"Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това", увери Фаик. Според него, изказванията на Патриотите "сеят раздор и омраза в обществото".

На въпроса колко чужди имами е назначило Главното мюфтийство у нас, той отговори: "Съгласно договора от 1998-а между турския Дианет и мюсюлманското изповедание у нас, ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават в момента 10, на фона на 400 чужди проповедници в България. Те проповядват традиционния и познат ислям".

Фаик обаче не можа да представи статистика колко от българските имами са завършили в чужбина.  Трите духовни училища се финансират изцяло от Турция. Най-големи дарения е имало през 2014 г. Те са близо 80% от всички получени дарения и са били насочени предимно в образователния сектор.

Относно обвиненията на бившия главен мюфтия, че сегашният е член на "Мюсюлмански братя", той заяви: "Това са смешни твърдения на този клоун".

В момента у нас има три религиозни училища. Те привличат ученици с мотивацията, че там получават безплатна храна и безплатно общежитие. Децата учат и живеят в чисто нови сгради, а сметката се пише на Турция.

В същото време Фаик не можа да коментира какво се случва с нелегални организации, които разпространяват исляма без разрешението на институциите. Разследване от 2012 г. припомня за нелегален пансион в центъра на Айтос, който приютява нямащи финансови възможности деца. Живеещите наблизо са наясно със съществуването на пансиона, но органите на реда така и не го намират след направената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато българката се мръщи сърдито срещне ли бял мъж. Предпочита си своите черни.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари на вятъра. Не си струва.
46
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исляма е най-обикновена секта.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заговорът за унищожаването на българите се развива нормално и по план.Сега ще ни накарат и да си платим.
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е умилително да вярваш, че някоя е заченала непорочно. Трогателно е също да вярваш, че запалиш ли свещ и се молиш на картини като от време на време ги целуваш същите тези картини по някакъв начин ще ти изпълнят желания. По-добре *** лови златната рибка.
43
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не иска ислям да хваща пътя на....горе. Други посоки няма. Ислямът е новата световна религия.
42
10
 
9
 
! Отговори
Исмаил до Кратун преди 6 години
Държавата ще даде до 500 000 лева за храма "Прокопий Варненски".... и още такива заглавия може да прочетеш колкото искаш?!?!?! Това са пари и от данъците на мюсюлманите....А какво дава държавата за българската религия Ислям??? Християнството е наложено на сила в България като са текли реки от кръв по заповед на цар Борис 1(100 000 българи намират смърта си) ...Батак е нищо с сравнение на насилственото христианизиране у нас и по света. Я ми кажи едно населено място на света където са станали хри
41
6
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Ми да си събират дарения и да се издържат сами, бре! Нали са вярващи? Да пожертват нещо за вярата си! Християнската църква да не би да я финансира държавата? Никой не им е длъжен да им дава наготово. Турция им праща, защото по този начин си купува влияние в България. Тоя, в цялата си наглост сложил цена на услугите си. Иска 10 милиона годишно!
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато някой шалварест амуджа получи задача да се взриви някъде из България, тогава ще ги питам муслитата къде ще се смушат, защото българина ще ги подкара както си знае.
39
4
 
11
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Който иска да изповяда ислям-да хваща пътя на юг.-----------Проблема не е еднозначен г-н Анонимен, а комплексен и многограмен!Въпроса е не дали сте вярващ християнин или атеист, а в това, че ние сами се отричаме от вярата си и я потъпкваме.Знаете ли, че в мюсулманските държави "атеизма" се счита за богохулство, а това от своя страна за най-висшето престъпление???Колко от вас знаят този факт????Не мюсулманите са виновни, че ни налагат своята религия, култура и традиции, а НИЕ!
38
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да изповяда ислям-да хваща пътя на юг.Без това скоро тази сатанинска религия ще бъде забранена в целия свят.Да хващат пътя докато не е станало късно.
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го издържат вярващите мюсюлмани в страната.
36
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пoмaци информират, че техни съграждани се продават за по 1000 лв. на месец, срещу това да са мюсюлмани. Нужно е елиминирането на тази продажна дейност, с почването от самите продажни пoмaци.
35
5
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
3 000 000 $ безвъзмездни за Сирия.... 500 000? за африканските шебеци 10 000 000лв. годишно за българските....Богата държава сме!
34
5
 
2
 
! Отговори
PD преди 6 години
Естествено че ще се кълнат във вярност, към държавата. Европейските разпоредби са, за овладяване на религиозните централи и подчиняване на държавата. Понеже сме в периферията ще се пробват с някоя и друга провокация, но ДАНС работят. Естествено по големите играчи ще ги прибират в европейските държави. Такъв е плана. И ако, нещо не сте схванали идеята, спомнете си за Юзеиров, или както и да му беше истинското име.
33
2
 
6
 
! Отговори
Румен до 48 преди 6 години
Къде си чел тея работи,неграмотнико?! Мария е заченала като девица,а Йосиф се оженил за нея след това. А Бог Отец в кой старчески дом се е оттеглил бе недоправеняко, плод на пиянска чи..ия!? Нещо за Света Троица чувал ли си? Ама то с образование до 3 ти клас няма как да прочетеш друго освен Винету.
32
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има голям брой мюсюлмани, сигурно 1/3 от населението й.Всички те са работливи хора и съвестни данъкоплатци, тъй като Коранът забранява лъжата. Не са шмеркери и хитреци като повечето християни.Не разбирам защо и те да нямат право на пари от Държавата за да кръщават децата си, след като внасят в Държавния бюджет една не малка сума. Отделно роднините им от Турция дето им пращата милиарди евра годишно, които се харчат пак в БГ.
31
22
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Самотохристиянство е заченато от грях( Не прелюбодействай !) А какво е станало. Боготишъл(въпреки че не е бозайникиоплодил първата семейна жена и сложил рога на мъжът и. После доброволно сеоттеглил в старчески дом и доброволно предоставил своя трон на наследника сиИсус
30
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Муслиманството е тумора на планетата, трябва да бъде изкоренено веднъж и завинаги
29
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви религии, какви пет лева... В 21 век сме, бе, хора!!! За всички религии се отнася! В Средновековието ли ще се връщаме?!?!