Домашните за децата – ненужни и излишни след 10 часа в училище

Български учител вече 30 години не дава на своите ученици домашна работа
Обновена: 23 окт 2017 10:47 | 23 окт 2017 10:40,
86

Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в "България сутрин".

Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от "Отворено общество", те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците.

Още по темата

Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация", обясни Димитров.

Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма.

Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета.

"Учебници и тетрадки не се носят вкъщи", посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
4
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименИзгърбването е от седящата поза на чина. Не е от раницата на гърба, която би следвало да те кара да ходиш изправен, даже изпъчен. Пишеш за учениците от горните класове, които пият кафе с учителите, а другите пишат за учениците 5-7 клас. По- други пишат за малките до 4. клас. :)
57
5
 
3
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Edna do 53Естествено, че ще се записват имена и др. данни. Записват се всички, които влизат. Какъв е проблема, не мога да разбера? Това са охранителни мерки.
56
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 6 години
В момента по български език и четене (което може спокойно да е един предмет) във втори клас има: учебник по Български, Читанка, уч. тетрадка към читанката, ез. задачи (помагало), по две малки тетрадки - т.е. това са точно 8 бумаги, които спокойно могат да са три - учебник (в който да си има текстове за четене и който може да е разделен на две части), тетрадка за упражнения (една, ако трябва на няколко части) и една тетрадка за писане, в която да се пишат и домашните работи!
55
2
 
0
 
! Отговори
Lan преди 6 години
55 :), да бе и Кама Сутра :)...Но и иначе е вярно! Повечето гръбначни изкривявания НЕ са заради раницата, а заради седящата поза по 8-10 часа на ден!
54
2
 
12
 
! Отговори
Lan преди 6 години
40До АнонименМасово децата до 4-ти клас са в училище от 8 до 18ч. Всеки ден, защото родителите им работят, а по закон не можеш да оставиш дете под 10 г. (четвърти клас) без надзор! Това е. Ако спазваш закона, или родител трябва да е безработен и да си гледа децата поне до 4-ти клас, или детето трябва да е на занималня! Относно тежестта - в момента тежестта е по-голяма, защото вместо учебник и една-две тетрадки по предмет, децата имат още по няколко помагала.
53
0
 
6
 
! Отговори
Edna do 53 преди 6 години
До АнонименВъв всички училища е така: родителите само до охраната, ако влизат се записват имена и ЕГН или дата нае раждане.
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Човек заучава добре и в други пози!"И така... била създадена Кама Сутра!
51
3
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
То пък щото таблетът е много полезен за очите! Просто наистина трябва да има шкафчета и голям част от инвентара трябва да си стои и в шкафчетата! Ако раницата е до 1/10 от теглото на ученика не е вредна - даже е полезна за развитие на мускулите на гърба. Трябва да се помисли за това, както и за безкрайно седящата поза в училище. Човек заучава добре и в други пози!
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1111В кое училище е това?Странно е, че не са те допуснали в училище. Защо ли?Премести ученика в друго училище, щом нещо не е наред.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноНе, нямаш право! Имаш право да отидеш до вратата на училището! Родители не се допускат, не само аз! И не никой не планира да се заяжда с учителите, но явно толкова ти разбира главата! Компетентността си я задръж за себе си, личи си, че идея си нямаш какво се случва по училищата!
48
5
 
5
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До 111Кой те изхвърля от образованието? Имаш право да ходиш всеки ден в училище. Да посещаваш часовете, да изнесеш урок, да разговаряш с когото искаш. Ако искаш стой по цял ден там. Не искаш учебници и тетрадки да се носят всеки ден, не искаш да остават в училище, е какво искаш?Друг е въпросът, ако ходиш в училище да търсиш за какво да се заядеш с учителите. И да се бъркаш в неща, по които не си компетентна. Не зная какво е ставало, че не ти позволяват достъп. Това са си ваши взаимоотношения.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато децата са 8 часа на училище, те подивяват и шумят и пречат на малкото,които слушат. Трябва да се намалят часовете.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А като и двамата родители работят на нормален 8-часов работен ден, кой ще гледа детето, ако трябва да си тръгне от училище по обяд?"Да не дава Господ, лоши неща да се случват с деца! Сгазени, пребити и отвлечени и примамени с наркотици и тем подобни... Обаче въпреки всичко, дори и в София виждам малки деца, които се прибират самички вкъщи и пътуват в граЦЦЦки транспорт.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това, което трябва да се направи - е да не висят по 8-9-10 часа в училище."А като и двамата родители работят на нормален 8-часов работен ден, кой ще гледа детето, ако трябва да си тръгне от училище по обяд?
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 - защото аз правех всичко както се очакваше от мен и имам изгърбване, и нервите ми са съсипани. Добре са тези, които си пиха кафета с училителите по междучасията и носеха само дамски чанти и широки *** с джобове. Затова. Правилата врредят, и или трябва да не се спазват, или да се променят.
43
9
 
8
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До до 33Ако ти си се чувствал(а) като товарно магаре, то е друг въпрос. Училището е място за изграждане на правилни навици. То е място ЗА СПРАВЯНЕ С ТРУДНОСТИ и ПРЕПЯТСТВИЯ. Това не е забавачка, където се ходи за удоволствие и приятно прекарване на времето, докато мама и тате ги няма.Приеми го като етап от живота, през който трябва да мине,за да е ПОДГОТВЕН за трудностите, които предстоят.Когато детето тръгне на работа, ще се разправяш ли с шефа, че му възлага задачи и работи допълнително?
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този проблем с тежките раници го е имало винаги, при всички поколения и не е, че сегашните деца са по-кекави. Именно за да се олекотят нещата, всички учебници започнаха да се правят с меки корици и да се разделят на части и да се практикува една тетрадка по всички предмети и да се ходи с найлонови торбички, вместо с раници на училище и още много други неща са измислени от много години вече.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ас сам от от махалата Стулипиново и мене ного ми аресва е то дето каза домашно да не давад.Аз вучилиште не мога и не ходим ние а те в махалата искат да пиша. Олесняване ми е на мене това бате! Трябва да пазим традициите на необразуваност.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има домашни, разбира се. Как иначе ще се научат да учат и работят самостоятелно. Това, което трябва да се направи - е да не висят по 8-9-10 часа в училище. Ако ще ходят на занималня - домашните да се пишат там и да не се остансят в къщи, и тя трябва да ги занимава. Със спорт също. И не трябва да е по още 6 часа. И домашните трябва да са съобразени, само упражнение, не повече от 15 активни мин. на предмед. Не детето фактически да се обучава в къщи, защото в час не е свършена работата.
39
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за вкарването на американския футбол в българското училище и на повече видове спортове. При американския футбол и момичетата могат да се втключат, като мажоретки.

Спонсорирани публикации