Домашните за децата – ненужни и излишни след 10 часа в училище

Български учител вече 30 години не дава на своите ученици домашна работа
Обновена: 23 окт 2017 10:47 | 23 окт 2017 10:40,
86

Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в "България сутрин".

Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от "Отворено общество", те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците.

Още по темата

Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация", обясни Димитров.

Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма.

Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета.

"Учебници и тетрадки не се носят вкъщи", посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какви 10 часа? Вие ги изкарахте по-работни от 90% от работещие в БГ. Това ако има занималня, а тя е за да си пишат домашните тогава. Само тези, които не ходят на занималня, трябва да имат домашни.
37
6
 
7
 
! Отговори
111 преди 6 години
Против съм учебници и тетрадки да седят в училище! Това е опит родителя да бъде тотално изхвърлен от учебния процес! Забранява се достъп до стаите, забранява се индивидуалността, забранява се участието на родителите.... Какво още? Само за касички ни използват! Образованието на децата е приоритет на родителите и те не трябва да бъдат изхвърляни от този процес! Вместо заключване на учебници и тетрадки, нека учебниците станат електронни! Вместо 7234627384 помагала и учебни тсе използва само едно!
36
6
 
9
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Домашни работи трябва да има, но да не са големи по обем. Те са вид самостоятелна работа. Трябва да се пишат в занималнята, всяко дете да се справи само. Сутрин да има само 2-3 основни предмета, другите часове- спорт, музика, рисуване. Така следобяд децата ще се подготвят само по 2-3 предмета, не повече и няма да са натоварени. Часовете по математика и литература са много-по 5 часа седмично на предмет. Да ги намалят и да увеличат часовете по рисуване, спорт, труд и техника и рисуване.
35
7
 
4
 
! Отговори
нямам думи преди 6 години
Започвам коментара доста жаргонно:Тоя сутрин става, трябва някой да му набие два тупаника и да си легне пак. Точно в началните години децата трябва да пишат домашни: да се научат на дисциплина, да се научат да пишат и смятат, да преповторят това, което им е било казано през деня. Изпитването било тест: ми като е тест да е с отворени въпроси...Решението да си държат учебниците и тетрадките в училище, чист ***, направо няма нужда да ги купуват родителите, така и така явно са безсмислени???
34
3
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Значи щом аз и ти сме ходили на училище като товарни магарета това е нормално и не е проблем децата ни да ходят по същия начин ?
33
1
 
4
 
! Отговори
Lukov преди 6 години
Неолиберлната *** от "Отворено общество" не трябва да имат право на мнение. И всички неолиберали трябва да бъдат разстреляни заради 30 години на системна деградация на цялото общество, която те пропагандират. Сега искат децата да спрат да учат, за да може да ударим дъното както никога преди това.
32
2
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Защото ние така си мислим. Като се замисля., от приятелите ми най-преуспели са тези които се махнаха от родните си градове след 7-ми клас. Колкото по-малък започнеш сам да се справяш сам с живота толкова по-добре. ПС: Е стига да не попаднеш на съученици наркомани, че тогава нещата загрубяват.
31
8
 
6
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До 111111С такива чанти ходехме на училище и ние някога. Екипите за физкултура си ги носехме сами. Не ни разрешаваха да ходим с анцунг и маратонки на училище като сега. Как носехме по 5 учебника, 5 тетрадки за работа в час, 5 тетрадки за домашна работа и тетрадка за писмена работа по литература, тетрадка по музика, триъгълници, моливи, цветни химикали, линии, пергел. За спорт- тениска, шорти, маратонки, цял анцунг?Ако имаме рисуване- блок, бои различни и буркан от детско пюре. Как ние можехме?
30
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не може да оставиш дете на 7 г. цял ден само у дома!"От 4 годишен живея сам у дома. После училише, като следобяд пак сам у дома, за да си пиша домашните. После в средното, бях на квартира в Пловдив, където от 8-ми до 12-ти клас, пак бях сам у дома. Според мен е напълно нормално, при добро начално възпитание.
29
1
 
9
 
! Отговори
! преди 6 години
системата е много несъвършена от време "оно". децата са толкова различни, че е неправилно да се събират в стадо и да бъдат обучавани по един и същи начин!
28
1
 
10
 
! Отговори
Заради кариеризъм преди 6 години
До до 9Да, признавам, че времената са други, но има една приказка, че "сух гз риба не яде". Трябва да се намокри малко. Трябва да се правят нещата така, че да станат. И компромиси да се правят. Познавам доста родители, които в името на децата си, не живеят примерно в... София, ами живеят в малък провинциален град, където е по-безопасно децата да се прибират от училище сами. Ама нали уж всичко правим за децата си, пък се оказва накрая, че някои родители всичко го правят за себе си. От его!
27
2
 
14
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До до 9 от родителАко детето ти психяса от 16 книги, които са съобразени с възрастта му, как ще продължи да чете по- сложни неща в гимназията, как ще завърши ВУЗ?Не разбирам едно- защо ние можехме да се справим някога, а сегашното поколение не може? И всичко им е трудно, всичко им пречи, тежи?
26
1
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
средата на 90-те майка ми беше безработна и по цял ден учеше с мен. Но в момента в който си намери работа стана страшно. Прибирах се от училище в 12 и от 13:00 до 17:00 скитах по улиците с други като мен. Като се сетя какви простотии сме правили с някои мои съученици лошо ми става. Сега имам дъщеря и само се моля да не се е метнала на мен. Занималнията наистина беше за загубеняците, ама сега времената са по-различни. Деца 1, 2-ри клас са малки за да се прибират сами. А родителите бачкат до късно
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема по-скоро е в огромното количество излишна информация преподавана в училище.
24
4
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
По тази логика, не ги учете изобщо да пишат, да не се пренатоварят и да не се депресира някое дете, че не се е научило да пише. То и без това не им трябва на повечето. Те няма да работят на бюро (ако изобщо работят).
23
5
 
9
 
! Отговори
111111 преди 6 години
До риторичноДа, раница с тегло 7-8 кг за дете с тегло 23-25 кг е НЕЧОВЕШКО, след 10 часа, прекарани в училище, да пише до 20 -21 часа вечер -ами НЕЧОВЕШКО е! Не говорим за ученици в 7, 8 клас - те сами би трябвало да планират времето си. Говорим за деца в първи-втори клас! И аз помня как беше едно време, ама сега как оставиш детето си само у дома, как да ходи по улиците само, като фучат коли и шофьорите са или пияни, или дрогирани!?
22
1
 
19
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До чичо ЛюбоПроекти може да пише ученик, който има знания. Техните проекти са преписани от интернет. Не ползват други източници, не четат нито художествена литература, нито техническа, нито историческа- нищо. Те не искат да учат. Не искат да ги изпитват. Не искат да правят писмени работи, тестове и пр. Не искат да полагат никакви усилия за нищо.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чичо ЛюбоАз не съм ОК с това, детето ми да е роб цял ден в училище. Идеята на домашните работи е, да можеш някои материали да ги прегледаш на спокойствие сам със себе си, ако трябва да задълбочиш, ако ти е интересно или се налага. А не да се създаваш деца по шаблон, марионетки, зомбита без собствено мислене, които само наизустяват, но никога не се научават да мислят самостоятелно. Защото самостоятелното мислене, се изгражда с домашните, а не с продукция на конвейр за по точни часове.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето баба ми разправяше че работата на учителя не е да те научи, а да те провери какво си научил вкъщи.
19
8
 
8
 
! Отговори
(за живеещите в BG) преди 6 години
бе, не разбрахте ли, че всичко опира до това на кое дете колко Господ му е дал в главата! тва е! другото е експерименти и напъни! а най-важното е как гледате и възпитавате децата си до преди да тръгнат на училище! дръжте ги далече от тълпата и детските градини, ако имате възможност - защото там се губи и онова дето всевишния му е дал!

Спонсорирани публикации