Домашните за децата – ненужни и излишни след 10 часа в училище

Български учител вече 30 години не дава на своите ученици домашна работа
Обновена: 23 окт 2017 10:47 | 23 окт 2017 10:40,
86

Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в "България сутрин".

Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от "Отворено общество", те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците.

Още по темата

Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация", обясни Димитров.

Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма.

Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета.

"Учебници и тетрадки не се носят вкъщи", посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
18
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Всичко в училище е нечовешко... според някои. Ученето, домашните, раницата, граматиката, английският език, химията, историята- нечовешко! Да ходят на училище да си говорят, да си играят с таблета, що да учат- в Гугъл всичко го има написано, няма нужда да го помнят. После във ВУЗ ще ги приемат и избутат ей- така, колкото да имат студенти и да раздават дипломи. На работа ще ги настанят по програмата за младежката безработица, там старите служители ще вършат тяхната работа. Иначе е нечовешко!
17
6
 
3
 
! Отговори
чичо Любо преди 6 години
Да направят училищата целодневни - 08:00 - 17:00 - и там да се подготвят домашните ако изобщо има такива. Повече упражнения за да се затвърдят знанията и на седмица по един тест за да се види нивото на къде е. Чантите да се носят в понеделник и да се вземат в петък. Т.нар. домашни да са проекти, което е в пъти по - добре от колкото да стои на един стол и да се пъни да пише, и да се движи детето. Ама на парата няма да отиде при нас а при други и дай да ... ай да не се ядосвам
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"и също няма защо детето да психясва през лятото да чете 16 книги задължително !"Имам прекрасни спомени от книгите, които съм прочел през лятната ваканция. Понякога даже доста повече от 16 книги. Помня някои неща от прочетеното, дори и днес. И само да спомена, че не съм се лишавал от игри през лятото, за сметка на четенето.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си, как баща ми, ме беше научил да си пиша сам домашните. Беше ме научил да умея сам да си планирам времето и на коя домашна приблизително по колко време да отделям. Беше ми казал да започвам с което си искам и да продължавам с което си искам. Помагал ми е когато може, но не ми е писал домашните, както на сегашните мързеланковци. И не си спомням да съм писал домашни до 8-9 часа, както някои родители пишат тук. Това е смешно. Просто децата ви са изостанали, ако е истина това!!!!!
14
5
 
10
 
! Отговори
до 9 от родител преди 6 години
за едно време си прав,че нямаше такива занимални задължителни за всички. и аз си учех сам в къщи. но тогава всяко дете се прибираше само от у-ще,защото нито коли мачкаха по пътищата и пешеходните пътеки,нито се крадяха деца..........а сега децата седят в занимални, защото родителя е на работа по цял ден. и за това домашните се пишат следобед там,като се редува учене и спорт,или игра. и също няма защо детето да психясва през лятото да чете 16 книги задължително !
13
9
 
16
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До Анонимен 9Остави ТИ какво си правил едно време, сега работещите родители нямат избор - децата са по цял ден в училище! Не може да оставиш дете на 7 г. цял ден само у дома! И като е на занималня, се очаква да си напише домашните там, все пак там има учител, който взема заплата за това!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи каква домашна работа ще ти даде учителят. Ако иска от тяб да правиш глупости, много ясно, че е излишно да правиш глупости. Аз лично съм имал учители и от двата типа. Имал съм учители, които дават домашни работи от които наистина разбираш и научаваш много неща и НЕ Е било нужно да ми помагат родителите за домашното ми. Имал съм и учители, които са били много зле, а домашните които даваха, също бяха много зле. Родителите също правят грешка, че ПИШАТ домашните на децата си.
11
3
 
13
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
това са глупости...как без домашни бе?????
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи,имало и свестни учители. учители,които разсъждават,а не просто да си изпяват урока. а и раниците просто се разкарват насам-натам.
9
7
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Интересно ".....че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето," А олимпиади по математика , информатика и биология печелят българските младежи, които имат домашни, не е западни младежи. Така че г-н учител май не е особенно прав.
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българка"Оказва се, че има да пише още домашни - и това ВСЯКА вечер - ами нечовешко е!"Каква вечер, бе булка?! Спомням си като бях в началното училище. Учим сутринта и следобяд съм си вкъщи и си пиша домашните. Вечер не пишех домашни. Няма такива "занималня", простовалня. Спомням си, че на занималня ходиха само слабаците. Децата, които напредваха, си бяха вкъщи и се учиха. А останалите бяха диваци и си губиха времето в "занималня" в училище, където им помагаха разни от "ненужните" учители.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата образователна система е зле. Трябва да има повече предмети, които да са от полза в живота.Също в училищата се преподава и академичен Английски и се санкционира всяка граматична грешка вместо да се наблегне на това децата на общуват по между си на този език и да слушат естествени диалози на англичани и американци.
6
7
 
5
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Домашни се правят само ако ще се кандидатства нещо , иначе няма нужда , но ако искаш нещо наистина да ги научиш на състезателно ниво - без домашни няма да стане. Иначе съм съгласен губене на време и стрес за децата. Като рече некой даскал да се престарава с домашните и на децата им се стъжва нищо че например в езикова гимназия преподава химия или обратното те като не се интересуват и 1000 домашни да направят все тая и обратно който се интересува и без домашни ще се развие. Ама нали гоним ПИСА ..
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Домашните за децата ненужни и излишни след 10 часа в училище" - Aз не мисля така!Много си зависи, какво точно домашно се дава на децата. (Не говорим за домашна ракия!)
4
7
 
14
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Напълно прав е: първокласник прекарва в училище от 7,30 - 7ь45 до 17,15-17,30 вечер. Оказва се, че има да пише още домашни - и това ВСЯКА вечер - ами нечовешко е! Да не говорим за тежестта на раницата, която аз едва мъкна!
3
12
 
12
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Това с домашните е напълно излишно.
2
15
 
17
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Напълно съм съгласен. Имам дъщеричка в 4 клас. От 08:00 е на училище до 12:30. Прибира се хапва и сяда да пише домашни. Прибираме се след работа тя пише също и помагаме. Редовно стоим до 8-9 вечерта. На другия ден пак. И какво ?! Пълни глупости. Част от данъците ми отиват за образование. Ако това дете ще го образовам вкъщи, по-добре да е частен ученик. Аз през моето обучение съм видял смисъл от домашните ПРОЕКТИ но те започват чак в гимназията.
1
8
 
28
 
! Отговори
Един преди 6 години
Планът да бъдем превърнати в нация от прoфани върви в пълна сила.

Спонсорирани публикации