Контрол за учениците – 1/2 отсъствие за закъснение!

Неизвинените отсъствия си остават 15, после наказание
12
Контрол за учениците – 1/2 отсъствие за закъснение!
Снимка: архив, "Булфото"

По-сериозни наказания за учениците, ако закъсняват за час, предвижда Наредбата за приобщаващо образование, която вече е в сила.

Досега, ако закъснеят за час учениците получаваха 1/3 неизвинено отсъствие. Вече при закъснение до 20 минути за час наказанието ще бъде 1/2. Ако ученикът закъснее повече от 20 минути ще се брои за цяло отсъствие. И така по-бързо ще се стига до максималния позволен брой.

Още по темата

А той се запазва без промяна - не повече от 15 за една учебна година.

Ученикът ще може да отсъства до 3 дни в една учебна година с бележка от родител, ако класният позволи. За отсъствия до 7 дни родителят ще трябва да поиска разрешение от директора.

По-сериозното наказание при закъснение за час е по предложение на директора на 51-во училище Асен Александров.

Според него в България има един феномен – децата закъсняват за час, защото ходят да си купуват закуски.

"Никъде другаде го няма това нещо всяко междучасие да се купува закуска", призна Александров пред Нова тв.

Мирена Докова преподавател в 51-во училище, обясни, че едно закъснение винаги разсейва класа – като влезе ученик първо поздравява, после шуми, докато си извади учебниците и седне на чина.

И още едно правило - учениците ще трябва да предават извинителните бележки от лекар до три дни, след като са се върнали на училище.

Но да извиниш отсъствие не е толкова трудно, твърдят децата. Медецински бележки се продават, като най-евтините вървят по 2 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
до бившия учител преди 6 години
"сякъде"???...и си бил " учител"???
8
1
 
9
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Отменете принципа "Парите следват ученика", отворете правилниците за вътрешен ред от преди1989-та и препишете от тях частта за дисциплината и отсъствията, и всичко ще си дойде по местата.Който иска да учи-да учи. Който не иска-светът е пред него, спасение дебне от сякъде.
7
1
 
3
 
! Отговори
съсед на училище преди 6 години
На тия кога ще им построят шатри покрай училищата да се крият в тях докато пушат, че се пъхат по входовете и ни изтровиха. Аман от 15 годишни недорасли и ***, не могат да пишат грамотно, но закоравели пушачи.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои студенти си купуват дипломи а учениците медицински бележки. Ето това е България.
5
0
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Смятам,че по строгите мерки няма да доведат до привличане на учениците в училище.Тези които отсъстват по "уважителни" причини пак ще закъсняват и пак ще имат безброй много закъснения.Всичкия този тормоз ще е за децата,които ходят редовно на училище,и случайно им се наложи да закъснеят.А между другото,кое ще мотивира децата да са в час,а не на улицата като установят,че закъсняват въобще няма да влизат в час.Защо 3 дни,ако класния разреши,това да не езатвор-нали в молбата има подпис на родител.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1/2 отсъствие за закъснение и 1/2 2-ка за малко незнание а за повече цяла 2-ка
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много бързо отучих учителката на детето да му пише отсъствие за закъснение. Казал съм веднага да и казва, че му е лошо и да си тръгва и да му пишат отсъствие за целия ден. После доктора си знае работата. Изведнъж закъсненията секнаха.
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ВСЯКО ОТСЪСТВИЕ РОДИТЕЛЧЕТО ДА ПЛАЩА ГЛОБА 100 ЛЕВА.
1
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Разбира се, отсъствия се пишат само на белите ученици, неприкосновените изобщо не стъпват в даскалото, ама не ги санкционират, че хем не е толерантно, хем да не загубят финансирането.