Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!

Премиерът Борисов лично отпуснал парите след разговор с министъра
19 дек 2017 15:30, Анисия Иванова
118
Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!
Снимка: БАН

Още 15 млн. ще получи БАН към бюджета си за догодина. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев след разговори на премиера Бойко Борисов с протестиращите академици.

Парите ще бъдат взети от централния бюджет за научни изследвания, обясни Вълчев.

Още по темата

Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база постиженията им за следващата година, обясни шефът на БАН Юлиан Ревалски.

Академията ще разработи и варианти за увеличаване на стипендиите на докторантите, каза още академикът.

От БАН благодариха на Борисов, че намерил време за проблемите им и обещаха да обсъдят прекратяване на протеста си, съобщи "24 часа".

Заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година, учени от БАН се вдигнаха на протест. На 30 ноември сутринта те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци.

Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик тогава не реши да се срещне с учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има чантаджиите да се накрадат
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наса закупила... Добре де ,защо правим продукти за пет, шест фирми.Направете уред, който да закупят двайсет милиона зъболекари - йонофореза!!!Колко пъти откраднаха йонофорезата от факултета? Колко ?Дайте патента на фирми и направете фабрика за масово производство! Тази машина работи
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО НЕ ДАВАТЕ ТЕСТОВЕ НА КАНДИДАТИТЕ? Дърто куче не може да се научи на нов трик. Вие също не искате да се промените. Добре! Защо все още не можете да намерите пазар за йонофорезата?Защото сте МНОГО УМНИ НАЛИ? Къде отиват парите? Защо БАН няма сайт за директна продажба на реализираните продукти? Защо БАН не продава патенти? Защо?
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори при нобеловите награди в природните науки има лобиране. Но да речем че не само това е определящо,за труд достоен за такава награда е необходим всеотдаен екип и много работа и пари. В нашата обстановка с дребен тарикатлък, завист и недоимък на апаратура и консумативи и специалисти (при първа възможност всеки си бие шута към белия свят).това няма да стане скоро. Какви ти нобелови награди, при тази награса но обществото и учени които мислят как да си платят режийните.
87
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нобеловата награда за литература се дава по политически причини, за това съм съгласен, Николай Хайтов например щеше да е достоен лауреат на Нобел.
86
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нобеловата награда за мир отдавна се е компрометирала след като я взеха Обама и Горбачов, но Нобеловата награда за науки (химия, физика и физиология/медицина)все още има голяма стойност и е въпрос на престиж за всеки учен и за държавата, от която идва,така че учените от БАН да се замислят дали правят наука на световно или поне не европейско ниво.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално за природни науки, БАН са доста по напред и като апаратура и като кадри от университетите. За справка на бананите,има поне няколко "апаратчета" за по над 500 000 (от проекти от ЕС разбира се ). И те работят,за разлика от тяхното дублиране в някои университети и празното недоразумение-София Тех Парк,покрай което просто се откраднаха пари. Машините работят,защото има хора, които да работят но тях-учили и специализирали дълги години, с по 500 лв заплата....
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спамовете настрана, но наистина има тарикати в системата и те трябва да бъдат изхвърлени, ще бъде за пример за съдебната система, здравеопазването и всички останали държавни сфери ако такива промени се случат първо в науката. Трудно, но не невъзможно. Знае се, че именно тези за които се говори имат и политически чадър.Аз мисля, че ако стойностните хора се обединят (които не са малко) биха могли да поразбутат системата. Стига толерантност към тарикатите в тая страна.
83
0
 
0
 
! Отговори
Я! преди 6 години
Някой от БАН, по долу, не бил чул, че проект може да се прави само от един човек?
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
77,Ужасно много са отхвърлените ви проекти. В това отношение сте пословични.Скандално ниско е нивото на почти всички спечелени проекти, все на протежета.Малкото изключения само потвърждават правилото.Апропо, толкова ли сте богати, че си позволихте да използвате щатна бройка, за да назначите пиар, който дори не е етнолог и специалността му е безкрайно далеч от вашата сфера на изследвания?Знаеш ли как ви наричат в ЦУ на БАН от десетилетия? Отборът на парашутистите!
81
0
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 6 години
ЕИМ? Институтът, който по време на прехода се оказа на срамното последно място в две класации?Брой на публикации и темпове на развитие на кадрите.След промените публикациите постепенно станаха много, защото вече не зависеше от партийното бюро да спира публикуването на сборници.Качеството не коментирам.Относно развитието на кадрите, всичко върви по схемите, заложени навремето от партийните гаулайтери.С пръст ви сочат,особено след директорския скандал 2009 или2010 г.А хабилитациите с крадено?
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27.10.2017 НАСА заКУПИ от БАН два уреди за за измерване на космическа РАДИАЦИЯ от типа "ЛЮлин" и са разработени за блъгарски космонавти 1986-1987. Закупените он Наса уреди тежат 98 грама. ПРибори от типа "Люлин" са закупени от Южна Корея, ИТалия, Бразилия
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига с тези нобелови награди...първо преди 1989 нобелови награди взимаха само хората от Запад - никой учен от Бан нямаше шанс да взема Нобел. Радичков и Хайтов са били номинирани за нобел по литература, но не са го спечелили. Второ Нобеловата награда отдавна се компрометира, след като Нобелови лауреати станаха хора като Ясер Арафат и Садам Хюсеин.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
66, преди да казваш дали е позорен доклада би ли го разтълувал? доклада е над 200 страници, включени са всички възможности - и оптимистичните и песимистичните. Това как политиците си го тълкуват е съвсем отделен въпрос.
77
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 72 - ти заблуждаваш хората - в обединеният институт по етнология и фолклор има ужасно много хора спечелили международни ПРоекти.Не е едно лице.Да, проф. Мила Сантова бе водеща фигура в този институт, но досега не съм чул проект да се прави само от едно лице - най-малкото трябва координатор на проекта освен ръководител. ОЧевидно не е била сама, във своите успехи. ЕИМ също има своите успехи, той бе атестиран на 5 място от чуждестранни одитор, така че нека на заблуждаваме хората.
76
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 40ТУ-София е по-добър университет от ТУ-Мюнхен.Но нали знаете кой ги прави тия класации на университетите---------------- западни фирми и организации.
75
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Лъчезар ФилиповМоже да е прав човека............защо го ядете..............проф.Лъчезар Филипов.И аз съм чел, че има няколко вида извънземни, едните помагат на САЩ, а другите на Русия, за Китай-не знам.
74
0
 
3
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
До Анонимен 49Може и по медицина/физиология да вземат Нобелова награда...................но едва ли точно някой от БАН...............като знам каква корупция има в БГ-медицина!!!
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZASHTO IM DAVAT PARI NA TEZI FEODALNI STARZI?--ZA NEKADARNOST LI?
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63Не заблуждавай!Проектите от И-та за фолклор, благодарение на които ЮНЕСКО обърна внимание на уникати от нашата традиционна култура, са постижение не на този институт,а на една единствена жена, която работи в него.Институтът й се "отблагодари", като посредством интриги я свали от поста, който заемаше. Беше станала професор в сравнително млада възраст, а институтските завистници не прощават такова нещо!