За прием в І клас: Близостта до школо – най-важна!

Премахва се схемата с точки за прием в училище в София
13 яну 2018 09:07, Боряна Павлова
12
За прием в І клас: Близостта до школо – най-важна!
Снимка: архив Bulphoto

Уседналостта и близостта на дома до училището ще е водещ критерий за прием в първи клас, като за него няма да се дават точки, а кандидатите ще се разпределят в четири групи. Това съобщи шефката на дирекция „Образование“ в Столична община (СО) Мария Минчева. Проектът на система за прием в първи клас вече е разработен и предстои да бъде обсъден и приет от Столичния общински съвет. Минчева обясни, че СО изцяло се е съобразила със спуснатите правила за прием от Министерството на образованието и науката (МОН) в Наредба 10.

Още по темата

При спазване на водещото изискване кандидат-първолаците ще се разпределят в четири групи.

В първата ще са децата, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян в последните над три години. Тези хлапета всъщност ще имат и най-голяма преднина.

Във втората група ще са кандидатите, при които уседналостта е от една до три години. В третата пък ще бъдат хлапетата, които в последната година живеят в близост до желаното школо. В четвъртата последна група пък ще са децата, които живеят извън прилежащия район на училището. Най-напред ще се приемат децата от първата група и при наличие на свободни места постепенно ще се преминава към следващите.

Предвидени са и четири допълнителни критерии, които също фигурират в Наредба 10, обясни още Минчева. До тях обаче ще се прибягва само в случай, че броят на кандидатите в определена група надхвърля план-приема.

За допълнителните критерии обаче са предвидени точки. Братче или сестриче в същото школо, в което кандидатства детето, носи най-много преднина – 16 т. Вторият критерий дава седем точки за децата, които са без двама родители.

Третият пък носи преднина за децата с трайни увреждания над 50% - с пет точки.

От последния четвърти допълнителен критерий ще могат да се възползват хлапетата, които са завършили подготвителна предучилищна група в избраното школо, в което кандидатстват. За тях са предвидени три точки.

Така на практика близостта на работата на родителя до училището на детето не фигурира изобщо в критериите, което означава, че майките и татковците, които работят до късно, ще бъдат затруднени при прибирането на детето си от училище.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че в Наредба 10 критерият не бил включен, защото именно при него били открити най-много злоупотреби. Той обаче допълни, че ако реши, Столична община може да въведе близостта на местоработата до училището в групата на допълнителните критерии и нямало ограничения от страна на МОН, но проблемът бил с контрола. За следващата учебна година училищата няма да имат автономията да приемат свои критерии, както досега.

Кампанията стартира на 16 април

От 16 април родителите на кандидат-първолаците ще могат да подават документи за прием. Преди това на 30 март пък всяко общинско училище ще обяви свободните си места, съобщи още Мария Минчева. Заедно с проекта на Система за прием за първи клас, ще бъде внесени и прилежащите райони, които са определени от районните администрации съвместно с директорите на школата.

За разлика от миналата година, тези прилежащи територии за всяко едно училище, ще могат да станат достояние за родителите още с приемането на системата за прием, обясни още Мария Минчева.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
...пак откриха топлата вода...за кой ли път...
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като в САЩ. Всеки задължително си записва детето е квартала. Не ти харесва квартала - да си бил имал пари да живееш в друг. Бедните в бедняшки квартали и кофти училища, средната класа в по- хубави училища. Богатите в частни училища. Елита се определя по рождение, бачкаторите в заводите също.
9
1
 
1
 
! Отговори
Милен преди 10 месеца
Правилно ли разбирам, че статията е за София? Споменава се МОН, но в същото време се цитират служители на Столична община?
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още една причина, за домашното обучение :)
7
0
 
15
 
! Отговори
татко преди 10 месеца
Ако всички училища бяха с добро ниво, хората сами ще записват децата в най-близкото училище. Трябва да де работи в тази насока, а не да налагат ограничения. Като никой не иска в дадено училище, оправете училището вместо да го пълните с ученици по задължение.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този проект го дъвчат поредна година. Сигурно няма да влезе в сила за приема... пак.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е относително правилно.Иначе недоволни винаги ще има.И какво,връщаме се на варианта от времето на социализма.След 30 години лутаници
4
0
 
12
 
! Отговори
Берба преди 10 месеца
А близостта с кмета ще играе ли?
3
6
 
5
 
! Отговори
SA преди 10 месеца
Абе какво ни интересува тая клоака София?!Където ви кажат там ще учите,бе!!!
2
2
 
9
 
! Отговори
Люлин преди 10 месеца
До мен на 10 м има училище. Но не искам там да учи детето ми. И ще ни забраните ли да го даваме другаде?
1
2
 
18
 
! Отговори
Мастър ъф суджукинг преди 10 месеца
Количеството кеш предназначено за директора, е от първостепенна важност, та дори и адресът ви да е луната.