В едно училище в София: Прави до откат! И… Деца, целувайте ръка!

Учителка в 17-о училище карала първокласници да стоят с вдигнати ръце
143
В едно училище в София: Прави до откат! И… Деца, целувайте ръка!
Снимка: архив Reuters

Скандален случай на учителски методи за възпитание взриви социалните мрежи и интернет.

Първокласници в столичното 17-о училище са били принуждавани от учителка да й целуват ръка. Заради случая в учебното заведение бе проведена извънредна родителска среща, продължила повече от два часа.

Скандалните методи на възпитание са приложени във вторник. Тогава по време на занималнята учителка решава да помогне с дисциплината на своята колежка в първи Г клас.

Тогава първолаците са били принуждавани да целуват ръката на учителката.

Още по темата

Родителите сигнализират и за вербално и физическо насилие спрямо децата им.

"Другата госпожа, която за нашите деца е чужда и непозната, е помолила всички деца, целият клас, да станат прави – първо с ръцете горе, докато им умалеят ръцете, след това да клекнат с ръцете напред, докато им умалеят краката. След което едно по едно насила да целунат ръка на госпожата си по френски език", разказа пред bTV Ина Радева, майка на един от първокласниците.

Родителите подават жалба в училището още на следващия ден и внасят сигнал в Инспектората по образование. Ина сезира и полицията, и Агенцията за закрила на детето, заради случилото се със сина й.

"Най-сериозен емоционален отпечатък е оставило това принудително целуване на ръка. Разказвайки, и на мен, и на татко си – той разказваше с известен срам, неудобство и дори погнуса", допълни Ина Радева.

Записите от видеонаблюдението в класната стая на първолаците потвърждават разказа им.

"Колегите са се опитали да приложат неособено успешно подход на ролева игра, това, което казвате в някакъв смисъл го е имало на записите", каза д-р Антоан Тонев, директор на 17 СУ "Дамян Груев".

Той уточни, че не е съгласен с подобна ролева игра, че е твърде рано да се правят генерални изводи и, че ще направят проверка и ще вземат мерки това повече да не се повтори.

Учителката, предложила странните мерки за възпитание, е педагог отскоро, а другата, чиято ръка са целували учениците, е с предупреждение за наказание отпреди.

Проверяващите са изискали обясненията им, а психолог вече се е срещал с децата.

Още вчера проверяващи от Отдела за закрила на детето са били в училището. Пред тях учителките обяснили, че са играли на игра "кои деца са послушни, кои не са и какви наказания, може да им се приложат".

Специалисти ще работят с децата, за да се справят с психологическата травма.

Официалната проверка на инспектората ще приключи в средата на декември, но се очаква решението на училището за наказание на двете учителки да е ясно до края на другата седмица.


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъсали са се да защитават децата, сещат се само когато се случи нещо травмиращо. Защо не се обърне внимание и да се накажат учители, които пушат дори в училищния двор. Да не говорим че пред училищата се пуши и пие кат за световно. За строгите мерки на дисциплина в всяко училище!
108
6
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До 113, 115 и пр. гамени. Ми то целия клас ли са гамени? Че има и такива, няма спор, но и голяма част от учителите са откачени.
107
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двете учителки май на лесбо двойка ми бият.
“Мъжът” е защитил честта на “жената”
106
14
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Който не знае да целува ръка, идва момент да целува дуппе.
105
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
До 80 :Прав си за настоящето поведение в Турция.Този диктатор е каго бясно псе,не можеш да предопределиш постъпките му.Агонизира,може би е затова.Що се отнася за учителите тук те са повече идеалисти от българските си колеги,повярвай ми.Трябва да се направи дълбоко академично проучване върху причините за озверяването на учителите(а и на целия народ).След като се постави правилната диагноза чак тогава да се започне лечението.
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Господи, с какво могат да са виновни пред учителката си едни деца - първокласници???!!!"

Ти куп деца само на картинка ли си виждал да знаеш, че без умерена заплаха ти е спукана работата, ако искаш нещо от тях? А куп деца за 6-7 часа, ВСЕКИ ДЕН, без възможност за репресия? И изобщо не става дума за педагогически подход. Винаги ще има някой, който ще изследва границите на позволеното, ден след ден. И ще ги разширява. Защото няма какво да го спре.
103
5
 
14
 
! Отговори
Габрово преди 1 година
Много сте интересни с изказванията "какво са виновни тези деца" че те от малки се учат...или като стане на 18 ще му давате акъл хахах...да гледа по лесния начин да вади пари да лъжи старите хора че някой починал за да му вземе спестяванията...или да се учи да работи...малко трябва да се замислим!
102
2
 
24
 
! Отговори
Един преди 1 година
Пушат цигари от 5 клас ..къде са тез от защита на детето пълни глупости...само дисциплина трябва иначе няма да се оправи нищо.
101
17
 
4
 
! Отговори
до Мен преди 1 година
Господи, с какво могат да са виновни пред учителката си едни деца - първокласници???!!!
ПЪРВОКЛАСНИЦИ!!! И тя ги наказва с вдигнати ръце и сума инквизиторски методи!!!?
И това е учителка по френски!! - садистка, а преподава на деца в първи клас! Така ли ги възпитава в дисциплина, някой осведомява ли се за психичното състояние на учителите, преди да постъпят на работа?!
100
2
 
25
 
! Отговори
Някай преди 1 година
Защита на детето!!! Веждаме каква защита повечето наркомани и необразовани аз съм за по строги мерки...а не да им обясняваш нетрябва така.
99
5
 
43
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Родителите защо не попитат своите гамени с какво са провокирали учителката за да се стигне до тази ситуация а направо търсят саморазправа с учителите.
98
4
 
44
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
По мое време га.менчетата получаваха показалка в главата, ако пречат в час на останалите, които искат да научат нещо. Сега какво ?
97
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен
Само с такива методи ще израсне едно качествено поколение
96
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с целуването на ръка е извратено. Но да постоят един час прави, нищо им няма. Всичките родителски телеса, много бързо са се организирали,за да линчуват учителките. Но ако влагаха всеки ден по 1% от тази енергия, за да си възпитават отрочетата, нямаше днес да четем тази вест.
95
1
 
47
 
! Отговори
12053 преди 1 година
Сбъркано е всичко - сбъркани родители, които не умеят да взъпитат децата си, съкани учители, коитоне умеят да преподават увлеткателно, сбъркани дечица, растящи без обич...
94
25
 
12
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 106

Алооо как насила ще кара детето да целува ръка.Ако ти си склонен да целуваш ръце аз не съм.Това е унижение.Мъж може да целува ръка на жена едва когато осъзнае ролята на това действие.Сега тази "императрица"да я накарат да целува ръцете на всички родители за да разбере какво са чувствали децата
93
5
 
52
 
! Отговори
L преди 1 година
Проблемът е че повечето родители в момента са жертви на чалгарските 90 те години.
92
9
 
64
 
! Отговори
маларт преди 1 година
Е това с целуването на ръка унижение ли е? Това е етикет. А с гимнастиката мисля, че родителите би трябвало да са благодарни, че някой се опитва да научи децата им на дисциплина и ред. Тук дори няма бой или насилие. Ред по друг начин няма как да се въведе. Някъде го правят с глоби към родителите, ама и това не помага. Затова децата ще бият и посягат на родителите си, защото им позволяват всичко, а ако някой се опита малко по-строго, обвиняват го и се сдружават да го изгонят
91
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом учат френски - трябва и ръка да цепуват в първи клас. Не ми се мисли какво имат по учебна програма да целуват във втори...
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
gluposti