Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 299 Посочи архивните материали ,а не една тетка казала.
294
1
 
7
 
! Отговори
До 297 преди 6 години
След 1989 г комунисти няма. Всички станаха демократи - леви, десни, либерални. За да останат на власт и пари и при новите господари.Резултата е видим , понеже матряла е лош.Както черните в ЮАР, Зимбаве и Конго изритаха белите и "прокопсаха", така и ние прокопсахме, като си сменихме руските господари с наглосаксонските. На *** роб - зъл господар..
293
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От Gogo до анонимен.Почивната леглова база беше в десетки ( ако не и стотици) пъти по малка от сегашната.Чисто физически няма как да почива целокупния БГ работещ народ за 3 месеца сезон.
292
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор за фашистка дейност и антисемитизъм+++Само си представете! Иницатора и двигателя на акцията по спасяването на 50 хил евреи за какво е осъден от комуноидните изверги.
291
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 292Явно ти лъжеш с дирника си ,а не 286 -картите за почивка бяха наистина по 35-40 лева, в някой предприятия и по малко. Ако ти по баровете си пръскал по 350 лева си е твой проблем. Един приятел не тръгваше с под 400 лев.,но картите за почивка си бяха по 35 лева .
290
1
 
9
 
! Отговори
От Gogo до анонимен. преди 6 години
Картите бяха за всички работещи,но това не е толкова важно. Интересно ,как непрекъснато управляващите ни връщат в миналото,Ане ни насочват към по-добро бъдеще.Помните ли как в началото на демокрацията непрекъснато коментирахме комунизма, докато продаваха предприятията,създаваха олигарси и мутрите ни завладяха изцяло?Дали помните ? Защо децата не коментират настоящето и бъдещето? Сигурно няма да се хареса на политиците.Между другото и сега ,ако нямаш роднини на село,пак си го закъсал.
289
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Десетокласниците да си епилират краката и да си скубят веждите редовно и да не се занимават с отминалите мъжки времена.
288
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 296Добре де брато - що сега не се връщат , а още се изнасят ? И днес слушам как била отчетена най-ниската безработица от 30години , пък от провинцията все навън отиват да работят .
287
1
 
3
 
! Отговори
и още преди 6 години
Около 100 нощи пращахме по пет камиона, по двайсет на камион, това ще е някъде десет хиляди, пресметна Спасов.
286
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До спомен от социалиЛева беше конвертируем до 1939 г.
285
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 296Партията разпоредила преди Народния съд, да се поизчистят колкото се може повече врагове, че после с присъдите ставало бавно. Така, всяка нощ пред разпределителя Дирекция на полицията на Лъвов мост пристигали хора от града и селата, камиони Опел Блиц, от провинцята използвали и влакове. След описване, качвали ги пак на камиони, откарвали ги в радомирските села Върба,Темелково и Батановци, където ги избивали и заравяли из нивите.
284
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 293Вазов който за малко да отпадне миналото лято към кои се числи ( автобиографията на Тато или маршовете ) ?
283
4
 
9
 
! Отговори
До спомен от социали преди 6 години
А вие си спомнете преди да дойдат руснаците - глад, мизерия, беднотия, 70% селско население, живеещо в кирпичени къщи без ток, вода, образование и здравеопазване, неграмотни, въшлясали, спят цели семейства на пръстения под на сламенници, пълни с бълхи и гладуващи? Или гражданите, от които с висше образование в цялата страна са били 3 х. души, работещи по 12 часа 6 дни в седмицата само за хляб и постна чорба? Много ви разглезиха вас комунистите. Повярвахте си. Нищо, пак дойде хубавия капитализъм.
282
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 294:)))) Не аверче, след 1989 г 1 млн тутакси избягаха от соц рая. След 1996 г и поредният комуноиден фалит на държавата, още 1 млн изчезнаха.
281
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен283Я посочи тези архивни данни та да се просветим и ние. Една лъжа повторена 10 000 пъти не я прави истина.
280
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 291Държава в която тоалетната хартия е дефицит за какво да я хвалиш бре ?! Икономиката си беше съсипана още 80те. Не случайно 1989 г България ФАЛИРА за трети път.
279
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 283Според официалната статистика - 1989 сме били 9,8 милиона , 2016 - 7,128 , пак според тази статистика емигрантите са 2 милиона ... резултат - в щастливата ,,демокрация" , ,,щастливо " сме намалели ,,само" с едни 672 хиляди - с горещата подкрепа от държавата . Найс а?
278
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатното образование - наизустяване автобиографията на Тато, милиони маршове и стихотворения във възхвала на Партията, Вожда и КПСС. Имало е време през което генетиката е обявен за буржоазна провокация и измислица и не се е изучавала в соц лагера. Естествено, от най-ранна детска възраст ни обучаваха в часовете по НВО (Начално Военно Обучение) какво да правим по време на неизбежната световна революция.
277
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета коментарите критикуващи социализЪма и стигам до извода,че най-голямата полза от демокрацията е че имаме тоалетна хартия и банани/въпреки че тогава и в Гърция нямаше банани/.А относно каква техника имахме хайде да не се произнасят хора които си нямат хал хабер понятие от нея,и да не повтарят мантрите на СДС с които се оправдаваха за съсипването на икономиката и разпродаване на предприятията за жълти стотинки.България бе един от големите производители на ЦПУ-та за металорежещи машини на Фанук
276
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каот бях пионерче ми обясняваха как ще дойде комунизма и всичко ще има, сега ми обясняват колко добре съм си живеел като пионерче когато нямаше нищо.

Спонсорирани публикации