Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През соца най престижно и добре платено беше да си барман и гледаха с презрение инженерите. Причината - барманите правеха огромни пари на черно, инженерите вземаха по 150-200 лв.Другата простотия беше закрепостяването по месторождение и разпределението по Партийна линия - няма не искаш, зарязваш семейство и всичко и отиваш там дето партията реши.
274
0
 
6
 
! Отговори
Докога комунистите? преди 6 години
Повече от 28 години гледаме филма "Комунистите отложиха комунизма и станаха капиталисти милионери!". Докога?
273
3
 
5
 
! Отговори
казах преди 6 години
Идеологията и пропагандата няма да напълни хладилниците на хората,нито ще спре обезлюдяването!Сменете грамофонната плоча!
272
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cazzo duro 281От къде ги изкара тези карти по 300лева ? Явно съм бил в друга държава - 1984 Созопол карта за 2-ра смяна 14дни 35лева ( да уточня не 350 а 35 ) .
271
5
 
6
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 6 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
270
2
 
6
 
! Отговори
kapo преди 6 години
Днешните десетокласници са толкова *** и незаинтересовани да учат, че каквото да им преподаваш, все тая ...
269
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 263Според признанията на комуноидните, само в първите месеци след 9.9 са избити над 20 хил без съд и присъда.
268
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 271Прав си - снимките с плъховете в кауфланд са още от преди 1989 . Сега се похвали колко отсъщите тези работници от които е зависела хигиената - колко хигиенично ровят в хигиеничните кофи за смет .
267
8
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До GogoЗнам , Гого, знам. "прекрасно " беше!!! Две карти за възрастни по 300 лв а за децата саамо по 100!! Общо 800. Нищо работа, има-няма 6 заплати. Ама какъв лукс , а?!?!?! Вмирисано и мухлясало "профсъюзно" бунгало 2х2 м . Разкош!! Като речеш да си събуеш панталоните трябва да внимаваш да не ритнеш някого по зъбите. Тоалетната външна ама това си имаше предимства -завързваш социални контакти между напъните:)) А в столовата ...първо, второ и трето/ в алуминиеви чинии/!! И мухи, мухи........
266
7
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 263 преди 6 години
Явно имаш претенции че познаваш историята.Я кажи колко са тези десетки хиляди убити?Народният съд бе наложен на България от победителите във войната,от САЩ и Великобритания.В резултат на тази договореност в другите европейски страни бяха произнесени смъртни присъди:само в Белгия 53 хиляди,в Холандия 45 хиляди, в Чехословакия 38 хил.В Дания -15 хил в България -2530.В периода 1941-1944год. - 12461 смъртни присъди на български антифашисти. Всички репресирани са око 6000,убити ,лагири,политически
265
10
 
7
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 6 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, излизането зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич и трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,11 милиарда долара дълг, Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
264
1
 
7
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
263
5
 
4
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
262
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През соца ако нямаш родители/баби на село, имаш голям проблем с намирането на качествени и евтини храни. Правенето на консерви/лютеници/компоти беше извършвано от целия народ края на лятото/началото на есента. Причината - тотален дефицит на всичко в магазините.
261
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги деца, през соца България фалира три пъти, имаше тотален дефицит на всичко (вкл. и тоалетна хартия), режим на тока, мизерия и тотален контрол на властта над хората.
260
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GogoКартите за почивка през соца бяха с връзки. Да не споменаваме мизерията, станции приличащи на казарми, външни тоалетни, разнообразни менюта като тройка кебапчета или тройка кюфтета.
259
3
 
12
 
! Отговори
Каталунец преди 6 години
Не гледайте История.бг! Ще чуете лъжлива изопачена полуистина за миналото. Ще видите как безочливо и високомерно се отнасят към хората, които уважават миналото си.
258
2
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Добре би било да коментират и колко струва на родителите им едно сезонно грипче- м/у 100 и 300 лв,а картите за почивка бяха двуседмични.Е, ходехме с влака ,ама за две седмици на морето.От 20 години почивките ми струват 1500 лв. за 5 дни и то на кредит.Не е за хвалене соца,но ми се струва,че е по-полезно ние 48 годишните да" коментираме "управляващите и тяхната некадърност и безумие и най - вече бъдещето на децата си!
257
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 681Абе тролчев, ти нас за канарчета ли ни вземаш бре??? Кви "качествени храни" кви пет лева??? Животни фрашкани с антибиотици и плодове и зеленчуци с ДДТ и нитрати "на калпак". В консервните комбинати и "Родопите" хигиена НУЛА!! Ако сега влезе ДВСК в едно такова предприятие ще е хит по новините за липса на хигиена и ще бъде запечатано на секундата. В моя град беше един от най-големите КК/консервни комбинати/ "Иван Лилов". В Сливен компот не се продаваше -всички знаеха как се правят.
256
2
 
2
 
! Отговори
До 681 преди 6 години
Гледайте утре История.бг!