МОН прави 13 нови програми за образованието за 64 млн.

С част от парите ще се внедряват иновативни методи на обучение
8 мар 2018 14:23, Анисия Иванова
5
МОН прави 13 нови програми за образованието за 64 млн.
Архив: Булфото

Министерството на образованието и науката разработи проекти на 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 година. Три от тях са нови - "Заедно за всяко дете", "С грижа за всеки ученик" и "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование". Предвижда се близо 64 милиона лева да бъдат отпуснати за дофинансиране на предучилищното и училищното образование през 2018 г., съобщиха от МОН.

По програмата "Заедно за всяко дете" с бюджет 450 000 лева ще се подпомагат екипи, които работят по обхващане и задържане на деца и ученици в образователната система.

Програмата "С грижа за всеки ученик" предвижда 2 милиона лева да бъдат отпуснати за възнаграждения на учителите, които работят допълнително с ученици, срещащи трудности в обучението.

Програмата "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование" с бюджет от 28 милиона лева осигурява изплащане на обезщетения при оптимизиране на структурата на персонала в детски градини и училища.

Разширява се обхватът на програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", с бюджет 9,23 милиона лева, в която са разработени три нови модула. 100 000 лева са предвидени за посещения на музеи. 1,7 млн. лева - за оценяване и одобряване на проекти на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, и 2,9 млн. лева - за осигуряване на ученически шкафчета, в които учениците да държат учебници и помагала, с цел олекотяване на раниците.

Ще продължи и финансирането по десетте национални програми, действали досега. Сред тях са "Система за национално стандартизирано външно оценяване", "Ученически олимпиади и състезания", "Развитие на системата на предучилищното образование", "Обучение за ИТ кариера", "Информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ в системата на предучилищното и училищното образование", "Квалификация", "Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище", "Роден език и култура зад граница" и "Без свободен час".

Със средствата по националните програми ще се осигуряват съвременни информационни и комуникационни технологии и ще се внедряват иновативни методи на обучение. Предвидени са и средства за оборудване на лаборатории, модернизиране на професионалното образование и за осигуряване на целодневно обучение на учениците, посочват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЯБВА ДА СЕ "ОПТИМИЗИРА" МОН, там са пет пъти повече хайлази отколкото преди десет години.При това не са способни на две магарета сеното да разделят, програми ще правят.Като онази гербарка Кастрева.
3
0
 
0
 
! Отговори
Luss преди 6 години
Aideeee, vturnaha se da proizvejdat kamerieri, kelneri, gotvachi, popove, episkopi, monasi, recepcionisti, sanitari na trotoari, magistrali....
2
0
 
10
 
! Отговори
Интересува ме друго преди 6 години
Колко процента от тези пари ще се заделят като обща сума за програми, предвиждащи:- допълнителна работа с деца, чиито родители не са си направили труда да ги научат да говорят български език, преди да тръгнат на училище;- работа по издирване на деца, чиито родители не са си направили труда да ги пратят на училище, а също и на такива, които са отпаднали;- за учебни пособия, храна и училищен превоз на деца от малцинства;- за работа с проблемни деца?Тоест, колко ще налеем в каца без дъно?
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "оптимизиране"? Може ли малко конкретика! За мен това е съкращаване на персонала, който предостатъчно е съкратен.