От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!

Министърът смята, че така младите ще влязат в професията
77
От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!
Снимка: БТА, архив

Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да мотивираме младите хора да се включат в професията. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Пловдив в коментар на недостига на учители и големия брой педагози в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението. Той припомни ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. 

Вълчев даде пример, че през миналата година средната брутна заплата за младши учители вече е била 930, а в момента е 1080 лева.

В модерните общества учителската професия е станала по-непривлекателна за младите хора и за да ги мотивираме да се включват в образователната система, ние трябва да предложим не само добро възнаграждение, но политики за квалификация на педагогическите специалисти, за подобряване на работата в училищата, за кариерно развитие и за подбор, посочи министърът, цитиран от БТА.

По думите на министъра през следващите години педагогическата професия ще става много по-отворена към специалисти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе участие в Национална конференция на тема: "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование". По темата той каза, че мерило за адекватността на всяка една образователна система е доколко тя успява да приобщи всяко едно дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много изпити отпаднаха в университетите и сега и с тройки приемат за учители. Учители има, ама не са качествени.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само до зплатата. Трябва да промените цялата система на финансиране и цялата бюрокрация, която е сега. Учителите трабва да имат повече права. Освен това домашното възпитение на децата е под всякаква критика.
43
5
 
14
 
! Отговори
Kempes преди 6 години
Бруто-845, нето-655, мизерна заплата общо взето!
42
7
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Дори да са колкото депутатските с пари няма да стане. Иска се строги правила и дневен режим за училищата. Кои махнаха ученическите униформи, сутрешната физарядка, изпяване на химна, оборка на двора, помагане в почистването и ремонта на класните стаи и училището, посещение на болни, обсиждане на филми, проверка на личната хигиена и мн.Сега-проекти, програми, обзавеждане, табла с Еропейското знаме и ред глупости. Контрол за придобити знания-нула,външно оценяване -пълен въздух.Учители-"кухи'пушачи
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по проект,, Еразъм,, 3000-4000,, лв към заплатата
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 2017 г. средната месечна заплата на работещите в образованието е 1216 лева. Ако говорим за основна около 800 лева, то разликата е от участия в програми и проекти. Около 500 лева средно идват от тях. Другото което искам да кажа, че младите в България намаляват прогресивно, но броя на учителите се запазва. Има в училищата "слети" паралелки или такива от по 6-10 деца. Навършилите пансионна възраст учители масово остават на работа и не отстъпват местата си на младите. А млади педагози има ...
39
5
 
13
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Правилно, трябва да им се повишат заплатите.Но трябва да се намери начин да ги накарат и да си вършат съвестно работата, защото в момента я карат колкото да не без хич.Преди години рязко вдигнаха заплатите на съдии и прокурори,но без контрол полза никаква.Взимат си големите заплати,гушат рушвети и полза от тях никаква.Накрая 20 брутни заплати и максимална пенсия.Военните и полицията също са в перманентна стачка,а се пенсионират на 50 г.Та и с даскалите ще стане така
38
0
 
9
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Хора,какво образование искате ?! От години в Софийски университет остават свободни места ! Просто няма КОЙ да учи за учител...
37
0
 
2
 
! Отговори
гейчо преди 6 години
На тоз наркоман кой му дава право да раздава правосъдие.Защото не стана продуцент на Дивна сега тя му е враг номер едноПърво да види своя екип от наркмоани и пияници
36
3
 
8
 
! Отговори
da da преди 6 години
Януарското увеличение е съвсем друго увеличение.Съвсем ама съвсем други пари са това.Така,че не си наясно.Че Буда маже маже. Лъжи лъжи лъжи.А Янка Такева ко стана с нея? С кво я хранят. Как я наядоха. Не я виждам май.Иначе беше много извеестна преди.И от 845 не са 730. Нещо малко са ти удръжките. Смятай пак.
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е късно. Една трета от възрастните българи трябва задължително да се върнат в училище. Само най-интелигентните трябва да стават учители. Учителската заплатата не трябва да бъде по-ниска от тази на депутатите. Тогава БГ ще помръдне.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по въпроса за интелектуалния капацитет на младите учители мисли ли се.Щото май никакъв го няма с тези фалшиви университети.
33
5
 
17
 
! Отговори
ЛЪЖА !!! преди 6 години
Министър на лъжата ! Къде заплатите са 1080 лв. бе ?!На учител с дълъг стаж и всякакви квалификации, едва стига до 900 лв. бруто !
32
10
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Всичко в интерес на учителите - само за заплати се говори. За проблемите на децата - нищо!
31
3
 
7
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Министъра беше казал че януарско увеличение няма да има защото го е дал септември , за да не протестирате. Не следите новините ей ...
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 845 нетната е 730 . Не пада под 600 моля ви ....
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета коментарите тук и вече знам защо всичко в училище е на този "хал". Неграмотни родители плюят по озлобените учители, а децата гледат сеир отстрани. Министърът лъже, обществото вярва в историите за огромните учителски заплати и прекрасното им работно време.... За съжаление картинката в българското училище е плачевна. И за това сме виновни всички- и родителите, които не уважават учителите на децата си, но очакват те да ги обучават, но и да ги възпитават; и самите учители... Страдат децата ни..
28
3
 
7
 
! Отговори
:):) преди 6 години
каква средна заплата, бюджетна, вчастния сектор. Ами ако всички искат заплата над средната как ще я сметнете... пълна глупост е това. Има базова минимална определена от парламента. Стига популизъм ,мислете бе....
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
късно е либе за китка когато изпуснахте младото поколение вече толкова години чак сега се сетихте че основата на живота на всеки един от нас се изгражда именно в училище направихте така че към учителите вместо да има респект и уважение те биват унижавани подигравани бити точно от това изпуснато младо поколение под одобрителният поглед на родителите им след време и за 5000 лева няма да се намери учител защото здравето е по важно от парите учителите знаят за какво говоря
26
2
 
19
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Късно е. Нещата вече са необратими, не само в училищата. Бог да прости България!