Първолак да не си! Пак идея за реформа

Тест за децата още преди да са прекрачили прага на класната стая
Обновена: 27 апр 2018 20:58 | 27 апр 2018 20:15, Красимир Ангелов
16
Първолак да не си! Пак идея за реформа
Снимка: Булфото, архив

Децата, завършващи предучилищна група, вече да трябва да държат тест, с който ще се оценява тяхната готовност за постъпване в училище и в първи клас. Изпитът ще се провежда от учителите в предучилищните групи, а резултатите от него ще се вписват в националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. Това предвижда проект за промени за предучилищното образование.

Трябва ли бъдещите първокласници да държат тест преди да прекрачат прага на училището. И ако да – защо: отговор в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Станислав Вълев от платформата "Аз учителят".

Ще осигури ли тестът равен старт за първокласниците и какви ще са критериите, по които той ще се провежда? На кой ще помогне теста – на образователната система, на учителите, които ще получат ясна идея с какви знания влизат в училище бъдещите първокласници или пък на родителите?

"Идеята е това да помогне на учителите, защото ще знаят кой на какво ниво е и къде могат да се насочат повече усилия. Но неяснотите около този тест са доста, а информацията, която излезе в медиите, е доста неточна",  коментира Станислав Вълев.

Как тестът ще проверява "физическата подготовка" на децата и какво значи това? "Тук можем само да гадаем за каква физическа подготовка става въпрос. Какво се очаква от децата – как изглеждат, дали отговарят на изискванията за външен вид, за килограми? Звучи много интересно...", сподели още Вълев.

Още по казуса вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Луд умора нЕма!

Кипи безсмислен труд и творческо безсилие!

Лош едно за неграмотните преписвачи! За посредствеността с неограничени претенции!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами изпит за покрито ниво по чужд език няма ли да имат ?
10
2
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 месеца
Проблемът е в делегираните бюджети.Премахнете ги и ще се промени нивото на образование.Сега се пишат положителни оценки заради парите следващи ученика и след като се "дипломира" се установява, че няма нито знания ,нито умения.Преливаме от пусто в празно и търсим работна ръка от чужбина.На кого е полезно това?
9
1
 
14
 
! Отговори
10 преди 11 месеца
Първите,които трябва да бъдат тествани трябва да бъдат полуграмотните детски и начални учителки и техните "професори" от безбройните педагогически факултети,както и служителите от МОН с икономиста министър!
Те не знаят какви тестове прилагат,нито с каква цел.
А началните учителки ще водят епични битки да вземат първокласници с най-високите показатели.
Ще дойде ли някога време това МОН да вземе поне едно разумно решение!?
8
0
 
17
 
! Отговори
Митко преди 11 месеца
От простотии и алчност - живот не остана!
7
0
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Новородените до 10 дни след раждането си да отговарят на 30 въпроса...
6
0
 
20
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 11 месеца
Искам да попитам и геният предложил това.Ако някое дете не успее да мине ,,този изпит" да го приемат в 1 клас, на поправителна септемврийска сесия ли отива, за да се ,,подготви" за следващата година и колко е кандидат-първокласната такса. Двойно ли се заплаща, ако детето го ,,скъсат" на този ,, изпит" или просто трябва да кандидатства в друго училище? Ще минават само психологически тест или трябва да представят и документ от ТЕЛК,че са годни да се запишат в 1 клас? Децата май да учат в чужбина
5
0
 
14
 
! Отговори
леле мале преди 11 месеца
Даже им е малко на първолаците- 2 бакалавърски дипломи и 10 години опит по специалността да изискват.
4
1
 
14
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 11 месеца
Стига с тия:точки,райониране,тестове, различни учебници, СИП и ЗИП,частни уроци,кандидатстване на 2 етапа за гимназия,общ бал на оценки от 5-6-7 клас,изпит след 8 клас за интензивното изучаване на чужд език от гимназията.Следва матура(тук предварително някои граждани знаят какво ще се падне),после кандидатстване в университет. Всички завършват психология,следва Терминал 2,защото няма работа.Голямото ходене по мъките почва от детската градина и за нея ще направят кандидатстване с тест за прием?!?
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А входните и изходните нива за чий са?
За прием в ясла ще има ли тест?
Това също може да е от помощ.
Поредните недомисленици от поредният изживяващ се министър.
2
1
 
10
 
! Отговори
чарли преди 11 месеца
По 10 лицеви опори,3 пъти коремното и 100 метра за 28 секунди,това е критерия.
1
1
 
22
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Въобще бългрин да не си. Пълен геноцид над хората. Е не на всички,де. От правилно гласувалите и ромеите нямат притеснения.