Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!

Най-малко 5 години труд у нас искат от АИКБ
9 май 2018 19:30,
205
Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!
Снимка: Reuters

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България.

"В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с военното образование.

Още по темата

"Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности", каза още Велев.

Той обясни и че българските бизнесмени и предприемачи не са доволни от качеството на висшето образование у нас.

"Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими", категоричен бе Велев пред Нова тв.

Бившият образователен министър проф. Тодор Танев обаче е против всички специалности да бъдат поставяни на този режим.

От друга страна според него би било много трудно да се реши кои точно висшисти да се задължават да работят в България.

"На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите", каза Танев.

Според него най-добрият механизъм е "държавата дава на банка, а банката после си иска парите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние имаме една комунистическа система по 50лв. общежитие , и безплатно образование ..Всичкото селянин се записва студент , плаща наем по 50лв. в София и работи на телефоните за 1800лв. Идеална за за хора които не отиват в София за да учат , а за да работят , да оженят или обмъжат.. И се получава така , че професорите взимат по-малко пари от студентите ...
115
0
 
24
 
! Отговори
Центурион преди 5 години
По скоро девалвацията е при Бизнесмените.С тези мижави пари читави хора няма да завъртите!А парите са такива защото сте алчни и прибирате всичко за себе си.Другивт момент е, че това са ви възможностите да организирате бизнес,не инвестирате в обучение на персонала,и не въвеждате нови технологии ,които да повишите качеството и нивото на производство.Бизнеса не е за посредствени хора!
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите искат Висшето образование да рейтинга на MIT , да е без пари , да е лесно без да учат и да завършат навреме., общежитето да е 50лв. на месец.. И накрая да вземат заплата 200хил. долара на година,.
113
0
 
4
 
! Отговори
Сандокан преди 5 години
Е , Супер , но идеята на управляващите не е в унисон с това предложение . Умници им не трябват.
112
0
 
3
 
! Отговори
DO 108 преди 5 години
Брат , ти изби Рибата .Кажи как се изкарва Безплатна Диплома в Германия за Инженер ?Отиваме там .Но моето мнение е че Мааш като жена без Мъж .
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да развиваш възможностите на собствените си съграждани означава да си подсигуряваш бъдеще. Българският работодател е алчен, *** и зъл, не ги разбира тези неща, които са всъщност основни за бизнеса.
110
0
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Хахахха - ами то по-добре да си плащаш, отколкото да бачкаш тук за олигархията за 500 лева и да се чудиш как да купиш обувки на детето си, докато гледаш как олигарха пръска по 2000 лева на ден само за любовницата си и синчето му как харчи по 1 бон на ден само за салфетки в чалгатеката. А на улицата - мутри зарибяват децата ти с разни отрови и когато си потърсиш правата, държавата да се стовари с цялата си сила срещу теб, че и бой можеш да ядеш от мутрафоните!
109
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде на запад , се цени да си работил и учил .. Затова дори и хора които могат да си го позволят само да учат , учат дълго и работят.. по 6години за бакалъвър .. докато завършат имат по 3г.. стаж по специалноста карат по няколко стажа , защото стажанти взима всеки защото не плаща нито данъци нито осигуровки
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен ще е по-справедливо, да има заплата + % от печалбата, т.е ако печалбата е 100к, то 50к отиват под формата на допълнително заплащане. Пример:Служителите са се трудили, съвестни са били, печалбата нараства и техните заплати растът и обратно. Така няма да виждаме бг бизнесмен с джип за 200к, а със служители на 510 лв заплати.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнженерИ в България задочното е по-дълго но няма работа след това.
106
4
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
В Германия образованието е безплатно - но всъщност го плащаш , чрез чиракуване и работа на най ниската цена .. 10-15 евро на час докато учиш, а обучението е много дълго , за да чиракуваш максимално дълго. Има един блог на Боян учил в Дармщат за инженер 7г. за бакалавър при положение че програмата е 3 години
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнженерГермания набират кадри от Турция и Африка.
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнженерОт Германия бягат и учат в САЩ.
103
1
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Червените чорбаджии май са се уплашили,че нЕма кой да им работе вече за "мерси".Чудесна новина!
102
0
 
30
 
! Отговори
Много жалко преди 5 години
Положението с работната ръка у нас е необратимо. Младите бягат и има защо. Старите сме на до изживяване. Държавата ни ще бъде превзета без дори една пиратка да е гръмнала.
101
15
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Трябва да въведен точно Германската Система и всичко си идва на местото.. 1,Общежитие в София 250 евро. 2, Образованието много трудно - никой да не завърши навреме .. Като Германците до 30г. после нека бяга.. 3. Освобождаване от данъци и осигуровки до 800лв. 4, Премахване на задочното обучение и въвеждане на половин учебно време вместо по 30кредита на семестър по 15.. Да учат по 6-8г. за бакалавър..После след 30г. нека бягат да видим ...
100
0
 
2
 
! Отговори
турчин-бг гражданин преди 5 години
Аз учих във Винса (престижен в България университет) и таксите не бяха кой знае колко високи.Предполагам тогава,че става въпрос за "скъпите престижни университети",където богатите си плащат образованието без присъствие(включително университети,където не могат да привлекат достатъчно хора и повечето плащат семестри +изпити на които не се явяват).Не се опитват да ги оправят тези неща но....***...Аре юрюш на дипломите
99
1
 
7
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
В Германия няма данъци за работещи студенти до 500евро на месец.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говорих за хората, които чакат само диплома и бягат, е избрали са този път, но като започнат да вадят над средното за Западна Европа да речем, не се сещат за Универистета, нали, еми помогнете, направете дарение, ако щете, той ви е дал старт, колко го направиха или повечето се изтарикатиха.
97
1
 
21
 
! Отговори
Незначителен преди 5 години
Дъщеря ми тази година завърши индустриално инженерство с отличен успех(кадърно е детето) и работи в България по собствен избор. Чудя се, дали някой ще и върне парите за семестриалните такси?:)