Най-добрите заплати – в IT сектора, най-зле – в туризма

Проблемът със силната регионална диференциация обаче остава
30 апр 2018 17:00, Екип на Investor.bg
57
Най-добрите заплати – в IT сектора, най-зле – в туризма
Снимка: Dnes.bg

Компютърните специалисти в България получават около пет и половина пъти по-голяма средна заплата спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г. (по-известен като докладът за доходите), представен на пресконференция в София.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените днес данни.

"Ниската заплата на заетите в туристическия сектор на фона на растежа му през миналата година означава или плащане под масата, или неправилно разпределяне на финансовия ресурс", обясни огромната разлика президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той очаква, че през това лято няма да има сериозно увеличение на наетите в туризма.

Сравнено с другите европейски държави, като цяло, възнагражденията в страната изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 1,8-2,2 пъти спрямо новите държави членки.

През 2017 г. компенсацията на 1 отработен час в България е 5,1 евро при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 и 19,5 евро, а разликите – 8,5 и 3,9 пъти, пресмятат синдикатите.

"Ножицата на доходите продължава да се отваря. Все още говорим за голям контингент на работещи бедни у нас. Средно със 115 лв. се е увеличила работната заплата през изминалата година, като размерът й е достигнал 1060 лв. Това донякъде се дължи и на нашите действия", каза Пламен Димитров.

Най-ниското увеличение на заплатите в предприятията е било между 3 и 10%, посочи лидерът на КНСБ.

Той обяви още, че в някои от "проблемните" сектори няма колективни трудови договори (КТД). За пример бяха посочени секторите на леката промишленост, химическата промишленост, хранителната промишленост.

"На местно ниво има над 150 колективни трудови договори, сключени в общините в страната. Най-добри резултати има във Варна, Бургас и Стара Загора за надграждане на работни заплати", отчете още Димитров и добави, че подписването на нови колективни трудови договори ще бъде акцент в бъдещите проекти на организацията.

Разпределението на вписаните общински колективни трудови договори показва най-висок относителен дял в сектор "здравеопазване", където са сключени 41 бр. КТД и 3 анекса в общо 20 области на страната. От тях по видове дейности най-много КТД се отнасят за училищно и детско здравеопазване – 25 бр., здравеопазване общо - 10 бр., детски ясли – 5 бр. и ОДЗ – 1 бр.

На второ място с 34 КТД и 4 анекса, регистрирани в 18 области, се нарежда сектор "образование". Значително по-слабо е договарянето на общинско равнище в сферата на култура и социални дейности, където са сключени само по 3 КТД в шест общини от страната.

"Изводът, който се налага е, че като цяло, в сключените през 2017 г. нови КТД и анекси-община, страните успяваха да отразят увеличените размери на договорените клаузи по заплащане на труда от отрасловите и браншови колективни трудови договори, което важи в най-голяма степен за системата на средното образование", посочват от КНСБ.

По думите на Пламен Диитров промишленото производство за миналата година се е ускорило и има реални възможности за по-голям растеж на заплатите в индустрията.

Докладът на КСНБ показва, че има намаляване на наетата работна ръка, което според синдикатите означава оптимизация на персонала. В 15 сектора в промишлеността плащат повече от средната работна заплата за страната, което показва възможности за увеличението на доходите в индустрията, обяви още президентът на КНСБ.

В документа се посочва още, че проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Разликата в брутните заплати е около 2,2 пъти между София (1523 лв.) и Видин (701 лв.). Темповете на нарастване на средната работна заплата по области варират от 2.2% за Видин до 16% за София-област. Разликите в стандарта на живот по региони у нас остават непреодолимо големи, категорични са от КНСБ.

"В бюджетните дейности правителството демонстрира една доста по-широка платформа от намерения в политиката по доходи в сравнение с предходни години. Налице беше кумулативно увеличение на разходите за персонал с 546 млн.лв. повече спрямо 2017 г. за разходи за персонал (вкл. осигурителни вноски и други възнаграждения), от които 493 млн.лв. само за заплати", пише още в доклада за доходите. 

Според синдикатите има сериозен дисбаланс, касаещ разпределянето на допълнителните пари за заплати. "Над 80% бяха концентрирани в три сектора – отбрана (100 млн.лв.), МВР (55 млн.лв. + 5 млн.лв. за служителите в затворите, заложени първоначално в проекта на бюджет за 2018 г., с които се предвиждаше увеличение с 5% на основните трудови възнаграждения) и образование (330 млн.лв., достатъчни за увеличение на работните заплати с 15%)", припомнят от КНСБ и уточняват,  че след протести на заетите в системата на МВР средното им кумулативно увеличение достигна 15%.

За останалите разпоредители с бюджетни средства обаче се разпределиха едва около 20% от средствата за ръст на възнагражденията, което направи невъзможно тяхното значително увеличение.

В държавното управление се постигнаха допълнителни средства за персонал в сравнение с 2017 г. в размер на около 116 млн.лв.  (в това число и субсидиите за делегираните от държавата дейности – социални грижи и общинска администрация – 9% увеличение), обясняват от КНСБ.

"Оценяваме усилията на правителството за по-висока социална ориентираност на държавния бюджет, подкрепата за важни социални системи и регистрираните увеличения на работните заплати в обществения сектор през 2017 г. Смятаме, че посоката на промяна е вярна, но стъпките, според нас, не са в необходимия обхват и обем", каза още Пламен Димитров.

Според него обхватът им може да се разшири още повече, с оглед на изключително ниските нива на заплащане на труда във важни социални системи, като агенциите към МТСП, където са заети високо квалифицирани специалисти, работещи "на терен”, в областта на културата (музеи, библиотеки, читалища и т.н), както и трайно нерешените проблеми по отношение заплащането на труда в земеделието, по-конкретно второстепенните разпоредители към Министерство на земеделието и ИА "Борба с градушките", Напоителни системи и т.н.

"Като цяло отчитаме съществен напредък в постигане целите на Националната кампания на КНСБ за увеличаване на доходите, в сравнение с 2016 г. Процесът има своите положителни специфики както в бюджетния, така и в реалния сектор. Очевидна е обаче необходимостта от по–активни, конкретни и координирани действия на структурите в различните етапи на преговорния процес между: основните членове на КНСБ, териториалните органи и базовите синдикални организации", обобщиха синдикатите.

Според тях повишаването на минималната работна заплата за страната има определен положителен ефект върху средната работна заплата. "Това обаче предпоставя на редица места намалена активност на синдикалните организации, разчитайки на автоматично повишение на всички заплати - нещо, което рядко се случва. Кампанията на КНСБ включва всички възможни инструменти за въздействие, а това означава повишена активност на всички нива на договаряне на работните заплати", уточни Димитров.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А *** кога ще започнат да работят???Кога ще спрем да плащаме техните вода и ток-когааа???Тогава и нашите разходи ще са по-малки-кога ще ги вкарате да работят???Иначе нямало кадри в туризма!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5150% по0никса заплата е наполовина, а 100% по-ниска заплата е ... Ами освен ако не почнали да дават негативни заплати, то си е чиста нула.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩО за глупости работим за 5£на час.За 2лева по съм съгласен .Да неговорим колко са далеч от реалната заплата 600лв ,3000тук няма
51
3
 
4
 
! Отговори
Айде да престанеме преди 3 години
да казваме че 1000, 2000 3000 лева за плата са "богати" щом всичко под 20 000 евро на месец си е чиста средна класа. и то зле платена средна класа в България. В така наречения IT сектор ( един от малко сектори, в който няма държава, в същност( няма и много мутри щото толкова им стига акъла) заплати са с 50% до 100 % по малки от средно европейските за същата работа, на съизмеримо на европейското качество. Престане да противопоставяте работещи!! Гледайте тези 500 000 нагоре годишен доход.
50
3
 
4
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Не всички в IT светата са програмисти и работят в София. Защо не се вземат предвид и тези които работят за 700лв.Само глупости пишете.
49
1
 
10
 
! Отговори
Az преди 3 години
На мен най са ми гнусни тези от кол центровете. Като взети от някой строеж са а взимат по 2000 лева. В същото време хора с инженерни специалности взимат по 500. Как може такова безумие
48
1
 
7
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Но това е утопия ... :)Сбъскват се две идеологии. Залудо работи, залудо не стой и другата Моем да копам, моем и да не копам.В световната история, масите са били винаги прецакани. Обикновения човек работи за прехраната си и то съвсем буквално ...Утопия е, хората да спрат за няколко месеца, ако се наложи и за година ... или две, докато шефовете се научат да плащат достойно.Просто не могат да си го позволят. Единствения, който може да ги защити е Държавата, но такава липсва.
47
1
 
6
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Държавата би трябвало да защити труда на населението. Има начини много. Щом някой е юнак и иска да се прави на работодател, трябва да отговаря на някакви изисквания. Трябва да има гарантирана от държавата МРЗ ,демек минимална работна заплата. Работодателите които не могат да плащат, просто няма да са работодатели. От къде на къде ще се правиш на шеф, като си шмекер и лъжец и обираш труда на хората.Който иска да е шеф и да се прави на биг бос - плаща минимална заплата 1 000 евро.
46
1
 
6
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Няма да се научат да плащат никога. Завърта се порочния кръг на изчакването.Те - работодателите са хора с пари и имат възможността и лукса да чакат, месец, два,три ... и тн тн. Докато бедния няма възможността и лукса да чака, защото разходите му са ежедневни и сметките го притискат. Накрая, бачкатора кляка и си продава труда за смешни пари, които буквално му стигат за храна. Това е изнудване. Щеш не щеш, клакаш и започваш да работиш за - храна. Стига ти толкова.
45
0
 
4
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Мда... Плащат работодателите ... не си поплюват хич...
44
0
 
6
 
! Отговори
Персонал преди 3 години
Омръзна ми от заглавия за малките заплати в туризма,пишете кога ще се оправи тоя проблем, омръзна ми от алчни бг работодатели за които няма закон, естествено че ще дават жълти стотинки,писна ми да робувам на тоя бранш и накрая да те унизят с минимална заплата,кога ще има някакви закони за тея жалки , надменни работодатели.
43
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 3 години
От десетиления се пробутва туризмът като икономически модел за България, това е слугинска икономика, подходяща за джобните пари на стуненти и безработни домакини..
42
4
 
8
 
! Отговори
редактор преди 3 години
ще става още по -зле докато не се хванат наистина в РАБОТА разни лентяи станаха по големи от ХЛЯБА ,а искат да папкат както мама ги е учила
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те го удариха на хотел там да си не пречат еи
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Се се питам кои е другаря помощник от претоварване на жицата добър материял *** без кръчмар или кръчмаря е комшииски а бате ти на чие мнение си
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затовали бе натоварена жицата то материял добър другите каквото има
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то иначе кръстника иде до капанчето и до там разходка гледаи мерси за инфото брат ми черпя бира
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странна сбирка бе брат и аз я съгледах хубаво време що да се мори на витошка мръсен въздух ти пък
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази вечер интешигентна сбирка на борисовата ли има гледах как се събраха секретарката гие поела да ги разходи така се прави бизнес от витошка явно няма никои но на борисовата има интересно
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие днес беге ни съсипах с откровени лъжи и платени статии! Преди месец ниноблъчвахте колко високи заплати щели да плащат тази година мутрите на морето и в туризма! Ние ви казахме още тогава, че бръщолевите глупости! Сега обратно! Вие сте турбо неадекватни!