Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!

Най-малко 5 години труд у нас искат от АИКБ
9 май 2018 19:30,
205
Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!
Снимка: Reuters

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България.

"В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с военното образование.

Още по темата

"Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности", каза още Велев.

Той обясни и че българските бизнесмени и предприемачи не са доволни от качеството на висшето образование у нас.

"Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими", категоричен бе Велев пред Нова тв.

Бившият образователен министър проф. Тодор Танев обаче е против всички специалности да бъдат поставяни на този режим.

От друга страна според него би било много трудно да се реши кои точно висшисти да се задължават да работят в България.

"На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите", каза Танев.

Според него най-добрият механизъм е "държавата дава на банка, а банката после си иска парите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
1
 
! Отговори
няма полза,късно е преди 5 години
Когато преди 10 години имаше все още студенти, тогава да се бяхте сетили да им помагате да ги викате на стаж или нещо подобно.То вече останаха или роооми или деца на родители, които ги пращат в чужбина да следват.А другият въпрос е,ако след завършената специалност няма работа по дадената специалност,тия 5 години как трябва да прекара завършелият? В следване на 2-ро висше,за което ще плаща двойна такса ли? Питам,защото винаги има ситен шрифт.Според мен не си заслужава да се остане в България
195
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
То, ако бизнеса плащаше добре, никой нямаше да бяга. И без договор за 5 г. Щяха да работят в България,но алчните режат клона на който седят. Да са мислили преди"лесната печалба"!
194
0
 
4
 
! Отговори
Ала- бала преди 5 години
Сетила се Мара, да се побара! Ето още една основателна причина, кандидат- студентите да записват ВУЗовете в чужбина!
193
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не давате заплати, искате да спрете свободното движение на хората за спасение от вас ли? Я Европа да ви почва със санкциите!!! НАГЛИ ПО-НАГЛИ ...БЪЛГАРСКИЯТ ОЛИГАРХОБИЗНЕС.
192
2
 
17
 
! Отговори
Представете си преди 5 години
Имах колега от Пловдив, който беше започнал първи с вендинг автомати там.След месец същата работа ама маааалко по-културна.Джипа,момците, обаче с тая разлика че и едно куфарче с пари и "културно" му обяснили как трябва да продаде бизнеса,иначе....и без куфарче и без крака.Незнам колко са били парите, но със сигорност щеше да изкара същата сума за 12 месеца от тия машини.Въпроса е, че прекършиха всичко в зародиш.И така е в цяла България. Вие си правете сметката
191
1
 
9
 
! Отговори
Представете си преди 5 години
Продължава.... "Че ще ги запалят, а мен ще спукат от бой.Представете си!!! Това са просто 3 машини и то от не най-скъпите,и то не на най-хубавите места, ама на мутрите и 20 лв от джоба да им вземеш си е МНОООГО.За 100лв ще те прибият.Добре, че успях да продам машините и още 1 година работех за да си изплатя кредита.Ето това е в България. А представете си големите риби какво правят ако искаш нещо по-голямо.!!! И ти,и родата ти и всичко под ножа.Айде започни бизнес тук де?
190
0
 
9
 
! Отговори
Представете си преди 5 години
Преди 4г теглих кредит и взех 3 кафемашини за да започна някакъв микро бизнес във Враца.Сам си бях и шеф и работник и МОЛ и управител и всичко. Всички места бяха заети, не най-хубавите а просто всички. Накрая ги набих в най-забутаните места в града които ми носеха не повече от 20лв на ден от машина.След седмица докато взимах оборота на една от машините и я зареждах с кафе до мен спря джип с 3 батки вътре.Дори не слязоха а през прозореца ми казаха че, до 3 дена да съм махнал всичко, че ще ги.....
189
0
 
12
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Сега ще стане ясно че държавата е пълен цирк и много скелети ще излязат от гардеробите.
188
0
 
12
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Защо плащате осигуровки като знаете че пенсии за вас няма да има?
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... Освен ако не умре, затова ще е добре, да имат нещо, да залагат - я къща, я роднина.
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе - супер. Аз давам 20 000 лева, за 5 години образование, после ще му давам по 500 лева, за нещо, за коеот иначе щеше да взима 2500. Откъдето и да го погледнем пестя 100 000 лева.
185
0
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Бизнеса пак само иска.Уважаеми бизнесмени има и друга практика но на вас нещо не ви се чува за нея.Отивате в университета избирате си надежден студент и му предлагате да му плащате стипендия докато завърши срещу договор за работа след това.Не ви харесва нали
184
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос - А ако започна собствено начинание,л което ми плаща 10-20 пъти повече отколко работодателя ... Пак ли трябва да работя за него ? Защото честно казано, боядисването на стени и уроците по-китара, са по-добри за джоба, ума и духа ми, отколкото предните ми две години в бездушната корпорация, която "прави света по-добро място", като продава евтини парцали, на хора, пристрастени към покупката на ***, както алкохолици към ракията.
183
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
182 - Извърташ се като червийче ...Но както и да е - Започни да имаш обороти над 50 000 лева на месец и виж, какво се случва. Веднага ще се поевят хора, който ще искат да тонат човката. Я ще са корумпирани служби, я местни мутри, я някой конкурент, който направо иска да ти изяде бизнеса. Единствения вариант, при който имаш хем бизнес, хем си жив и здрав в родината си е ... да си един от тях. И друго - ако си мислиш, че ДИРЕКТНО ТИ изкарваш цялата сума, то храни се и сам я изкараи.
182
0
 
12
 
! Отговори
Дантес преди 5 години
Докато икономиката се ръководи от партийни лидери и некадърни работодатели ,всеки млад ,който е с акъла си ще бяга от България.
181
0
 
21
 
! Отговори
хахахаха преди 5 години
Чак сега я видях тая готина темичка. Преди 10-15 години шефовете все викаха "Като не ти изнася се махай. Отвън още 100 чакат за твоето място." Но наистина не си представях, че само за толкова кратко време ще се обърне палачинката. Та на чорбаджиите като не им изнася да закриват - още много чужди инвеститори чакат за тяхното място. Виетнамци, украинци и молдовци щяхте да внасяте.....или....нещо?
180
0
 
10
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Анонимен=================Да ти изкарва 100 хил,а ти да му даваш една десета.Я си бачкай сам и си изкарвай и милион ако искаш.
179
0
 
12
 
! Отговори
Михал преди 5 години
БизнесНЕМИТЕ,плащаш добра заплата-имаш добри кадри,плащаш 700-800лв-хващаш КАДЪРНИЯ студент за МАМУЛЯ,и псевдо бизнесфантазьорите,няма как засуканата секретарка да получава евродоходи,няма как шуробаджанака да се кефи на живота а този който вади парите на смешния му бизнес да взема по малко!
178
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хаха"Ми стани ти бизнесмен и давай по 10000 бе. кой ти пречи"За да давам заплати от по 10000 лева, да речем на 10 това означава, че въросният трябва да изкарва над 100 000 лева на месец. Ако не знаеш кой и защо ще ти пречи тогва, няма смисъл да ти обеснявам.
177
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фалирайте бързо и тихо.. ***