53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!

Младите харесват как преминават баловете, по-големите - не
Обновена: 21 май 2018 21:28 | 21 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
170
53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!
Снимка: Булфото

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% - позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
19
 
2
 
! Отговори
стига с това учене преди 5 години
Един висшист повече ли печели от един занаятчия напр. златар-бижутер който си има собствено ателие ?! Кво заблуждавате хората ,че за да живееш добре непременно трябва да четеш дебели книги !
43
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 5 години
Василев, ти си неграмотен, бе ***. Ако беше малко по-умен, щеше да разбереш колко си глупaв.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има книги и книги. Дори да прочетеш стотици захаросани любовни романчета за домакини, пак ще си останеш на същото интелектуално ниво. Ако пък целенасочено искаш да се развиеш в нещо и да придобиеш някакви знания, информацията днес я има и в интернет.
41
10
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А най-голямата трагедия е, когато имаш умни и образовани хора, които не са патриоти и родолюбци, и продават националните интереси!!!Значи не е необходимо да си чел много книги, важно е да си закърмен с любов към турското присъствие!!!Агент Гордън Томпсън!ЦРУ!!!
40
3
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да станем богати като швейцарците и да четем книги.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Василев, наистина ли написа очи с У?Селянин пpocт!
38
6
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
И в КНИГАТА го пише....блажени са низшите духом и тяхно ще бъде царството небесно....и земята цялата тяхна ще бъде....и Западните Балкани ще изгряват от изток и тиквите ще мязат на хора ,не на каляски ....амин!
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупакът си проличава за няколко секунди или минути. Винаги предизвиква присмех и презрение дори да живее в палат!
36
4
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Да бяха попитали мен, веднага щях да им дам точни данни за процентите!!!Направете си сами извода, когато имаме едно общество от васални олигарси и невеж зомбиран пролетариат , къде може да пробие книгата и знанието???И който е учил много, но не може да пробие нито в бизнеса, нито в политиката , бяга навън, защото не е послушен и наш човек, за какво иде реч???Агент Тимъти Вайлс!ЦРУ!!!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромна част от подрастващите ,дори не могат да четат !Резултатите ,от анкетата са огледало на действителността !Както се казва : *** Народ -слаба Държава ! Факти ! Само -Факти !Сухата статистика !!
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз съм жив примерМного добре , взел си съдбата си в своите собствени ръце !Въпреки ,че си без образование вероятно ще ти завиждат много висшисти ,които са на някаква заплата ! Малко акъл имаш ,но на място си го използвал ! Купуваш ,продаваш , печелиш ! А компютърния програмист нека работи за заплата 4 000 лв. и да се чуди и мае как е възможни ти с 8- клас образование да печелиш повече от него !
33
14
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Осфен КОРАНА други книги няма смисал да са чатат, бесполезни са.
32
0
 
20
 
! Отговори
само 53%? преди 5 години
Демек - масово неграмотни тъ.панари
31
2
 
20
 
! Отговори
Теа преди 5 години
България е най-бедната и корумпирана държава,с най-нещастно население.Нормално е нискообразовани,невъзпитани и оскотяли хора да не могат да оценят книгата.
30
5
 
12
 
! Отговори
БОЙКО е виновен преди 5 години
Бойко е виновен хората да мислят,че не им трябват книги, той е прочел само една книга ,,Винету" и сега ни управлява.Като го питаш нещо свързано с образованието, учителите той ти отговаря ,,сега правя ремонт, метрото е по-важно. Какво да си мисли народа, с 1 книга се става премиер. Питайте Цецо с 6-те апартамента колко книги е прочел? Ако книгите струваха по-евтино, хората щяха да четат повече. В това вълче време на първо място човек плаща първо храната и сметките, за книгите ако останат пари.
29
4
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Много ми е интерено, когато живеем в свят, който се контролира от лихвата и капиатала, които без проблем си пазаруват политици, учени , даже и такива голф агенции , като Галъп, дали целта на лихварите и капиталистите е да има повече умни и образовани хора в страни, от които те трябва да печелят от незнанието и невежеството на хората!!!А на онзи селянин, който ме съди за правописната грешка "учите", ами не съм безгрешен!!!Живота е жесток селяни прости, отворете си очите!!!Агент Нейтън Улф!ЦРУ!
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм прочела много книги и обожавам да чета, обаче на мога да кажа, че това ми е дало някакъв шанс за по-добър живот. Имам доста приятели и колеги, които не са прочели дори една книга в живота си, но са доста по-пробивни, нахални, арогантни, сигурни в себе си и успяваемостта им в личен и професионален план е в пъти над моята. В тоя ред на мисли броя на книгите въобще не е критерий.
27
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
47% от българите много се заблуждават, че ще живеят добре ако четат книги. Днес да живееш добре трябват кинти, а кинти не се изкрават с четене на книги. Трябва да си тарикат и адаптивен, да мачкаш другите или те ще те смачкат, да се стремиш към върха, да изпъкнеш, да се докажеш, да успееш в живота. А това с четене на книги не става.
26
1
 
14
 
! Отговори
annybody преди 5 години
По грамотността и стила на изразяване може да се направи точен профил - образование, произход, култура, характер, интелект и т.н.С подобно отношение към книгите после се чешем по ушите и се чудим защо сме с виШу и сме безработни - целият свят ни е крив, разбира се, или пък сме работещи бедни.Е, има значение и какво четеш - Наталия Козилкина, Венета Райкова, видния белетрист Валентин Пелов...
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаос, престъпна приватизация, бедност, крещяща социална поляризация, престъпност и корупция царят в членката на ЕС и НАТО България. За какво четене на книги ми говорите, моля ви се? Нали искахте банани и западни автомобили и да пътувате на Запад - получихте каквото искате, не се оплаквайте ами си носете последствията.