53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!

Младите харесват как преминават баловете, по-големите - не
Обновена: 21 май 2018 21:28 | 21 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
170
53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!
Снимка: Булфото

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% - позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Дейвида преди 5 години
Пффф за какво да чета книга която хич не ме мотивира или ме кефи какво пише в таз тухла. Има книги които искам да прочета книги които не са в България книги които са базирани на истината за този свят. И това са книгите на Дейвид Айк за рептилите. Децана на матрицата е такива книги трябва да четем историята е много готина мотивира ме интересува ме да чета такива яки книги жалко че е на английски ама аз горе долу го знам бих си ги купил и да ги чета.
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оставам с впечатлението, че по-долу списващите, смятат че народа е ***, а според мен управляващите жадуват *** народ и правят всичко необходимо да го направят такъв, за да го управляват по-лесно разбира се, чрез корупция и алчност
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като погледнете хората, които имат пари в Бг, как да да си направиш извода, че умните хора печелят повече от останалите, пример БАН, какви са им заплатите, какви са на депутатите... да не говорим за министър-председателя с едната си прочетена книга...
141
1
 
2
 
! Отговори
Четец преди 5 години
Четенето на книги помага много. Важно е е какво четете.Важно е и да сте критични към това което четете, т. е. да мислите.И да е ясно, че не говорим само за художетвена литература. Тя е по скоро за удоволствие.Учебниците също са книги.
140
2
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Бай ви Стамат има една книга от около 1200 страници и други не поглежда!Съветва ви да правите същото.
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИнтернета е пълен с лъжи,ако чакаш само от него да се обучаваш,само ще си загубиш времето.Трябва да се чете качествена литература.
138
6
 
6
 
! Отговори
Простичък народ преди 5 години
Народа доста е простичък така че за какво му е да чете. Последни сме в Европа по всичко - сигурно и четенето е сред тях.Простичък народ, които дори не се къпе редобно и като тези миризми из градския транспорт не съм срещъл никъде. By the way, доста пътувам не сано в Европа. Напоследък малко ме е сеам да кажа от къде съм и добре че имам двойно гражданство.България изостава във всичко, но понеже народа живее под похлопала на родните медий вярва че сме Номер 1.Смях!
137
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четенето на книги няма пряка връзка с качеството на живот! Да , хубаво е човек да обогатява знанията си ,но четенето само по себе си не влияе .Все пак ,четенето се прави за удоволствие и разширяване на кръгозора, а не просто за да кажеш ,че четеш!
136
1
 
2
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Ако за опростачването на нацията ни трябваха 30 години, то за поумняването ще ни трябват поне 90. При условие, че изневиделица от утре проимаме желание и започнем да работим в тази посока.Другият вариант да стане това по-бързо е - децата на образованата част от имигриралите (50%), които същевременно са отгледани и с истинско българско самосъзнание (5%) да се върнат (1%) и да катализират процеса. А дано, ама надали.
135
1
 
5
 
! Отговори
111 преди 5 години
По заплатите ще ги познаете ...и по доходите!Заложилите на образованието у нас залагат на ниски доходи и съжаление от ...простаците!Кажете кой от високообразованите у нас е милионер като Зукърбърг например?Никой!Е, затова винаги ще сме на опашката!Другото е дандания само около 24-ти май!И преди 10-ти ноември беше така!И преди 9-ти септември беше така!А който иска да стане учител като мен е абсолютен ***!
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учудвам се че са само толкова,другите ги е било срам да кажат
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
53% са гербаджии
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоу, заглавието е подвеждащо. В статията се казва "53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре.", а не че не им трябват книги изобщо. И са прави. По-добре малко, но стойностни, отколкото много, но като съдържание-плява. Освен това се чудя като как четенето на литература е шанс за по-добър живот? За каква литература става въпрос? Щото то и детските приказки са литература, но и книгата на Адолф е литература, макар и уж забранена. Дано сте ме разбрали.
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 132Ами специализираната литература струва скъпо и не мога да си позволя да давам по 100 лева за книга. А нета ми е 20 лева и мога да чета когато и каквото си искам и специализирана литература и романи.
130
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българите в интелектуално отношение са на нивото на конгоанците...
129
4
 
1
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До ПеркоНяма проблем Перко. Анубис те приветства в неговото царство и знай сърцето падна под перото. Знаеш къде отиваш заради това, че си помислил околните за роби и подигравки и си избрал изкривена огледална пирамида, която се води в твоя изкривен свят към "илюминати" - колкото повече пари, толкова повече безморален и безценностен. Ти не си от тях, а ПРОСТОсмъртен вече имаш за теб личен казан като не си човек. Считай проклемайцията в сила! Всичко свърши и няма как да ме намериш!
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131Пари за книги нямаш, но за нет имаш ... Или и за нет нямаш, но четеш по free зоните из моловете? Сладур ...
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа си чувал за читанката? И аз нямам пари за книги, но това не ме спира да чета онлайн.
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, българският народ е малък, но пък за сметка на това изключително ***!
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато заплатата ти стига само да платиш сметките-ток, вода и т.н и с известни лишения да се изхранваш, последната ти грижа ще е духовното израстване прекарано в четене и то на книги. Когато парите не стигат-битието предопределя съзнанието, гледаш да оцелееш. Когато материално си задоволен, тогава съзнанието-с уговорката, че не си ***, предопределя битието, гледаш да израснеш. Не знам кое е по-добре в БГ: сит, но *** или умен, но гладен. На управниците ни не им трябват сити и умни-неудобни са.