Когато и на МОН им е трудно на матурата: Въпрос без верен отговор!

Въпрос №7 на Държавния зрелостен изпит се оказа грешен
Обновена: 22 май 2018 15:07 | 22 май 2018 14:30, Екип на Dnes.bg
147
Когато и на МОН им е трудно на матурата: Въпрос без верен отговор!
Снимка: Facebook

Явно по традиция и тази година в матурата по български език и литература за 12-класниците имаше въпрос без верен отговор.

Във въпрос №7 зрелостниците имат дадени 4 изречения, а задачата им е да открият в кое от тях НЕ Е допусната граматична грешка. Тоест - кое е правилно написаното изречение.

Още по темата

Проблемът - такова няма.

Отговор А - "Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната".

Тук грешката е в думата "сухопътен" - трябва да бъде "сухопътния".

Отговор Б - "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия".

Изречението е напълно вярно... до последната дума, която трябва да бъде членувана - комисията.

Отговор В - "Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи".

Тук грешката е в членуването на думата "адвокат" - трябва да бъде с пълен член.

Отивайки към отговор Г човек би решил, че той ще е верен, но не би.

Отговор Г - "По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти".

Пълният и краткият член са трудни за усвояване, но в случая не е толкова трудно да се досети човек, че правилно да се каже е: "По Искърското дефиле".

Във Facebook коментиращи отбелязват, че това далеч не е бил единственият гаф на МОН, тъй като пък в сайта на министерството пишело, че: "Изпита започва в 8 часа".

Подсказка - написалият това е забравил да членува първата дума.

А ако се чудите кой е верният според МОН отговор на въпрос №7, то това е Б: Кандидат впечатли комисия.

Обяснението на МОН е, че просто става дума за някаква комисия. Каквато и да е!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
18
 
! Отговори
НИЩО НОВО! преди 5 години
Неграмотни, алчни, злобни, корумпирани комунистически издънки " управляват " вече повече от 70 години тук! Резултатите са налице! Вие ще бъдете роби не 500 г. още, а 5 000 г.!
94
0
 
4
 
! Отговори
До :D преди 5 години
Вероятно не можете да се досетите, че и в четирите изречения са допуснати именно ГРАМАТИЧЕСКИ грешки?Е, опитайте се да се досетите ;)
93
9
 
11
 
! Отговори
лингвистар преди 5 години
От друга страна е забавно, когато в статия, която критикува лоша граматика да бъде написано следното:"... в сайта на министерството пишело, че: "Изпита започва в 8 часа".Подсказка - написалият това е забравил да членува първата дума."Подсказка и от мен - написалият това е членувал неправилно първата дума.
92
0
 
24
 
! Отговори
FU преди 5 години
Предлагам тези, които изготвят матурата, да я положат и вземат първо. :)
91
1
 
16
 
! Отговори
лингвистар преди 5 години
До 84Примерът с момичето, което е младо и хубаво, не е аналогичен с "въздушния и сухопътен транспорт". "въздушния и сухопътния транспорт" е еквивалентно на "въздушния транспорт и сухопътния транспорт" - две отделни вида транспорт. "младото и хубаво момиче" е едно момиче, което е младо и хубаво."младото момиче и хубавото момиче" са две момичета
90
6
 
2
 
! Отговори
:D преди 5 години
Пита се кое изречение е написано граматически правилно, а не в кое изречение не е допусната грешка. Има огромна разлика между двете
89
1
 
13
 
! Отговори
overload преди 5 години
До Анти ГЕРБСамата В.Кастрева - Началник на РУО - София-град, бивш зам. министър на МОН и с титлата Доктор миналата година пред доста учители казваше 26 ученика, 30 ученика и т.н.
88
5
 
4
 
! Отговори
do 88 преди 5 години
В този случай питането е дали изречението е граматически правилно построено, а не дали е смислено добре формулирано.Само дето и тоя път се изложиха от "екипа". Изречението е вярно написано, техните интерпретации са грешни да членуват 2 прилагателни за един обект. И на всичко отгоре и статия написали!Нещо като "умния и интелигентния журналист от днес бг" = "жената е болен, децата и той" ;)
87
0
 
0
 
! Отговори
overload преди 5 години
До аз...въпросът е по- труден...
86
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотни са в МОН- има една дисциплина- прагматика се казва- която обяснява смисъла на написаното в дадения контекст за да се избягват безсмислията и двусмислията. Та според прагматиката не може предложеното от МОН да е вярно. Каква е тази абстрактна комисия? Кой нормален човек впечатлява ей така комисия. Какво ни съобщава това изречение и кой би го формулирал и по какъв повод? Безумно! Това е нонсенс.
85
21
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименВсъщност отговора на МОН е правилен! Просто въпроса е по-труден, отколкото изглежда на пръв поглед! Хората са прави да добавят такова усложнение - все пак, ако всички въпроси са елементарни - тогава за какво да се провежда изпит!
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега прогледнах текста внимателно - 1-то изречение си е съвсем коректно написано.Вие в "ЕКИП-а" нещо дълбоко сте се объркали, като членувате и 2-те прилагателни!
83
0
 
8
 
! Отговори
Не е сефте преди 5 години
В някои институти на БАН имат метод за отстраняване на отличници без вдръзки, кандидатстващи за редовна докторантура или за работно място. Формулирали са си въпроси, на които изискват кандидатът да отговори само с "да" или с "не", а това е невъзможно. За да кажеш "да" или "не", трябва да знаеш някои от обстоятелствата, иначе и в двата случая отговорът може да се тълкува като грешен.Цълвулено-каскетните големци са нямали знания, но са прилагали низките си селски хитрини. Потомците им са същите!
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В настоящия текст не толкова членуването е проблема, а числото. По начина по който членуваш се променя смисъла. Ето по-лесен пример:1. Младото и хубавото момиче (както искат да е в статията - 2 обекта, но проблем е ед. число)2. Младото и хубаво момиче (1 обект - както е в теста вярно)3. Младото и хубавото момичета (как трябва да е според мен, това дето са искали да напишат в статията)иначе казано:
81
2
 
31
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Това не е никаква новина. Отдавна вече се знае, че министри, депутати, премиер са полуграмотни. Журналистите също. Така, че МОН като част от тази система и държава не прави изключение. Да живее неграмотността. Това е върховна цел на "демократите" вече 28 години.
80
1
 
2
 
! Отговори
до79 преди 5 години
"Аз работя това което ми доставя удоволствие, но нещата са динамични и постоянно уча нови неща." Ето виждаш ли сам проповядващ съдържанието и на двете фрази едновременно т.е има доста сериозна връзка но наистина хващат различен аспект на едно и също.И на мен шефа ми не е много доволен ,че 50 процента от работата ми е учене а само 50% работа ефективна, но аз не се оплаквам.И ще бъде винаги така.Но не виждам каква може да е тази някаква работа при която да не е така?
79
2
 
20
 
! Отговори
СУДЖУЦИ преди 5 години
*** СИ Е ТЪПО, ДОРИ И В МИНИСТЕРСТВО ДА РАБОТИ.те там не ги избират по компетентност, а по това на кого са шуро-баджанаци, балдъзи или любовници. Пък и то работа в министерствата няма кой знае колко.
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То наистина човек трябва да е много загубен, че да не може да научи едно просто правило за членуването на съществителните.Значи е вярно, че 50 % от завършващите средно образовение са функционално неграмотни.
77
0
 
3
 
! Отговори
от 76 преди 5 години
До 77двете нямат нищо общо едно с друго. Аз работя това което ми доставя удоволствие, но нещата са динамични и постоянно уча нови неща. А ако ти работиш нещо което не изисква да учиш нови неща, предполагам работата ти не е добре заплатена
76
0
 
3
 
! Отговори
ЧеПът преди 5 години
До Йон Глухов"образУвание"???????