Пари за наука – държавата в опит да спре "изтичането на мозъци"!

Правителството одобри 11 научни програми на обща стойност 61 млн.
96

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще опита да задържи младите учени у нас или да ги върне от чужбина с увеличаване на средствата за наука. Правителството одобри днес 11 национални научни програми на обща стойност 61 млн. лв. за периода 2018-2022 г.

За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв., съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в МС. Една от тези програми е за млади учени и постдокторанти, по която ежегодно ще се отпускат по 5 млн. лв.

Постдокторантите ще вземат между 1500 и 3 хил. лв. месечно, като всеки университет или научна организация ще реши колко души да привлече. За позициите ще се кандидатства по ред, подобен на този за асистентско място.

Постдокторант е учен, който има докторска степен, но не са минали повече от 5 г. от придобиването й. По тези позиции ще могат да бъдат назначавани и чужденци.

Магистри, завършили преди не повече от 10 г., които решат да се върнат в научните организации, ще вземат 900 лв., а ако вече работят в тях – от 200 до 500 лв. допълнително над заплатата си.

Увеличават се и стипендиите на докторантите, които в момента получават по 500 лв. месечно - с между 200 и 500 лв. в зависимост от научния принос.

Предвидените пари за това са 1.5 млн. лв. до края на годината, а от догодина ще бъдат 3 млн. лв.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че голяма част от одобрените програми са насочени към младите хора. Това ще позволи в България да се връщат наши учени от чужбина, както и да спре "изтичането на мозъци" от страната ни.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
61милиона , това са никави пари .. В Германия най-бедния Университет в Най-Бедната област - Магденбургския - има бюджет 264милиона евро.. Това е повече от бюджета на всички университети в България.. А ТУ-Мюнхен е с бюджет над 1 милиард
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 66Само че кои са младите в БАН?Протежетата на същата тази БАН-ска мафия, която вече 71 години не изпуска Академията от ноктите си! Там вече прави кариера трето поколение роднини на първите "наши хора", настанени в БАН през 1947 г.!Тези 61 милиона ще се дадат на същите семейства, които грабят и вилнеятв БАН вече 71 години!
72
2
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Само глупости. Трябва да се плаша за добре работещи инжинерни решения. Армията ни няма двигатели за самолети. Дори да купим друг самолет, ако не си правим сами двигателите ще сме зависими от някой друг. А от тези пари за наука отново няма да има никаква полза.
71
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 5 години
Слабо образование, но кой чете лекции в повечето от висшите ни училища? Учените от БАН, за допълнителен доход.Пак те подбират докторантите - сред своите деца, внуци и други близки.Затова няма хора с нужния интелектуален капацитет в днешните ни научни среди.Фирмите, занимаващи се с технологии, постепенно ще създадат научен потенциал за своите нужди.По-възрастните помнят колко изобретения бяха дело на млади инженерчета през соца - създаваха онова, за което държавата няма пари, за да го внесе!
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи някой още преди 5 години е взел докторска степен и го бива за научна работа, но не е успял да намери такава в чужбина!Та затова да му дадем парички тук, у нас!Щом е толкова талантлив, сам ще направи пари и ще плаща върху тях данъци!А относно науките, свързани с култура и история - надежда всяка оставете! Там са най-корумпираните и най-здраво оплетените в семейни връзки. Външен там не може да пробие, ако не е нечий човек!
69
4
 
15
 
! Отговори
Стига гаври! преди 5 години
Не сме бавноразвиващи се!Значи, младият човек е завършил преди 7, 8, 10 години и има интерес към научната работа. Защо досега не се е реализирал зад граница, щом тук парите са му малко? Защото никоя чуждестранна научна организация не е проявила интерес към него!Та затова, дай сега да го финансираме,та белким разцъфти някоя идея в главата му и България да спечели нещо от това!В окото ми корабче плува ли?Истината: Ще се дадат 61 милиона да си ги поделят същите, които и досега цицаха милиони
68
3
 
10
 
! Отговори
Пак до 43 преди 5 години
Не стига това, ами непрекъснато им дават допълнителни финансови инжекции - само през тази година първо 15милиона допълнително, сега още 20 милиона!А файдата? НУЛЕВА !!!
67
1
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Излиза, че и в БАН са мафия. Не дадоха парите, които се полагаха и на синоптиците.Дано вече дадат път на младите, защото тези пари са за тях.Ще следим.
66
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 43 преди 5 години
Така е, човеко. Така е по света.У нас пък, през царско време, 15 частни фонда са финансирали БАН, а държавата е давала пари само за издаването на 1 списание и за 2 заплати - на председателя на БАН и на секретаря. (имало е един кратък период, през който с бюджетни пари са били осигурявани заплатите на цели 9 служителя на БАН).А днес? С наши пари - заплати за 8 000 служители на БАН, плащат им тока и консумативите и пари, за да издава всеки институт по 1 или 2 списания плюс поредици от сборници!
65
2
 
9
 
! Отговори
НЯМА ЛОГИКА !!! преди 5 години
Ако младият човек е отлично подготвен и ИМА ИДЕИ, нека да осъществи въпросните свои идеи - създай му условия и той ще остане тук, ако тук може да направи пари и да получи признание.А Бойковци какво се канят да направят? Да дадат наши пари на синковци, които ще бъдат посочени от синодалните старци! Какво правиха тези старци през последните 70 години?Уреждаха своите протежета, заставяха наивни отличници без връзки да им вършат работата - срещу мъгливи обещания,че уж ще спрат да им пречат някога
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега, аз също съм ИТ. Фен съм на пичовете от Телерик, големи са.Но не забравяй и нещо друго - ИТ сферата е може би единствения бранш в БГ, до който мутрите нямат достъп, та може да се диша. Всичко останало е с нож на гърлото, то един вестник не можеш да издаваш, без да ти разрешат.
63
2
 
12
 
! Отговори
Има логика, ако преди 5 години
тези пари бъдат използвани, за да останат на работа към съответното висше училище отличниците, които са получили там образованието си.Но ще е безумие и престъпно прахосване на бюджетни средства, ако с част от тези пари напълнят ненаситните гушки на протежетата, настанени на михлюзлък в БАН!
62
2
 
12
 
! Отговори
Пак шашма преди 5 години
С тези пари от чужбина няма да ги върнат, ако там са успели да постъпят на работа в някой университет и да се включат в научни изследвания. Заплатите и перспективите за развитие са несъпоставими.Но за тукашните условия това са добри пари за онзи, който не обича да си дава зор.Колко дечица, внучета, племенници и метреси на доценти и професори ще се уредят на спокойно работа в БАН с поносим месечен доход!Поне да дадат парите на асистентите от университетите, те преподават, но правят и наука!
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма случайни неща.България е най-корумпираната и най-бедна страна и то не задруго,ами защото има най-простия и неграмотен премиер, пълен селянин и бивша мутра и подобен народ, който го е избрал.Та така ...
60
4
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
"Да спрат изтичането на мозъци? Как? С 510лв.заплата? С условия за развитие? С кариерна перспектива?" Ами размърдайте си малко мозъка как. Не чакайте някой да ви даде. Комунизмът, който отгледа това мързеливо и крадливо племе си отиде. Вече е време на предприемчивите. Сами направете така, че да имате по-високи доходи. Всичко зависи от вас и не чакайте повече на държавата.Направете като момчетата от Телерик и ще успеете.
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не пише нищо за бакалаври за колежи за главни асистенти и тнт .Май само магистрите и докторантите са с образование а бакалаври колеци главни асистенти и тнт не са
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години НИЩОПРАВЕНЕ, само ПР-акции по медиите.Не случайно България е най-бедната и най-корупираната държава, както и на дъното на всички класации.
57
2
 
12
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
"Българската технологична фирма Телерик беше продадена за 262 милиона долара през 2014-а година." Познавам момчетата от Телерик. Изключително умни и интелигентни. Завършиха Американският университет в Благоевград и след това започнаха всичко сами, с денонощен труд. Оцениха ги и ги възнаградиха добре. Едното момче израстна пред очите ми.Така, че ако искате да имате пари, трябва да сте много умни, трудолюбиви и смели.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ПЪЛНА загуба на пари, понеже докторските ни програми са абсолютен талаш, плоски и ненужни. И много рядко нормални мислещи хора се вливат в тях. Да, познавам много наистина заслужили, но 95% не са заслужили, а са подбутвани.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споровете тук за това кой точно е виновен - ГЕРБ или БСП показва, че мозъците вече са изтекли. Преобладаващата липса на рационални коментари по дадената тема го доказват.