Учителите – в пенсия! След 10 години кой ще преподава?

Професията не се харесва на младите, искали нещо друго
96
Учителите –  в пенсия! След 10 години кой ще преподава?
Снимка: Булфото, архив

Училищата в цялата страна обявиха стотици свободни работни места. Само на територията на столицата се търсят 650 учители.

Според просветния министър Красимир Вълчев тази бройка е нормална.

В системата на училищното образование работят 90 000 души, от които около 15 000 са в София.

Още по темата

"Има голям брой учители, които се пенсионират. Последните 3-4 години има много висок брой на пенсиониралите се учители. Но най-големият недостиг ще дойде след около 10-ина години. Затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията на повече млади хора да се включат", коментира той пред Нова тв.

Министърът на образованието призна, че учителската професия не е привлекателна за младите хора, защото те търсят професии, които по-бързо дават възможности.

"Учителската професия малко или повече загуби престиж през годините, беше под средната заплата, сега нещата се променят, но все пак подготовката на един учител отнеме пет години", допълни Вълчев.

Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента.

"Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини", смята министърът.

Вълчев коментира и предложенията на някои университети да подаряват кола или екскурзия в чужбина за новите студенти.

"Днес възможности да завършат висше образование имат всички, преди години това е било възможно за 30% от завършващите средно образование. Висшето образование се масовизира по цял свят, не само у нас, а то не е толкова селективно, както гимназиалното", заключи Вълчев.

Според него родителите се заблуждават, че децата им ще получат по-добро образование в набедените за елитни училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глад за учители ?! Пълни глупости! Аз съм млад учител, със завършена магистратура от Софийския университет.Кандидатствах в поне 10 софийски училища и още толкова в близките селища. Навсякъде повтаряха "Нямаш опит", "Искаме по-възрастни" (сиреч с опит, б.р), "Ела след 3-4 год."....От Луната ли да добия опит ?!
27
2
 
16
 
! Отговори
Дезинформация преди 5 години
Що за лъжлива статия? Вузове бълвт ежегодно ненужни специалисти от абсолютно излишни платени от държавта специалности, за които има дипломираи хиляди безработни специалисти. За едно обявено работно място за учител се явяват повече от сто дипломирани кандидати за работаи това е правило.
26
1
 
25
 
! Отговори
дискриминация!!! преди 5 години
До Анонимен 24Кой закон казва, че учителите трябва да са само млади?Кой закон ЗАБРАНЯВА назначаването на 35-40 год. или по- възрастни учители?ЗАЩО ХОРА В ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДО УЧИТЕЛСКИ МЕСТА???
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, тоя, дето сложи минус на пост 19, да не се крие и цъка минуси, а да се обоснове- къде в Бг НЯМАЛО учители? Къде има нужда от учители? Конкретно, поименно- град, училище, какъв учител търсят??В Сф преди месец не достигаха близо 1000 УЧЕНИЦИ, а сега министърът говори за липса на учители. АБСУРД! В нашия малък областен град на достигат около 250-300 ученици, това е само тази година. Сметнете колко са областните градове, колко ученици не стигат и картинката ще ви се изясни!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кандидати за учители има много, ама не са млади.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те тея млади искат със смешните им виши веднага да ги боцнат за директори и да броят пачки след един месец, ама като ги видиш колко са некадърни и нищо не могат ...лошо да ти стане
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди много години по закон имаше възможност, ако в едно училище няма нужния брой часове за цяло работно място, да се допълва в друго. Като направиха училищата да се конкурират, т. е. да се противопоставят, като въведоха делегирани бюджети, директорите не желаят сътрудничество. С непрекъснатата промяна на програмите заедно с проблема брой ученици, всяко място е под въпрос. И всички са нервни.
21
2
 
15
 
! Отговори
Ало! преди 5 години
ИЗКАРАЙТЕ БРОЯ НА СВОБОДНИТЕ МЕСТА В КЛАСОВЕТЕ- КОЛКО УЧЕНИЦИ НЕ ДОСТИГАТ?ДАЙТЕ БРОЯ НА ЗАКРИТИТЕ ПАРАЛЕЛКИ!ДАЙТЕ БРОЯ НА НЕПЪЛНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ!ДАЙТЕ БРОЯ НА СЛЕТИТЕ КЛАСОВЕ!Ало, журналистите!!!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ниски заплати,не могат да се налагат високи критерии! При ниски критерии резултатите също са такива! Учитилите си бичат частни уроци-напълно ги разбирам и оправдавам,страдат единствено родителите и учениците-въпреки,че в много случаи на последните,много,не им пука!
19
6
 
20
 
! Отговори
прекалявате! преди 5 години
УЧИТЕЛИ ИМА!!!НЯМА УЧЕНИЦИ!!!Стига сте разпространявали НЕВЯРНА информация!Има хиляди БЕЗРАБОТНИ УЧИТЕЛИ!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"и пишман професорите отиват да учат децата."Ти пишман професор видал ли си да учи някого? В университета си спомням, че им се обаждахме по телефона да благоволят да дойдат да ни изнесат лекция както е по програма. За 5 години в университета от един такъв пишман професор научих само една фраза: "Може и така. "
17
3
 
19
 
! Отговори
вече е дразнещо! преди 5 години
Пак изкуствена истерия. Учителските места се разпределят още май- юни и края на август са вече заети. Прекаляват с тази измислена драма!Интересно защо никой не оповести броя на закритите паралелки, на непълните класове и слетите класове?Да се крие една информация и да се разпространява не съвсем вярна информация е пропаганда! И се прави с определена цел.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма кандидати защото няма и ученици. С тая глупава реформа, която направиха в образованието, много от местата за учители са със съкратени часове, съответно съкратена заплата. За 200 лева на месец кой луд ще стане учител?
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът с учителите не е проблем с квалификацията по предмета, а с поведението на учениците и директорите. Ако в София опира до размера на заплатата, в по-голямата част от страната е друго.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как кой? Чалгарите!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може десетилетя наред да унижавате учителите и студентите по педагогика. Да се гаврите с цялото образование и сега с някакво мижаво увеличение на заплатите и без публично извинение да мислите че ще оправите нещата. Децата вече не уважават учителите, защото всеки, който дойдеше на власт се гавреше с учителската професия, както и с лекарската. Издигаше се в култ милиционерщината и бандитизма.
11
1
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Проблема с учителите е част от проблема с квалифицираните кадри в България и ЕС .Няма Лекари , Инженери , Електротехници , Майстори в Строителството и още много .Така е защото новото на Образованието падна много - 95% от средните и висшите учебни заведения предлагат специалности Мениджър на нещо си .И така Образованието ни бълва млади Меринджей , а няма кой да работи .
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обявена позиция не значи работно място. Работно място има, ако има поне половината часове по норматив, но и в този случай директорът решава. На лекторски е много по-изгодно за директорите, няма добавки за стаж, няма платен отпуск. В малки училища е трудно да се оформи норматив по много предмети, защото са с малък хорариум за децата, а голям за учителите.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под чисти 2000 лева е абсурд да се привличат качествени хора /жени основно, че мъж учител не съм виждал от 40 години/. Маргинализацията си продължава. Но в частните уроци се изкарват големи пари.