Янка Такева: Родителите да се доверят на учителите!

Нека не си критикуваме образованието, призова тя
22 авг 2018 22:35,
46

93 хил. учители са активно работещите в момента в страната. Около 4 000 учители се търсят обаче в училищата.

"Колеги, които имат педагогическа правоспособност ще дойдат в образованието, защото няма по-сигурна и стабилна от системата на средното образование, освен това се правят увеличения на заплатите, но съм дълбоко убедена, че заплатата е чак на 3-то място. На първо място е уважението и авторитетът", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея обществото трябва да подкрепя учителите, а родителите да започнат да им се доверяват.

"Да бъдеш учител е трудно и отговорно, никой не иска да му се подиграват за образованието. Всички ние сме продукт на българското образование, а то е на добро ниво", категорична бе тя.

В "Денят ON AIR" Янка Такева показа изследване с данни, че 70 % от децата се страхуват и са жертви на насилие в семействата си, 59% от децата лесно се ядосват, 45% от децата често се измъчват от неразбирането в семейството, 62% процента се страхуват от това, което може да им се случи.

"Проблемът е в безотговорното родителство, хората, които не изпращат децата на училище, затова ни упреква Европа, но тук също се взимат мерки. Нека не си критикуваме образованието, защото отблъскваме младите хора по този начин", апелира Такева.

Председателят на Синдиката на българските учители подчерта, че основната цел на заетите в сферата на образованието е кадровото обезпечаване на държавата и преодоляването на феминизацията в професията.

"Има три неща, които трябва се направят - подобряване на организационно-педагогическата дейност в училище, подобряване на дисциплината и преодоляването на насилието и агресията сред учениците, както и добро финансиране за добра учебна среда", обобщи Такева и потвърди, че намира делегирания бюджет за добър начин на финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Истината е че... преди 5 години
Вината е в държавата. Първо няма средна класа. Децата от съвсем малки са разглезени и им се казва, че всичко им е позволено. Порастват с манталитет на ,, кифли" и,, мутри". Знаят, че иначе нямат шанс да успеят, така им се казва. Учителите от друга страна гледат да си изпеят ,, урока", не да възпитават. Истината е, че делят от малки децата и оттам почва агресията. Само децата на,, богатите" хора трябва да са успелите. НЕ се доверявам на учителите, към мен НЕ бяха справедливи, колкото и да уча.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво доверие! Доверието се печели с времето, с действията и резултатите.
32
0
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 5 години
...на родителите за изследването, и то в писмена форма, както е регламентирано по закон, ако изследването е от социологическа агенция, коя е тя и каква методика е използвана....без отговор на тези въпроси Такева си остава поредното плямпало, което се опитва да си прави актив, експлоатирайки темата за децата.
31
0
 
6
 
! Отговори
ЖороПърви преди 5 години
дО 22- Другарката Янка Такева е известен манипулатор-броят на заетите в средното образование е 93 000, като това не са само учители, а и лелки в детски градини, чистачки, секретарки, портиери, и т.н.т. Общият брой на учителите е около 50 000.През 1990 година учителите са били 92182, което прави намаление с около 40 000, което си е пропорционално на намаляването на децата...Между другото искам да попитам Такева за "изследването": Коя агенция го осъществи, колко са анкетираните,има ли съгласие
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можете да ме върнете в системата, г-жо! Достатъчно трудно се работи с днешните деца по много причини. А ако съм взискателна и налагам дисциплина, първо ме "обработва" недоволна... директорката. Да не коментирам поведението на някои родители, ниската заплата (в друга сфера работя за 2 пъти повече пари с три пъти по-малко нерви), усещането за непрестижност и негодуванието ми срещу материала и базата. Дипломата ще си стои за украса.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 30Не знам за детето ти, ама на теб трябва да ти отнемат дипломата за средно образование.
28
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Зависи и то много.В уще то на детето ми госпожата по математика на5 клас е страшно не кадърна не може 7 пети класа най голямата оценка да е. 4.Не може не иска и обижда децата.Колко пъти вече е говорено и на директора се каза няма управия.Крепят я участвала в олимпиади.Иначе уще то е Добро с няколко зрънца
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич.....Успехите на учениците след 7 и 12 клас са 50% заслуга на учителите от начален курс . А това ,че децата ходят неграмотни на училище НЕ ЗАВИСИ само от учителите , а и от техните вечно "ангажирани" родители , заместени от съвременните технологии до степен "зомбиране" , от безумно натоварената програма в учлилище и пълни паралелки от 25-30 деца в големите градове и не на последно място, липсващата мотивация у децата, която вярвай ми ,Изгърбич ,.... не зависи само от учителя.
26
0
 
11
 
! Отговори
пенсия! преди 5 години
Я. Такева да излиза в заслужен отдих. Човек трябва да знае кога да се оттегли, ако поне малко има разум и съвест.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сте прави. Не са ви виновни учителите само! Не може да се връчва телефон на пеленаче само за да млъкне. Майките масово се интересуват от клюките във фейсбук, вместо от децата си. Родители негодуват срещу домашните "защото са много", но реално се дължи на нежеланието им да седнат и да помогнат на децата си. Хулите и ругатните срещу учителите децата ги чуват вкъщи. Оценките са фактор за "добър" или "лош" учител, но не и ученик. Децата не са виновни за грешките на възрастните!
24
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Камерите в училищата са само за парлама. Не записват,ако е станало нещо трябва да кажеш точно време.В тоалетните стават най големите бели-не сте виждали Как се заключват момичета с момчета и какво става.Когато се обадих ми казаха да свиквам.Да не говорим Как ме нахокара че не е моя работа.В някои уща в тоалетните се срещат презервативи,тестове за бременност.Характерно7-8клас и уж елитни уща.
23
1
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
в начална степен децата са масово неграмотни и неуки. ходят на училище щото така трябва. доверете се на синдикалната лидерка да си измрънка още кинти за хората, които са на работа в просветата по системата "ден да мине".
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе трябва ли учителите да намаляват пропорционално на учениците?-----------Трябва! Ама тенденцията е да се търси държавно, макар и нископлатено. И на даскалите им раздуха щата - занималня, подготвителна, предучилищна....
21
4
 
12
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
До axa Ами, като е толкова лесно, високо платено, и с много отпуски, а ти си по умен или умна от тях-стани учител/учителка? Ще работиш малко, ще получаваш много, а и ще има къде да демонктрираш интелекта си, а не само по чатовете?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за сведение, по данни от статистиката през 1990 година в България е имало 1 360 000 ученика и 92182 учители. За 2017 учениците вече са 740 362, но учителите нарастват на 93000. Не трябва ли учителите да намаляват пропорционално на учениците?
19
1
 
15
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Учителите работят по правилата, определени от чиновниците в МОН. На кого да се доверят родителите?
18
0
 
21
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Това социалистическо чу.чело, дето пишеше доноси до ДС! Тази ли ще ми дава акъл, как да възпитавам детето си? Тази ли е представителният образ на българския учител? Боже помилуй и си събери вересийте!
17
18
 
8
 
! Отговори
axa преди 5 години
да не забравяме че един начален учител получава заплата за 700 часа, а чиновник за поне 2100 часа. Имат поне 2 месеца отпуск, а в гимназията нашата математичка идваше в 17ч че имала един час от 45мин, когато ние администрацията си тръгвахме след 8часа. Не ги жаля и не ги мисля, авторитета им през последните години е отражение на това че са неграмотни и прости.
16
1
 
33
 
! Отговори
комитата преди 5 години
когато пенсионери в напреднала възрст оглавяват синдикати е много съмнително че това е синдикат
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно тая некадърница кой я държи толкова години?