Красимир Вълчев: Държавата да върне учениците в час!

14 000 деца не са открити, а 10 000 са били намерени, но...
Обновена: 30 авг 2018 16:23 | 30 авг 2018 16:00,
82
Красимир Вълчев: Държавата да върне учениците в час!
Снимка: БТА

Проблемът с отпадането на деца и ученици от образователната ни система, трябва да бъде решен от държавата, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на работна среща на началниците на Регионалните управления на образованието, която се състоя в Камчия днес.

"Миналата година отчетохме 24 000 деца, които бяха включени допълнително в образователната система - подчерта Вълчев. - Усилията за включването на тези деца в образователната система са ежедневни. Отделно от тях са констатирани 8000, които са заминали в чужбина", посочи той.

Образователният министър уточни, че за връщането на децата в образователната система се разчита основно на педагогическия персонал, особено на тези специалисти, които са училища и детски гради с концентрация на деца от уязвими групи, за които били отпуснати допълнително 25 милиона лева.

Според думите му много училища са назначили допълнително образователни медиатори, които работят със семействата на отпадналите деца, но това не означавало, че са обхванати всички деца. По думите му тези усилия трябва да бъдат перманентни по време на цялата учебна година.

Красимир Вълчев каза още, че 14 000 деца не са били намерени, за да бъдат върнати в системата, а други 10 000 са били открити, но въпреки положените усилия, не са успели да се върнат в училище, но работата с тях продължава. Той подчерта, че най-голямото отпадане от системата е след завършване на основно образование.

"Следващите десетилетия ще имаме повсеместен недостиг на пазара на труда, във всички сфери и системи - заяви министърът относно недостигът на учители в училищата у нас. - Тези, които ще влизат на пазара на труда, ще са две трети от излизащите. Все още имаме резерв на пазара на труда - има учители, излезли по-рано от пазара на труда, и сега се връщат, но основната мярка е увеличението на възнагражденията", каза той.

Основният недостиг на преподаватели е особено остър в някои дисциплини - физика, математика, информационни технологии, ресурсни учители, каза министърът. Министерството има пълна инфорамция колко учители се пенсионират или предстои да навлязат в пенсионна възраст, но от друга страна има информация и за учащите във висши училища в специалност с придобиване на педагогическа правоспособност.

В сравнение с миналата учебна година се запазва продължителността на ваканциите, каза още министърът. Разликата е за седми клас, които ще учат с две седмици повече и съответно изпитите след 7-ми клас ще са през юни, но цялата кампания по кандидатстване и класиране няма да е по-дълга.

В момента близо 100 образователни институции се ремонтират изцяло по ОП "Региони в растеж" и програмата за развитие на селските райони, съобщи още министърът. Общо в над 900 училища протичат ремонтни дейности.

По думите на министъра в малко над 50 училища в страната ремонтните дейности няма да са приключили до началото на учебната година, но навсякъде ще бъде създадена организация за стартирането на учебната година. Според него с наближаването на първия учебен ден този брой на училища ще намалее и вероятно ще е около 30-40, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена ми е детска учителка и със своите колежки сами си направиха ремонта на цялата занималня. Стига сте се хвалили и присвоявали заслугите. Подавайте оставки и се махайте до един.
33
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все още е мъчилище, защото учителите са изостанали в образователния си подход към учениците. Умните деца както се казва са много по напред с материала от учителите си.
32
7
 
13
 
! Отговори
безпризорните деца преди 5 години
пробутваха ни ги във всеки клас за да ни развалят!а за партизанските деца си имаше елитни училища и с двойки преминаваха в горен клас
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 27То вече е станало. Разходи се по опустелите български села и виж сградите на училищата какви призраци са.
30
9
 
9
 
! Отговори
УЧИЛИЩЕ-МЪЧИЛИЩЕ преди 5 години
С тези думи на уста като деца ходихме на училище! С дълги показалки ни биеха по главата
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще връщат скандинавците в училище! Мисия невъзможна!
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не е диктатор да нарежда на децата къде да ходят, всеки сам си кове бъдещето. Hа какво ги учите в тия у-ща между другото, че новото поколение расте без никакви ценности.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той подчерта, че най-голямото отпадане от системата е след завършване на основно образование"В България основното образование е задължително. Един ученик като завърши основно образование и не продължи да учи, това не означава, че е отпаднал от системата. Той е завършил задължителното образование.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редовно дават по 1 ТВ канал градчета от Италия или др. страни- обезлюдени, пусти, без жив човек, без нито 1 дете. Продават къщите на безценица и се заселват единични семейства. В 1 такова градче продаваха училището на смешна цена. И тук ще стане така.
25
1
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
На освежаването ремонт ли казвате? Направете саниране като на частните жилища. Но разбира се няма да го направите, защото за вас са приоритет частни училища и детски градини, на които държавата плаща солидни суми, защото там учат децата на депутатите. Същото е в здравеопазването. Държавните болници тънат в мизерия и няма лекари, докато частните процъфтяват. Защо? Защото не служите на държавата ,а на частните интереси. Оставка!!!
24
4
 
7
 
! Отговори
децата ни преди 5 години
До Браво!БЪДЕЩИТЕ И ДНЕШНИ СТРОИТЕЛИ НА КОМУНИЗМА.КОМУНИЗМА СИ ОТИДЕ И ОСТАНАХА САМО КОМУНИСТИ!
23
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато държавата престане да се отнася към тях като към "уязвими групи", може и нещо да се промени... Какво им е уязвимото - че вършеят по цялата територия и не признават законите ли???? Май държавата е уязвимата, че се е свила и не смее нищо да предприеме срещу тези ***!
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министъра си мисли, че като ги вкара в училище, после насила ще ги вкара в някоя частна фирма да робуват на алчния чорбаджия за 400 лв. нето. И те ще робуват.
21
0
 
25
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Още 25 милиона изпапкани с нулев резултат.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Пфу! Кого ще изплашиш с гласуването? Тях не ги бърка гласуването.И тая тема я политизирахте.
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се вкара изискване, че човек, който няма завършено поне основно образование, не може да пише,чете и смята да няма право да гласува.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До лош пример!Няма ги вече чавдарчетата, пионерчетата-септемврийчетата и ДСНМ................
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МироГлупости! И те емигрираха. Няма ги. В чужбина са. Училищата в чисто ро.мски села са закрити, защото няма деца.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Това с пансионите го имаше до 2000 год. Бях свидетел. Деца от социално слаби семейства оставаха там през седмицата. Прибираха се по домовете си събота и неделя и през ваканциите. Но закриха пансионите. За икономия на пари.
15
0
 
33
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Да си кажем истината. От тези 24 000 отпаднали поне 95% са от един специфичен етнос. Докато държавата продължава да го толерира и издържа от нашите данъци ще е така...защото на представителите на този етнос не им е нужно образование, за да правят по 10 деца, да щракат с пръсти, да обират и пребиват възрастни хора и да чакат датата от месеца, когато ще им дойдат стотици, а в някои случаи и хиляди левове помощи.... Ей това е положението....