Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери

В училище в момента липсват педагози по природни науки
208
Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери
Снимка: Reuters

Най-голям недостиг на инженерно-технически специалисти се очертава в следващите години, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в Пловдив. Той посочи, че кадрите няма да стигат във всички сектори и професии.

В момента в системата на училищното образование има недостиг на специалисти по природни науки и математика.

По думите му необходимостта от индивидуализирани и специализирани знания, които дава висшето образование, става все по-голяма.

Все по-малко висшето образование ще е основният източник на допълнителни знания и голямо значение ще имат уменията за учене и креативността. Днес в системата на висшето образование влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050 г., когато голяма част от професиите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали, посочи министърът.

Според него е по-важно да се преструктурира приемът на студенти към професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, а това може да стане чрез системата на държавните висши училища.

"Ще имаме добро висше образование, ако днес университетите инвестират в преподаватели, защото те ще продължат да са основният фактор в процеса на образование. А предизвикателствата пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот", смята министърът, който присъства на откриването на академичната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
24
 
! Отговори
до 103"който е преди 5 години
Който е учил и не е учил толкова ще взима голяма заплата на Запад, защото уменията на тези български кадри се вписват в високоефективната и производителна бизнес стратегия на Западните компании- без значение от сектора!В България който е учил и не е учил, ще взима ниска дори и по висока заплата от 600 или 1200 лв. ( растежа на цените е бомбастичен в Бг, за разлика от Запад), защото българския бизнес е неефективен и нископроизводителен с високи разходи за лични нужди- любовници, охрана, коли...
105
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Германия взимах 1 800 евро, от които наемът ми беше 800.Жиивеех като скот - от работа вкъщи, не си дояждах редовно, а за пиене не можех и да си помисля.Прибрах се в София. Започнах работа за 1 200 лв. Не плащам наем. Всяка вечер съм по заведенията. Смених с и колата.
104
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В България работиш на нормална за страната заплата."То заплатата може да е нормална за България, ама цените на стоките и услугите тук са по- скоро нормални за Западна Европа. Ами заминавай за Западна Европа, там да работиш, ще ти дадат европейска заплата като не местните. Кой те спира? Сега сме в ЕС и може да отидеш в Дания, Холандия, Белгия, Франция, Гермамия, Авсрия - виж какъв избор имаш, а си взел да се оплакваш по форумите!
103
0
 
32
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
Така е,богатите тепърва ще реват. Ще има и фалити и лични драми. Тоя,който е свикнал на 700 лв.пак ще си намери работа,той не е мързелив. Да му мислят богатите,че недай си боже стане някакъв катаклизъм или война,никой няма да си мръдне пръста за тях,даже *** ще ги претарашат с кеф! Чакам скоро такова развитие,а вие бедни българи изчезвайте от тая пръдня наречена да мократична България!
102
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм в Амстердам и съм на 11 800 еврака. Да му мислят бедняците в БГ.
101
23
 
6
 
! Отговори
Ейчарка преди 5 години
Подготвили ли сте си CV? За всеки случай, не че сте балами да работите на ниски заплати, вие не търсите работа, вас ви търсят работодателите, ама така, за всеки случай подготвили ли сте си CV. Знаете ли колко CV на каднидати минават през мен дневно, някои дори не ги чета като ги погледна ако не ми харесва оформлението. Оформете ги добре, и се подгответе и за върпостие на интервютата, защото ще има и много въпроси. За всеки случай де, вие сега не тъсите работа, но... за всеки случай.
100
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки втори стана юрист. Нашата държава това поощрява.
99
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за квалифиакацията на българските кадри е пълен мит.За нищо не стават. Силни са само в самохвалството и постоянното мрънкане.БГ инженерите са технически неграмотни.Затова си работят тук. На Запад никой няма да ги вземе.Те дори не знаят технически английски, ако въобще знаят английски.
98
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наближава времето когато няма да могат и охрана да си намерят, и тогава ще настане "рая" за "***" ни братя.
97
0
 
8
 
! Отговори
European преди 5 години
До АнонименTi mai po-dalech ot Kulata ne si hodil? :D Az jiveq v Belgium, consultant sym I vzimam 5500 EUR neto na mesetz...v pati po-niska ot BG hahah
96
1
 
1
 
! Отговори
умерен преди 5 години
До Анониментъпак
95
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите в България са си повече от нормална спрямо стандарта.Посочете ми една европейска страна, в която двама души могат да отидат на ресторант с 15 евро. Ами в Дания толкова струва хамбургера, купен от уличния павилион.
94
5
 
17
 
! Отговори
Смотльо преди 5 години
Вие ни лъжете,че ни плащата,ние ви лъжем,че ви работим хи хи. Аз съм на тоя принцип и по време на работа наблягам на часпромите хи хи. Началството вдига кръвно,аз вдигам рамене,за толкова пари толкова работа. Колегите ми и те са на същия принцип хи хи
93
1
 
29
 
! Отговори
Що няма кадри в Бг преди 5 години
Българските кадри са доста ефективни и високопроизводителни, иначе нямаше как над 3 млн. българи да работят на Запад, където е концентрирана световната конкуренция на пазара на труда!За разлика от кадрите българският бизнес е неефективен и нископроизводителен, но за сметка на това е заобграден с високоплатени охранители, любовници, скъпи апартаменти и автомобили! Затова заплатите остават ниски за кадрите, за да може бизнеса да издържа охраната, любовниците, имотите и скъпите си автомобили!
92
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Койото е учил ще взима голяма заплата и ще има коли и любовници.Който не може да пише ще блъска за 600 лв и ще пие евтина ракия.Такъв е живота. Огледайте се и ще разберете.
91
2
 
19
 
! Отговори
Смотльо преди 5 години
Абе гадче,вие продължавайте да крадете и да не плащате заплати,пък накрая ще се чудите защо сте останали само вие и ромовете! Ще видим тогава кой кого ще краде повече хи хи
90
1
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Ами - те ви резултата де направиха 58 университета и 25 юридически факултета де бълват адвокати , адвокати , адвокати. Сега имаме хиляди адвокати , постоянно усложняване на закони , правила , за да имат те работа, та да им плащаме. Ама те само бъркат в джоба ни - не създават никакви материални блага , там принадена стойност нема. Същото и със счетоводителите - на всеки метър - счетоводна къща , оправят данъци , сметки , крият обороти, ДДС , - и ето ви резултата - нема кой да работи..
89
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В България работиш на нормална за страната заплата."То заплатата може да е нормална за България, ама цените на стоките и услугите тук са по- скоро нормални за Западна Европа.
88
3
 
15
 
! Отговори
Вики преди 5 години
Това е защото кадърните са в чужбина.
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като няма кадри, да си внесем от САЩ. Тъкмо сега с вноса на F16 да си докараме и американските инженери.

Спонсорирани публикации