Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери

В училище в момента липсват педагози по природни науки
208
Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери
Снимка: Reuters

Най-голям недостиг на инженерно-технически специалисти се очертава в следващите години, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в Пловдив. Той посочи, че кадрите няма да стигат във всички сектори и професии.

В момента в системата на училищното образование има недостиг на специалисти по природни науки и математика.

По думите му необходимостта от индивидуализирани и специализирани знания, които дава висшето образование, става все по-голяма.

Все по-малко висшето образование ще е основният източник на допълнителни знания и голямо значение ще имат уменията за учене и креативността. Днес в системата на висшето образование влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050 г., когато голяма част от професиите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали, посочи министърът.

Според него е по-важно да се преструктурира приемът на студенти към професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, а това може да стане чрез системата на държавните висши училища.

"Ще имаме добро висше образование, ако днес университетите инвестират в преподаватели, защото те ще продължат да са основният фактор в процеса на образование. А предизвикателствата пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот", смята министърът, който присъства на откриването на академичната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
27
 
! Отговори
самоизяждане преди 5 години
В България са останали предимно депутати, държавни служители, " бизнес елит в сянка", нотариуси, адвокати, частни лекари, сичкото инженери, икономисти, биолози, физици и не толкова учили, но читави кадри замина ефективно на Запад- над 3- 3.5 млн. досега!Нека се дърлят депутатите, държавните служители, " бизнес елит в сянка", нотариусите, адвокатите и частните лекари за повече лапачка за задоволяване на низши страсти! Накрая ще се самоизядат! Статията показва началото на самоизяждането!
125
1
 
19
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
и я бех ибженерин ама си ойдех на село да си гледам офците щот щех да умрем от глад
124
0
 
22
 
! Отговори
Беден. преди 5 години
До АнонименБогатите пърдялници тепърва ще страдат. Бедняци не мислете,че като притежават къщи ,коло яхти,самолети,тия богати *** са щастливи! Не,напротив 90% от тях симулират щастие и задоволство.Прав си братко, добре че сме бедни и щастливи, не мога да ги мисля богатите, гледам си щастието и не ми пука за богатите, ако ще и да се скъсат да пишат тук колко са нещастни и да се оплакват.
123
0
 
0
 
! Отговори
хпожйп преди 5 години
До Анонимен Ами ти си глу....пак, щом само това те вълнува. При това необразован и неквалифициран глу....пак
122
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак от платените статии тип "искаме си безплатните кадриии, защо бягате за повече пари???"
121
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПрибрах се в София. Започнах работа за 1 200 лв. Не плащам наем. Всяка вечер съм по заведенията. Смених с и колата.Голф 2-ка или Опел Кадет много запазен?
120
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, важното е че продавачките и сервитьорките достигат.
119
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатите пърдялници тепърва ще страдат. Бедняци не мислете,че като притежават къщи ,коло яхти,самолети,тия богати *** са щастливи! Не,напротив 90% от тях симулират щастие и задоволство. Нали всички ги виждаме как се предвижват с по 10 човека охрана,страх ги е от народната любов. При много от тях няма чувството на удовлетвореност и спокойствие,защото ламтят за още и още. Това води до болести,разруха на семейството,не правилно възпитание на децата. Нима богатия Шарлопов не гушна букета? А се
118
0
 
33
 
! Отговори
ВТГФМТФБВСНХБВСнхжън преди 5 години
Днес се чух с една бивша стажантка, която работи при нас. Преди два месеца, веднага след завършване на магистратура в Холандия започва на стартова заплата от 50 000 евро на година. Заплатата не е висока, но е все пак е достатъчно добър доход да живееш цивилизовано и спокойно в Холандия. Аз се махнах преди две години, в момента заплатата ми е чисто 70 000 евро на година, но живея на морето и имам над 320 слънчеви дни в годината, има спокойствие и сигурност, няма български работодатели за радост!
117
0
 
29
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Като не плащат да си търсят.В коя страна скараджия взима повече от дипломиран инж.
116
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще,ще,ще,...,ама за 750 лева заплата в БГ,ще ме хванете за оная работа. Хайде,че ще ви...
115
0
 
36
 
! Отговори
Бизнес елит и кадри преди 5 години
Местния нископроизводителен( като технологии, бизнес стратегии и системи на управление) бизнес елит може без кадри, но не и без любовници, скъпи воаяжи до екзотични дестинации, скъпи автомобили над 100 000 евро, скъпи имоти, скъпи частни училища за децата и роднините и т.н.! Оттук идват голяма част от големите разходи на местния бизнес елит, които се компенсират от ниското заплащане на местните кадри!Затова местните кадри напускат неефективния местен бизнес и заминават на Запад!
114
0
 
7
 
! Отговори
до Яйчарка преди 5 години
Толкова ти е и професионализмът, щом по оформлението съдиш за съдържанието.
113
3
 
26
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
Само не знам, що за професия е това нещо инженер? Какъв инженер по-точно и това не разбрах ... а колкото до недостига, че то инженерите си бачкат по втората специалност, кой брокер, кой дюнерджия, кой на израелската питка или пък склададжия ... С ТАЯ ИКОНОМИКА СМЕ ЗА НИКЪДЕ! С ТАЗИ ПОЛИТИКА СМЕ ОБРЕЧЕНИ. ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ?
112
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София с 1000 лв можеш да си позволиш доста повече, отколкото в Малмьо с 4000 евро.Бил съм и знам.
111
0
 
47
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Преди няколко дена рових в джобса. Търсеха готвачка - 1200 бруто, Готвачка, началник смяна - 1400 бруто, Инженер-механик - 1140 бруто. Е, как да има инженери в България?
110
6
 
9
 
! Отговори
Инж.Ганю преди 5 години
Как бе, нали сичкото ганювец е инджинерин, как така недостигат? Цял свят е чувал за инжинер ***...
109
0
 
42
 
! Отговори
индженер преди 5 години
Станахме държава на адвокати, нотариуси, съдии, следователи ... Всиките некадърни и корумпирани. Те ли търсят инженери? Да се дерат взаимно, ние си имаме работа навсякъде по света.
108
0
 
12
 
! Отговори
До Ейчарка преди 5 години
Подми ли се Ейчи,ти си гро зна,ама за всеки случай се подмий,че ние бедните българи идваме! Ти си гроз но ватичка Зайче,ама знае ли човек,някой закъсал може и да ти се навие Ха Ха Ха ..
107
0
 
21
 
! Отговори
Беден преди 5 години
До До 105Така е,богатите тепърва ще реват. Ще има и фалити и лични драми.----Прав си братко, добре че сме бедни, уредихме се, да му мислят богатите.

Спонсорирани публикации