Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери

В училище в момента липсват педагози по природни науки
208
Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери
Снимка: Reuters

Най-голям недостиг на инженерно-технически специалисти се очертава в следващите години, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в Пловдив. Той посочи, че кадрите няма да стигат във всички сектори и професии.

В момента в системата на училищното образование има недостиг на специалисти по природни науки и математика.

По думите му необходимостта от индивидуализирани и специализирани знания, които дава висшето образование, става все по-голяма.

Все по-малко висшето образование ще е основният източник на допълнителни знания и голямо значение ще имат уменията за учене и креативността. Днес в системата на висшето образование влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050 г., когато голяма част от професиите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали, посочи министърът.

Според него е по-важно да се преструктурира приемът на студенти към професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, а това може да стане чрез системата на държавните висши училища.

"Ще имаме добро висше образование, ако днес университетите инвестират в преподаватели, защото те ще продължат да са основният фактор в процеса на образование. А предизвикателствата пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот", смята министърът, който присъства на откриването на академичната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
19
 
! Отговори
ДжО1984 преди 5 години
Да не би да има излишък от стругари, фрезисти и електроженисти? То роми има, ама само за асфалт, вар и тухли, за другото се иска акъл!
85
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадри има. Робите са на свършване.
84
0
 
24
 
! Отговори
Инж. Димов преди 5 години
Кой нормален човек ще седи да работи за петорно по ниска заплата в България? И на всичкото отгоре никой не оценява тази професия, докато в белите държави те вдигат на пиадестал!
83
0
 
29
 
! Отговори
man преди 5 години
БГ инжинерни кадри има бол, даже от световна класа. проблемът е, че доста са по чужбинско, а тези тук бачкат на 5К+ качествените, пък на "бизнесът" му се свидят кинти и търси "кадри" на макс 1.5К.. е няма
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че учените глави няма да достигат. Има си хас пък да не достигат депутати.
81
0
 
36
 
! Отговори
До "роботодате преди 5 години
Ха, ха свършиха ли б'унаците работещи за жълти стотинки, Кофти а
80
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От нация търкаща билетчета, слушаща чалга и пиеша всеки ден ракия, а също и избираща полуграмотници да я управляват НИЩО НЕ СТАВА.НИЩО.Запомнете го.
79
4
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Ами заминавай за Германия, прав ти път и много здраве.----сега...прав ти път и много здраве - може на викаш на майка си. И на жена си. На децата си. И на приятелите си от училище. На подичинените си. На мен обаче - не можеш. Щото не съм от тези категории и не завися от тебе. Така ще викаш на някой който ти е подчинен или те признава за капацитет та да ти е искал мнението. Дотогава - така - на жена си, докато пърдиш до нея под юргана! Разбра ли?Аре , изчезвай, свободен си !
78
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 81Търсихме работа, сега търсят кадри, а утре ще търсят граждани! -ха ха, добре казано!Един ден ще разберат, че няма да има кой да ги храни!-а? чекай бе? нали работовзимателите "хранеха"?
77
13
 
4
 
! Отговори
Мазен гербобинесмен преди 5 години
Ха ха бачкаторите искали да стават бизнесмени.Ами то тая работа не е за всеки.
76
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Местните бизнесмени и всекаквите им там бизнес асоциации постоянно дуднят за ефективност и конкуренция на пазара на труда! Българските работници не били ефективни- но 3 млн. българи работят ефективно на Запад по ферми, строежи, университети, фирми и компании, лекари и т.н.!Май местните бизнесмени са неефективни и непроизводителни в сравнение с западните си колеги, като бизнес стратегии и управление на бизнеса си и не могат да си позволят грамотни местни кадри, които ефективно отиват на Запад!
75
2
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Цар Тиква е милиардер,не милионер.
74
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсихме работа, сега търсят кадри, а утре ще търсят граждани! Един ден ще разберат, че няма да има кой да ги храни! И това време наближава!
73
0
 
26
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Бизнеса няма нужда от кадри, бизнеса винаги може да си намери кадри, а вие имате нужда от работа да си плащате сметките и да ядете----тъй тъй аз сметките мога да си плащам и на борсата. Мога и в Германия да ида. Аз от работа - ти от кадри - чини ми се че ти имаш повече да губиш. На мене ще ми спрат тока. На тебе годините усилия и нерви ще идат на ***. Кой е на зор повече селски?
72
0
 
44
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
вината е само и единствено на работодателите. Селендури и църв-ули, замогнали се назнайно как през мътните години на прехода, които през цялото време обясняват на персонала си , че трябва да му целуват ръката щото тази ръка ги грани. Не селски, ти трябва ми целуваш ръката, че съм те избрат тебе между всички останали където мога да работя. НЕ РАБОТЯ ЗА ТЕБЕМ А ПРИ ТЕБЕ ! РАБОТЯ ЗА СЕБЕ СИ!Това е началото спокойно. Още по-лоше ще става.
71
0
 
16
 
! Отговори
510 преди 5 години
Как с 510 лв. на месец да изплатиш инвестиция - университетско образование възлизащо на малък апартамента, че и да ти остане за живот?Един апартамент се изплаща от наеми за 10 години, иначе не си струва!!!
70
2
 
22
 
! Отговори
Собственик, преди 5 години
Въобще не ти искам позволението и дали и къде ще ида си е моя работа. Вие квичите, че нямате кадри. Не аз, че нямам работа.
69
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хехехе. Само две числа-през 1989г на 15 септември на училище тръгват 1 300 000 ученика. Оня ден на училище тръгнаха 700 000 .От тях колко са тъмно сини и само са записани без да стъпват в училище вие си сметнете сами. Какви кадри ви гонят бе .То няма хора вече и за чистачки ,вие инженери искате
68
0
 
27
 
! Отговори
САЩ ли? преди 5 години
Щатите поне могат да си позволят да си купуват кадри отвън. А и имат И качествени университети, които им подготвят и собствени кадри.Вие тукашните отворковци-работодатели му мислете. На вас отвън няма кой да ви подари кадри, които ще ви бачкат за без пари и без почивка.
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе матриял има колкото щеш!Ама не става за нищо!