Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери

В училище в момента липсват педагози по природни науки
208
Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери
Снимка: Reuters

Най-голям недостиг на инженерно-технически специалисти се очертава в следващите години, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в Пловдив. Той посочи, че кадрите няма да стигат във всички сектори и професии.

В момента в системата на училищното образование има недостиг на специалисти по природни науки и математика.

По думите му необходимостта от индивидуализирани и специализирани знания, които дава висшето образование, става все по-голяма.

Все по-малко висшето образование ще е основният източник на допълнителни знания и голямо значение ще имат уменията за учене и креативността. Днес в системата на висшето образование влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050 г., когато голяма част от професиите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали, посочи министърът.

Според него е по-важно да се преструктурира приемът на студенти към професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, а това може да стане чрез системата на държавните висши училища.

"Ще имаме добро висше образование, ако днес университетите инвестират в преподаватели, защото те ще продължат да са основният фактор в процеса на образование. А предизвикателствата пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот", смята министърът, който присъства на откриването на академичната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
4
 
! Отговори
Ей абе преди 5 години
До абе ейА какво трябва да му предостави България? Има сайтове за работа. На 21 без опит, ако очакваш, че ще получаваш висока заплата без да имаш опит, много се лъжеш. Сигурен съм, че и в Холандия е така.
25
0
 
22
 
! Отговори
22, преди 5 години
Така е. Но освен инженери вече няма и качествени преподаватели, които да подготвят бъдещите инженери. Младите кадърни хора бяха изгонени и от висшето образование, тъй като не им се предостави възможност да се развиват. Старите кучеха държаха кокала, докато останаха само те. И голият вече кокал, по който нищо за глозгане не остана.
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18,Ела в Тукуда болница, да видиш какви мадами има за медицински сестри и докторки! Болен бях и въпреки всичко получавах ерекция всеки път като ги видя. Страхотни и със страхотно добро отношение към болните. Нито веднъж не посмяха да ми се скарат както в други болници, нито веднъж не ми повишиха тон. И вътре тоалетнaта чиния беше с подгряване на седалката.
23
3
 
9
 
! Отговори
kkk преди 5 години
до 9инженер се става в университета а не в началното. до 5-ти клас учителя трябва (въпреки че не му е работа ) да ти "грабва вниманието" , "възпитава" ,"забавлява" и тн. След това който иска - учи, който не иска - си е.е м.....та . Престанете да си изкарвате комплексите на учителите (най утрепаното съсловие) . Кат не ви харесва си ги записвайте на частно
22
23
 
4
 
! Отговори
Собственик на фирма преди 5 години
До АнонименA защо си мислите, че трябва да ви се плаща повече? Целта на собсвтеника е да прави големи печалби и да си ги прибира като дивиденти, а не да ги раздава за високи заплати на работниците. Всеки собственик плаща на минимума колкото работниците да не напуснат. Защо са ви високи заплати, и с тези заплати можете да живеете - има за храна, за дрехи и за отопление, живейте скромно.
21
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е доста иронично. Преди 1990 г. имаше бум на инженери. След 1990 г. целият промишлен сектор беше сринат и имаше бум на безработни инженери. В следствие, никой не искаше да учи за инженер, а тези, които имаха диплома за инженер избягаха навън. Сега има плач за инженери. Само дето бизнеса иска кадри, но не иска да плаща.
20
0
 
35
 
! Отговори
мара-дигиталната преди 5 години
тази година дигитализираме цифровизацията, а догодина и цифровизираме дигитализацията и хоп 2 милиарда лева за електронно провителство, дето го няма. тук парички, хей ги дем, с тях гепиме добре.
19
2
 
23
 
! Отговори
18, преди 5 години
Не пиши глупости, а влез в една болница. Не на сина ми изглеждат възрастни. Те СА СИ възрастни - 1/4 са навършили пенсионна възраст. И това не е само в нашата болница. Имаме близки медицински сестри. До една се изнесоха в чужбина, една не остана тук. Да, те са по-млади, но не работят и никога повече няма да работят в България!Грешката не е в сина ми. Крайно време е да се каже истината - "Царят е гол!".Пък вие ако щете хвалете новите му дрехи! От това няма да сте ни облечени, ни нахранени!
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, за медицинските кадри си е точно така. В нашата болница останаха средни такива на средна възраст твърдо над 55. Остави инженерите, лекари и медицински сестри още повече липсват и това е вече направо страшно!
17
12
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
За сина ти май всички над 18 години са стари. Сега излизам от болница и сестрите бяха на всякакви възрасти, лекарите също.
16
1
 
40
 
! Отговори
абе ей преди 5 години
Как се гаврят с хората значи.....Изгониха всички заради безработицата, ниските заплати и лоши условия на труд, пък сега търсели....Недостигали хора! Брутална гавра с народа е това! Лично познавам завършил инженер който е сервитьор в холандия тъй като е почнал от 0 и е зле с езика още. Какво му е предоставила Бг като възможност за да го запази???? Нищо! Както и на хиляди други като него!
15
0
 
36
 
! Отговори
1337 преди 5 години
с трици умни май муни не се ловят! няма да си учил за инженер и след това вместо да работиш в САЩ за пари, за трици да си губиш времето в България и при това шефа ти да е стругар от РабФак като Майката на Нацията, а да не споменаваме за Бащата на Нацията! така, че дано във Факултето има инженери, но първо за 2 милиона им постройте тоалетни помещение, че епидемията от Хепатит не е шега работа!!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да учиш цял живот и накрая за нищо не ставаш защото не живееш в нормална страна а в бг !
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E, това пак са платени статийки.Веднъж присъствах на един разговор между преподаватели в Минно геоложки университет.Единият казваше, че не му стигат парите, а иска да остане още в университета поради няква си негова причина. И се разбраха двамата, да пуснат в Интернет в 2-3 сайта, обява за работа, от фирмата на единия, че уж се търсят инженери по 2 професионални направления и конкретно да са учили в МГУ тия и тия специалности. И реално никакви инженери не се търсиха, но писаха как дават 5000 лв
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсват кадри със 510 лева заплата. Е, ще липсват и още повече ще липсват.
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера ходих със сина си до болницата. Той за първи път стъпва на това място и бе изумен. Не от друго, а от това, че медицинските сестри всичките били "много стари". Пита ме защо и аз му обясних - ми няма да седна да го лъжа,я! Да не съм платен журналист или статистик?!
10
2
 
13
 
! Отговори
! преди 5 години
От папагал инженер не може да се направи. Пък ако ще и папагалът да може да ви издекламира цял учебник, наизуст научен.
9
1
 
26
 
! Отговори
4, преди 5 години
Така е.Освен студенти също така България не е имала никога повече професори и доценти на глава от населението? Къде е качеството тогава?Тоталното изоставане на нашето образование започва още в началното училище, в което учителите продължават да наблягат на папагалщината, на зазубрени термини и определения и не търсят разбиране и мисъл.Защото самите те трудно могат да проверят, когато такива ментални процеси текат.Ясно защо. Тестуват за попълване на думички в готов текст,защото толкоз си могат.
8
0
 
37
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Споко господин Министър! По-важното е, че децата ни е училище изучават Джендер идеологията, затова можем да сме си спокойни за бъдещата генерация българи! А що се отнася до недостига на инженери - лесна работа! Ще почерпим от Евроатлантическия богат в това отношение опит и ще си внесем висококвалифицирани инженери от Ирак, Иран, Сирия и Афганистан.
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да се намерят кадри да управляват държавата другото само ще дойде.