Общежитие мое, ад мой: Проблемите на първокурсниците

Освен покрив общежитията предлагат и мухъл, дървеници...
Обновена: 17 окт 2018 15:02 | 17 окт 2018 11:00,
101

Малко след началото на академичната година, в пълен контраст с емоциите около приема и старта на висшето образование, голяма част от студентите са шокирани от условията на живот в общежитията, критериите, по които се настаняват студентите и не на последно място - дългото чакане на опашки, за да се плати месечният наем.

Още по темата

След първия етап от настанителната кампания някои от първокурсниците в СУ биват настанени в стаи на Медицинския университет. Младите хора обаче освен покрив над главите си, получиха дървеници, мухъл и изтърбушени легла.

"Проблемът тръгна от това, че успехът ми не беше достатъчно висок, за да получа общежитие на първия етап от класирането. Затова ме настаниха в стая на МУ София", разказа пред Bulgaria ON AIR Радослав, един от студентите.

Други младежи пък са били настанени в блокове в столичния кв. "Княжево", където условията за живот били нормални, но неудобство им създавало това, че кварталът е краен се налага да пътуват за лекции всеки ден по над час.

От настанителната комисия обясняват, че към момента няма никакви свободни места в общежитията на СУ "Св. Климент Охридски".  Три от блоковете били в основен ремонт и заради това се наложило в момента да се ползват стаи на други университети. Но обещават, че студентите ще бъдат преместени, след като работата приключи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката е направо хубаво.Аз като учих в Софийския общежитието изглеждаше все едно в него е живял ци.гански катун.Всичко потрошено леглата с едни глусни петносани дюшеци всичко потрошено и е паяжини а някой услужлив колега беше свил и лампата от тавана.А дали е лигаво прав си лигаво е но за 200 лева дето ни ги искат можеше поне лампи и дюшеци да има не опикани по възможност не мислиш ли после всички излязохме *** квартира и наема на квартрирата беше по- нисък от този на общежитието.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние обаче сме "държава" в ЕС!
91
4
 
3
 
! Отговори
Нормален тип преди 5 години
Не знам, малко лигаво ми изглеждат тези деца. Да отидат в 13-ти блок на ТУ София. Щом и момичета могат да живеят в блока, значи тези на интервюто са лигльовци. Нищо не са видяли, блока им е почти перфектен. Ако сте от София, отидете до 13ти блок и влезте в коридорите.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли още студенти да учат в СУ? Мислех, че са изчезнал вид. Преди 10г. в общежитията се мряха хора дето даже не бяха студенти. Голяма мафия беше, мн. народ. Вече си мислех, че няма желаещи за там.
89
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде, айде... едно време ни раздадоха тапети, една кутия боя готово... и дюшеците са кофти де, ама иначе са мн разглезени днешните младежи
88
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече ми дойде до гуша от хора които искат държавата да ги отглежда, млади хора легнали да чакат някой да им почисти безплатната квартира - отврат.
87
3
 
3
 
! Отговори
баба ви преди 5 години
*** в Студентски град винаги е имало. Има ги и в другите квартали. Ако стаята се напръска рязко ще намалеят, но никога няма да изчезнат. Дървениците са нова(стара) мода. Преди 20-30 години нямаше такива. Тази стая изглежда ужасно, но условията в Ст. град никога не са били много добри. То и на свободеннаем да си вземеш квартира, пак няма да е голям лукс. Никой не ремонтира жилищс, за да го даде под наем. Обикновенно го побоядисват, колкото да не изглежда много мизерно и гледатда вземат пари
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименУпражненията не са добре платени и никой не иска да ги води. И в ТУ не достига персонал и там ще ги закрият и студентите сами ще се упражняват. Но тогава отпада и задължението да са на общежитие за да ги посещават. Остава и проблема, че не всичко може да се научи в ТУ за 2-3 месеца на семестър и не е възможно че просто няма време. А работодателите искат гении на мин. заплата които знаят всичко след 4 курс.
85
2
 
6
 
! Отговори
86, преди 5 години
Да не би спомените ти за учене да са от "Под игото"?В Дания, Холандия, Швеция и Шотландия семинари си се водят от преподаватели, работещи в университета. А важно е как се водят. Може и един студент да обясни по-добре и по-качествено от един професор, който дори не е ВАК-овски, а набеден, от ВУЗ-а, който си произвежда хабилитирани лица на кило.
84
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинявай, но който е собственик и събира наема, той подсигурява и ремонтите. Всеки би направил чуден ремонт в стаята, която ще ползва детето му. Стига да е сигурен, че и догодина ще я ползва то. Една стая и да не я амортизираш нарочно, ако в нея живеят трима души постоянно, тя за 10 години става на коптор. Иска си се ремонт. А и пари се отпускат точно за това - или на съответния университет, или на "Студентски столове и общежития" - на когото е предоставено общежитието. Те правят ремонтите.
83
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
Чета статията и коментарите и ....немея...Прочетох и статията за събарянето на незаконните постройки в Пловдив. Чудя се - студентите, елитът на нацията, с циг..ски манталитет - държавата да подсигури, държавата да плати, държавата да ремонтира... Уважаеми студенти и техни родители - с какво се различавате повече от ....? Кой е живял там и защо се е стигнало до такова състояние на стаите? Не студентско общежитие, а блок 20 в Ямбол
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишат хора които не са помирисвали университет.. Ни в България , ни на запад.Недостатъците в Германия са , че упражненията освен по математика се водят от студенти взели този предмет предишния семестър , които нищо не разбират и се гаврят с по младшите студенти , като в казарзамата старши и новобранци. А в ТУ София умпражнията се водят от доценти , действащи инженери и много рядко от студенти магистри водят на бакалаври..
81
5
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
На България бяха наложени недъзите на западното образование- изпити с тестчета, ходене на лекции по желание, десетки фалшиви вузчета и стотици филиалчета към тях, дрога по вузовете се продава без проблем. Как тогава да има места за всички по общежития още повече когато преди това в тях са живели не студенти , а пияни порове и секс маниаци. На моя колежка за детето и са искали 800 лева на ръка за да го сложат в стая с познато момиче. В "лошият " Соц плащахме по 3 лева на месец за общежитие .
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80Важно е защото като влезнат, не учат каквото се иска от професията, съдържанието на лекциите е непълно или си губят времето с други измислени предмети, които не им трябват.
79
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75,Няма нужда да ходи в ТУ при някакъв алчен професор и да спи на общежитие с хле барки като за всяка машина си има спецификация, всичко е обяснено подробно и ще си я чете вкъщи на компютъра.
78
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам коментарите на защитниците на мизерията и ми става ясно защо тази кенефена държава никога няма да се оправи.
77
5
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Идеално е, айде стига лиготии. Тези стаи и легла се ползват само когато се прибереш мъртво пиян сутринта, да има къде да реанимираш и съответно да водиш гаджета да се забавлявате :))) Те не са за живеене, а само за отмаряне :))) Да си сменят чаршафите, да напръскат малко против гадинки и всичко е точно :)))
76
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говорим си за качеството на цялото ни образование. Тия поне с изпити влизат. А инженерите вече са с резултати от матура. Или с по един смешен тест /НБУ/.Не е въпроса как се влиза. По белия свят не се влиза с изпити по предмети. Важно е какво и КАК се учи, как се провежда контрол върху наученото. И то така, че на изхода да имаме качествен специалист, който може да започне работа веднага.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито им плочките в баните, такова им е и обучението.Нищо не се влага и нищо не излиза, съответно.Самозалъгване, че имаме висше образование е само.
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божке, те едни стаи не могат да оправят в тая ***, вие тука за машини и за качествено обучение говорите!