Общежитие мое, ад мой: Проблемите на първокурсниците

Освен покрив общежитията предлагат и мухъл, дървеници...
Обновена: 17 окт 2018 15:02 | 17 окт 2018 11:00,
101

Малко след началото на академичната година, в пълен контраст с емоциите около приема и старта на висшето образование, голяма част от студентите са шокирани от условията на живот в общежитията, критериите, по които се настаняват студентите и не на последно място - дългото чакане на опашки, за да се плати месечният наем.

Още по темата

След първия етап от настанителната кампания някои от първокурсниците в СУ биват настанени в стаи на Медицинския университет. Младите хора обаче освен покрив над главите си, получиха дървеници, мухъл и изтърбушени легла.

"Проблемът тръгна от това, че успехът ми не беше достатъчно висок, за да получа общежитие на първия етап от класирането. Затова ме настаниха в стая на МУ София", разказа пред Bulgaria ON AIR Радослав, един от студентите.

Други младежи пък са били настанени в блокове в столичния кв. "Княжево", където условията за живот били нормални, но неудобство им създавало това, че кварталът е краен се налага да пътуват за лекции всеки ден по над час.

От настанителната комисия обясняват, че към момента няма никакви свободни места в общежитията на СУ "Св. Климент Охридски".  Три от блоковете били в основен ремонт и заради това се наложило в момента да се ползват стаи на други университети. Но обещават, че студентите ще бъдат преместени, след като работата приключи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
11
 
! Отговори
74, преди 5 години
Ми като не пипа и не похваща нищо си остава тук и без работа по специалността - от никого не търсен, нищо не можещ да направи, ама с диплома.
72
4
 
13
 
! Отговори
72, преди 5 години
За целта си има специално оборудвани зали в университета. Не откриваме топлата вода. В СУ също има такава. Трябва да се ползва често и редовно. Тя не е за украса. Не са за украса и машините, предоставени точно за обучение в ТУ-тата.Само дето нашите преподаватели ги мързи, а и много от тях сами не могат да покажат нищо. Защото са едни книжни плъхове, преподаващи дори остаряла отдавна теория и нищо повече.
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71И какво сигурно като пипне метала или преподавателя му помогне за конкретно дело ще научи всичко. Утре в практиката ще му трябва друг метал или съвсем друго дело.
70
4
 
9
 
! Отговори
70, преди 5 години
Проблем с четенето ли имаш? Защо да "не си научил 1 и 2 курс нищо"? Никой не твърди, че няма нужда от теория. Но нещо ти е убягнало началното образование на четене с разбиране. За друго става въпрос - че голата теория не е достатъчна за един пълен и качествен образователен процес. И никога няма да бъде.
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 66,Как влизат в залата докато учат процес. Нали трябва да са научили първо процес за да влизат в залата.
68
3
 
14
 
! Отговори
68, преди 5 години
И в учебниците е проблемът, и в образованието, което не е организирало един истински ползотворен образователен процес. Не можеш да научиш от учебник, ако не видиш и не пипнеш метала, не направиш програма на машината и не я пуснеш да ти обработи детайла, не опиташ на изкуствен зъб да работиш, не организираш една защита по дело с преподавател, не зашиеш рана. Учебникът е елемент от обучението, но далеч не го изчерпва. Иначе ще е прав един от тук писалите - да си четат студентите лекциите вкъщи.
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67,Какво ще правиш на тоя стаж като не си научил 1 и 2 курс нищо.
66
3
 
7
 
! Отговори
61, преди 5 години
Май и да четеш не можеш. Та кой държи "само да гледа" струга? Какъв струг, апропо. Вярно де, в България сме, то тук е още ръчно и занаятчийско производство, забравих.Говорих да опита, да поработи, да пипне. Но да, на българския учител и преподавател му дай книжките си да продава само. Че другото е сложно и иска истинска работа.
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 65,Точно и аз това казвам - проблемът не е в образованието или в практиката, а в тия които пишат учебниците, че те не си вършат работата. Спокойно може да научиш всичко от точни учебници и не ти трябва да си губиш времето с лекции, общежития и т.н.
64
4
 
12
 
! Отговори
63, преди 5 години
Всъщност ти бъркаш нещата.Практиката по време на учене не е за да докажеш стаж за работа.Тя е за да СЕ НАУЧИШ.Като част от обучителния процес.В редица държави, например, се прави по цял семестър стаж при бакалаврите, например 2-ри или 3-ти курс.По време на следването.В реална среда.Плащат ти заплата и ти се зачита и за професионален стаж.Далеч съм от идеята чак толкова да напреднем в България.Пали сме 200 години назад и 2000 км вляво. Но поне да се покаже нещо на студентите не е излишно хич.
63
3
 
7
 
! Отговори
64, преди 5 години
Пълни глупости, Студентите влизат в зала докато учат процес. И по време на семинари опитват да влязат в ролята на различните негови участници. Иначе могат и да не учат. То на теория всичко може. И да се родиш научен може. А могат и направо с дипломите на входа още да ги чакат. Безспорно и така може у нас. Затова и резултатите ни са такива. Във всички области вече. вкл. и в медицината.
62
2
 
7
 
! Отговори
60, преди 5 години
В нашите учебници не е написано какво се прави. Нито пък човек от написано само се учи какво да прави на практика. Затова в белия свят има дуално обучение. И практикуми след лекции. Само нашите "мъдреци" мислят, че може да се учи по учебник. Затова и са ни такива специалистите.
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Юрист влиза в залата след като е научил законите. Няма какво да прави в залата ако не е научил добре законите и ще стане за смях.
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58,Къде са въвели практика като никой не ти зачита практика от университета. Всеки гледа колко години трудов стаж имаш, по какво и в коя фирма. С практика от университета отиваш само за стажант без заплата или на минимална заплата.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще си зубрим само голи теории,то наистина не е нужно да се губи време по лично присъствие на лекции.В белия свят качват такива в нета и всеки студент може да си седи вкъщи и да си ги слуша и гледа. Но семинарите са за присъствие.Там се учат нещата на практика/за разлика от България,където семинарите са превърнати или в допълнителни лекции и в сводки за пушене и кафе/. За юрист не стига никакъв чат.Ако наистина ще става юрист,влиза в зала и участва в процес.Иначе става само български юрист
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя практиката си е част от образованието За юрист му стига и чат, за какво му е общежитие. Стоматолог и инженер няма да се научи като влезе в кабинета или разгледа струга. Трябва си работа а дали да учи дали работи, не стига време и е изморен и не може да се наспи и накрая нищо.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя практиката си е част от образованието, какво да я "смесва" някой. Ако учиш счетоводство и не решаваш практически задачи, нищо не учиш. Ако учиш инженерство и не си виждал през плет и работил на машина с ЦПУ, бадева са ти плащали родителите наема. Ако учиш стоматология и още от втори курс не влезеш в кабинета, само си опоскал баща си /В Германия влизат и работят от самото начало./. Ако си юрист и не участваш още като студент в симулилативни процеси в унито - язък ти за загубата на време.
56
2
 
11
 
! Отговори
58, преди 5 години
Въобще не говоря за това, че нямало работа по фирмите. Говоря за липсата на практическо обучение в нашите университети. Държавите по света отдавна са отчели тази липса за минус. И са въвели паралелно теория и практика в обучението си.Напротив дори - работа от години има много тук. Специалисти няма. Понеже от завършилите у нас рядко става нещо качествено. Не защото са кофти, а защото образованието не струва. А от когото става нещо, той пък за същата работа няма да кеси в България я!
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52,Това че няма работни места по фирмите или ги съкращават като постоянно им търсят кусури не е проблем на образованието. Смесваш образование с практика.
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ТУ-Габрово, например, има машини, които са закупени за обучение на студенти. Ми толкоз се учат на тях студентите. Повечето от тях за годините си обучение я видят през прозореца такава, я не. Излизат с познания и опит по-малки от тези на ученик с техникум отпреди 30 години.Хайде да помислим обаче дали тези машини не се ползват по други повод?