Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45, Боряна Павлова
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
0
 
! Отговори
Аарън Русо преди 4 месеца
https://youtube/watch?v=52_3gS3UBpg - от 4:00 минута нататъка жените да гледат и слушат внимателно видеото както и всички феминистки и антисексистки!
231
0
 
2
 
! Отговори
А преди 5 месеца
До 221нагъл тип. Тук е така или си човек на ЧОВЕКА или спиш с някой пак за облага. Пък и доста студентки са си взели изпитите по втория начин. Хич не ги жалете.
230
3
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 5 месеца
Много си е добра рекламата .Показва каква е реалността навсякъде по света.Жените искат така да стават нещата .А ние като мъже им изпълняваме желанията!
229
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 228

Как така Калина те ти върза на тебе, бе великия можещ всичко и страшно умен българин... Ти да видиш.
228
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Простафелска реклама какъвто е самия Башар Рахал.Зарязал жена си и децата си в САЩ,за да се прави на "некой" в България защото в САЩ е никой.Да и се чудиш на Калина как му се е вързала на този противняк с говорен дефект,та и две деца му родила и странни имена им дала.
227
1
 
6
 
! Отговори
Оле преди 5 месеца
Според мен проблемът идва от грозните жени на които никой не им обръща внимание и завиждат на хубавите,че всеки ги зяпа. Просто ги е яд,че никой не ги гледа и искат да направят така,че мъжете да спрът да гледат хубавиците под предлог,че е сексистко.
226
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Башарчо си направи реклама само на себе си, студентската телевизия кучета я яли.
225
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако сексизмът е яко да си падаш по хубави мадами и да им го показваш по всички възможни начини, то да живее сексизма - няма нищо по-нормално от него. Никакви джендъризми и извратенящини, чист мерак! Класическо прабългарско качество.
224
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Той Башар нали е актьор - не знае ли какво е халтура? Мен лично не ме притеснява нито кафето, нито сметанката. Рекламата (или по-скоро обявата) е просто ***, а за актьор, за какъвто се има е абсолютен провал.
223
3
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 5 месеца
Лиготии! Статията е за комплексирани извратеняци, жадуващи внимание.
222
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз си ги зяпам без притеснение.
Не съм сексист, а естет!
221
1
 
12
 
! Отговори
нагъл тип преди 5 месеца
Този Башал не само е грозен,ами и нагъл. Никога не ми е харесвал нито като актьор, нито като водещ. Не останаха ли истински българи,че до този Башал опря телевизията. Хем важен,хем противен.А посланието на клипа е ясно. Трябва да спиш с когото трябва,за да се издигнеш в която и да е сфера,едва ли не НЕ бъдете будали студенти да учите.
220
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако кажата на колежката направи едно кафе - това е сексизъм.
Ако аз й направя кафе - това е сексуален тормоз.
Ако всеки сам си направи кафе - не й обръщам внимание и съм педера*с.

Няма угодия.
219
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе вие сте ненормални бе! Кой знае какво е станало!
Вече ще е сексизъм да наречеш жената - жена.
Изтрещяхте тотално.
Ама така си е - нямате проблеми и мислите само за глупости.
218
2
 
1
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 месеца
До 1989

То за това хората са измислили пистолети със заглушите ли бе, умник. Дупчиш, товариш и да го дъвчат чакалите в гората. Какво като има гръб, пред куршума всички са равни!
217
2
 
4
 
! Отговори
Стар Пръч-Светец преди 5 месеца
Моята Гозилка никой не я гледа ,де да имах яко маце да го гледат мъжете и да ми завиждат,но уви в кварталния магазин всеки ме черпи от съчуствие.
216
0
 
1
 
! Отговори
1989 преди 5 месеца
До 196 продължение
Това което написах не е заплаха, а приятелски съвет, защото това е реалността в джунглата България. Дори и да спукаш от бой някого, ако има солиден мафиотски гръб, после ти е спукана работата и има опасност да лежиш в болница .
215
4
 
3
 
! Отговори
Стар Пръч преди 5 месеца
Човек да го е страх да погледне .камо ли да заговори жена вече .
После жените що ставали лесбийки ,а мъжете джендъри мендър.
Едно време на бригадите кладихме яко доматите.
Сега ги гледаме по порно каналите га мойта Годзилка заспи.
214
0
 
0
 
! Отговори
1989 преди 5 месеца
До 196 продължение
В тази държава не е много полезно да се дървиш на споменатите от мен хора. Така че приятеля ти да бъде по-внимателен, когато посяга на такива хора, освен ако и той не се познава с влиятелни мутри, тогава вече е друго. Това което казвам, не е като да не се е случвало с мои познати - пребиваш някой със солиден гръб и той после те причаква пред входа с две коли мутри с тръби и бухалки, яде здрав бой и после се възстановява дълго време от боя. В днешно време не е важно колко си силен на бой, а какъв гръб имаш.
213
2
 
6
 
! Отговори
Коджабашев преди 5 месеца
Реклама с бюджет 50 лв ,а цяла България говори за нея.
Мишън комплиид....