Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45,
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистШлосер с добра хигиена.Голям майтап.
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Провницията се слушат много народни песни. *** по Пирин - и послушай. *** в Благоевград, в Кюстендил, в Дупница... в софия няма чалготека в която да не гърми чалга ДЕНОНОЩНО. по селата има жени с носии - например във Велинград. виж как се обличат в Девин и ела тук да говорим.
125
3
 
3
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До Свинчовци, чететеЗащо ли не съм видял някоя красива жена да ходи с някой шлосер, бил той млад и поддърждащ добра хигиена или да плаща сметката. Сигурно има изключения 1 на 1000 , ама айде да не се правим на луди. :)
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновено китове с размери 150 см. 150 кг. не искат жените да бъдат заглеждани.
123
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 118Не говори от името на всички, ***, така не прикриваш факта, че се припозна в описаните от мен образи на отритнати, застаряващи мъже, чието получаване на женско внимание се свежда до това да отвръщат с отвратена физиономия от вас лице по улиците.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И най-мазният чичка и дебел чика, като даде 1 милиона на една плеймейтак и тя ще му "върже". "Гларусите", през 80-те бяха големи красавци с косматите крака и шкембаците, но жените им се лепяха, защото често бяха с връзки-
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 125В провинцията друго освен чалга почти не се слуша, нормално като се изсипе цялата в София да чалгализира и столицата. :)
120
0
 
5
 
! Отговори
До 118 преди 5 години
На всички стана ясно, че фригидна мъжемразка, с красиво, умно, преуспяло и възпитано мъжле, най-вероятно от порода кокер шпаньол, на което му викаш умилително мамо.
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистГаньо се засегна, че младите секси жени не харесват чичаги да въртят глави след тях. Животът на *** е бил мит и лъжа!!!! Той все си е мислил, че като цъка с език все някоя ще се излъже и ще му кацне на ... ама нейсе!
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поне половината мъже и жени от провинцията имат в пъти по-добро възпитание от тези в София. Трудолюбиви и скромни, те идват буквално от НИЩОТО и се стараят със зъби и нокти да направят нещо. Мъжете и жените от София са голямото самочувствие без никакво покрите. К---и и мутри, чалгари и чалгарки.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистЖалко, щом само това разбираш под преуспял. :)
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как бяла феминистка ще забрани на мигрант от африка или БИ да я заглежда?
115
5
 
2
 
! Отговори
Свинчовци, четете преди 5 години
Смешковци, за да е приятно на жените да ги заглеждате, трябва самите вие да изглеждате... представително. С други думи да не сте неподдържаните, нечистоплътни селяци, с които се разминавам 90% от времето. Да се къпете веднъж седмично поне и да не оставяте диря от потна мишничка. Жените не харесват да ги заглеждат миризливи чичовци с шкембаци като на бременна в петия месец. Сори за истината, знам че боли. :(
114
0
 
3
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До АнонименПод преуспял да разбирам ли да има кинти :D
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 98Речник, подхождащ на плакнещ очите общак от тъмните етноси. Не съм изненадана. :)
112
1
 
6
 
! Отговори
До 98 преди 5 години
Кой знае какъв непоръбен бидон си пък ти, озлобена девствена мъжемразка.
111
0
 
3
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До АнонименАко чичката има пари - връзва. Ако няма - не връзва. :)Едит: Още съм твърде млад за да бъда наричан чичка, нямам и 30 години още
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111На 45 седнал да зяпа студентки... кажи ми с кво ти отвръщат? Извръщат ли поглед погнусени или да?
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистЗащо? Имам до себе си интелигентен и преуспял мъж, добре възпитан, който знае, че подобно просташко отношение няма да предизвика у жените друго освен отвращение. :) За вас винаги остават евтините жени на почасово плащане и 'дамите' на Македония, те си умират да ги зяпат такива като вас.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом трябва всички мъже да не са дебели, тогава аз предалагам, всяка жена която няма мерките 68-98-68 и не е поне 1,80 да я разстреляме.