Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45,
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
8
 
! Отговори
й преди 5 години
ПОВДИГА ми се от западни "ценности" и толерастия !!!дори комунизма не беше толкова отвратителен !!!!
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98 - сега вече се привеждат абсурдни доводи. първо заглеждането не е физически конкта. Всеки може да си гледа, жените също могат да гледат мъже. 45 години се борихме за свобода на гледането, сега искаме да го забраним. Второ - самата мисъл, че само определен тип мъже имат право да гледат жени е СЕКСИЗЪМ С ОБРАТЕН ЗНАК?
105
3
 
2
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До АнонименЗапиши се тогава в някоя хомо феминистка-мъжемразка организация. Ще ти подхожда.
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабите и мюсюлманите отдавна са го решили проблема.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не познавам жена, която да изпада в екстаз щом я зазяпа увяхнал чичи. Зяпащите- каква реакция получавате от жените насреща? Връзва ли ви някоя някога или главно ви гледат с отвращение и избягват? Щото май е второто. :(
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжете и жените не бива да се гледат едни други.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистСупер, уникално съждение. Пращай дъщеря си на конкурса бързо, да поплакнат малко очите и да и оценят дупето по десетобалната система. Може и някой да й го мушне там, все пак това е също толкова нормално. Тя да не ходи на университет да учи, я. Ходи да я зяпат.
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно вече е забранено да си мъж, да си жена, да флиртуваш, а ако недай си боже правиш секс, после излиза че сериен изнасилвач. В "интересни" крайно сбъркани времена живеем. Хем в Садудска Арабия били лоши, защото карали жените да ходят като нинджи, за да не ги гледа никой, хем искате като се разхождате в предизвикателно облечени, никой да не ви поглежда? Типични по женски - не знаете какво искате, каквото и да стане винаги сте тежко обидени.
99
3
 
8
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
Големи моралистки станехте покрай тази лицемерна кампания Ме Тоо. Нормално е мъжът да се заглежда по жени, както жената по мъже.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От пред от зад Алма Матер машаллах
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко също трябва да е в Мее Тоо движението.
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистПо някоя книжка се загледай, наложително е. :)
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешковци, за да е приятно на жените да ги заглеждате, трябва самите вие да изглеждате... представително. С други думи да не сте неподдържаните, нечистоплътни селяци, с които се разминавам 90% от времето. Да се къпете веднъж седмично поне и да не оставяте диря от потна мишничка. Жените не харесват да ги заглеждат миризливи чичовци с шкембаци като на бременна в петия месец. Сори за истината, знам че боли. :(
94
4
 
5
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 94Нормално е да се заглеждам по жени, защото аз съм човек с нормална сексуална ориентация, а не гей. Ти какво искаш - по мъже ли заглеждам?
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Тогава се забули и без това Европа ще изглежда като Близкия изток.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 93'Нашите софиянки', ужааааас, потъвай сельоооо
91
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистБурка не слагам, казвайте си на мама какво да си слага и какво не. Не пропускам да кажа на такива като вас в лицето, че са гнусни. :) Много ми е забавно да гледам как изпадате в някаква смеска от обърканост, тъга и потиснатост. И изненада, от това че жената ( О, ЧУДО) можела да говори.
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато една жена се държи като ку---а, няма защо да се учудва че се държат с нея като с ку---а. Виждал съм доста рускини, каквото и да говорим, те са доста по-набожни от нас и в църва влизат със сплетени коси, и с дрехи, които им покриват телата - няма голотия. същото се отнася и за македонките и момичетата от провницията. Нашите софиянки се взеха за по-американки от американките.
89
3
 
5
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 80 Слагай бурката и няма да те заглеждат. :D
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 8650 годишен да зяпа *** на 18 годишна си плаче за ритник във висналите втасали торби