Синдикат иска: МОН и РУО да не защитават ученици-насилници!

Синдикат "Образование" с анализ за зачестилите случаи на агресия
12 дек 2018 17:15, Анисия Иванова
19
Синдикат иска: МОН и РУО да не защитават ученици-насилници!
Архив: Булфото

Синдикат "Образование" призовава да спре намесата на МОН и Регионалните управления по образование в защита на родители на наказани ученици и на ученици, нарушили училищните правила. Ние настояваме за въвеждане на оценка за дисциплина, защото тя ще извади на светло този крещящ за решаване проблем и вярваме, че във времето и предприетите адекватни мерки тя ще спомогне да ни дистанцира от завихрилата се анархия и агресия в образователните институции! Това пише в анализ на синдиката по повод зачестилите случаи на агресия в българските училища.

Безпощадната реалност напоследък отчита лавинообразно нарастване на брутална агресия и недопустими действия от страна на българските ученици. За съжаление, често те са подкрепяни от своите родители или поощрени от тяхното безразличие и пред очите на претръпналото от такива примери общество. Особено драстични са случаите, когато безконтролно тази агресия е насочена срещу учители, директори и примерите на яростна съпротива срещу опитите да се вземат решения на педагогическите съвети за санкциониране на такива прояви, пише в становището, изпратено до медиите.

За съжаление, днес ситуацията в българските училища все повече прилича на диктатура, която агресивните ученици налагат над връстниците си. Понякога съзнателно, а понякога и неволно, родителите, вместо да помогнат на своите деца и да им окажат нужната подкрепа за коригиране на поведението им, се превръщат в подбудители и съучастници на непристойни и бруталните им постъпки.

Нараства и броят на постъпващите сигнали в Синдикат "Образование" от родители на ученици, пострадали от агресията на свои съученици и връстници. Образователната система е на колене и всички позитивни опити за нови политики, трасирани от МОН, са обречени на провал, ако не се открият ефективните мерки на въздействие срещу диктатурата на бруталността.

Безапелационно възмутителен е случаят, посочен в един конкретен сигнал от родител, в който се описва „грозна“ сцена в клас  - ученик в начален етап удря с юмруци в корема класния си ръководител, както и двамата зам.- директори. Майката на побойника заплашва училищните власти, като се позовава на регламентираното в новия училищен закон право на ученика в начален етап да не бъде наказан с преместване.

Думите на майката, подала сигнала: "...ако в ръцете на това дете имаше оръжие, то е било способно на убийство...“ не се нуждаят от коментар. По-нататък в сигнала майката продължава: "...Бяха проведени неколкократни срещи с директора и заместниците, с класния ръководител и с родители, и майката на детето, но последната отказва да партнира! Защо? Защото си знае правата, защото знае, че законовата уредба не позволява изключване на дете в начален етап, защото знае, че Асоциацията на родителите ще я подкрепи и ние ще излезем нетолерантните родители, които не са подали ръка на "дете в нужда".

Докога системата ще защитава насилниците? Докога системата ще иска от нас да си затваряме очите и бъдем толерантни с агресията? Докога няма да сме способни да защитим авторитета на учителите си и живота на децата си?..." завършва с тъга майката на дете, което спазва училищните правила!

Съществуват цяла поредица от подобни конкретни случаи – учител е съден от родител на ученик в Ботевград, а в Бургас ученици съдят директор затова, че са наказани за фалшиви медицински бележки и т.н. и т.н.

Синдикат "Образование“ е сериозно обезпокоен от опасната тенденция, която ще обезсмисли всички нови политики, които МОН се опитва да промотира и формира.

Липсата на работещи инструменти за справяне с бруталността, липсата на индикатор за позитивна и негативна дисциплина в училище е характерен белег на анархични образователни системи, които съществуват в Африка.

Синдикат "Образование" адмирира предложението на група родители за създаване на наредба за защита от агресията в училище. Този документ би спомогнал да бъдат ефективно защитени от физическо и вербално насилие толерантните ученици, авторитета на учителите и достойнството на всички служители.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ако се въведе подобна наредба училищата ще останат без ученици...т. е. трябва да се предвидят училища за деца изключени или преместени,а такива са поне една трета от учениците, а някъде и половината...
15
0
 
28
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 месеца
Щото тези неща учителите ги знаят и ги говорят от години. И докато родителите не осъзнаят, че с учителите имат обща битка нещата няма да тръгнат. Знам, че сега ще почнат да ми дават примери за лоши учители. Да, има такива - всяко стадо си има ***. Но общо (поне засега) нивото и морала на редовния български учител е много високо. Това все още (незнайно как!) не са успели да унищожат, въпреки, че много се стараят.
14
0
 
21
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 месеца
До Учител
Темата е дълга. Предполагам, че нещата са ти ясни. Бумеранга вече се връща и вече удря по главите (по кухите тикви) и родителите. Пиша "кухите тикви" за такива, които съм виждал лично. Нямам предвид сериозни и отговорни хора, които още навремето виждаха какво се случва. Пиша за такива, които трябваше да се случи нещо с ТЯХНОТО дете за да погледнат! Щото много дървени философи съм слушал.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мутри управници, създават ново поколение мутри.Няма спасение за нормалните тука, освен ако не се режиот корен и Пайнера да се изрине до основи със багерите.
12
0
 
21
 
! Отговори
иванов преди 4 месеца
В наредба да запишат:ДВА ШАМАРА–ЕДИН ЗА УЧЕНИКА–ПИКЛьО,ЕДИН ЗА РОДИТЕЛЯ НАГЪЛ. КАЗАХ.
11
1
 
4
 
! Отговори
Учител преди 4 месеца
До Рок енд рол

Това за референдума ми изглежда доста разумно! Струва си да се опита!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Prekaleno kasno e.....
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вие- сте, измамени,.

И, съответно,...
Виновни....


Много- малко, знаете,..
За, терориза,..
След, 1944.
8
1
 
16
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 месеца
Подкрепям! Мотивите и предложенията, добре обмислени и формулирани, в писмен вид. И да бъде организирана подписка във всички училища, в която да участват родителите и учителите (те също са родители).
7
1
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Уранови мини и кастрация на рецедивистите ще предотврати истории като от бяла черква ;) !!!
6
2
 
22
 
! Отговори
Ето преди 4 месеца
Пълна некомпетентност на ГЕРБ.
5
2
 
18
 
! Отговори
до 3 преди 4 месеца
я пий хаповетв че обърка мутрите, май забраеи кой бе шеф на физкултурно дружество в което спортуваше бай Тошо и кой беше мутренска охрана преди години... президентина ти летял във въздуха онези са летяли с черните линузини
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При хунтата на Тиквата само анархия,хаос и беззаконие!Българоубиец!Ако не са фалшификациите и цг нята по избори за тоя едва ли щеше да е чувал някой!
3
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нормално е подрастващият материал да има престъпно поведение, все пак се учи от най - добрия президентин на република България - *** от харманлийската дивашка прерия Румен РадеФ, чийто баща гази инвалиди с ултра мощния си Мерцедес, а любовницата му от странджанската аграрна прерия, набедена за първа дама, кара в насрещното и бяга от патрули на кат по бул България чак до Бояна. Крушката има опашка!
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Учениците- насилници в ТВУ, а за по -смелите директно в пндиза при истинските закоравели и загорели пандизчии, да видите как малките смелчаги ше клекнат... буквално!
1
4
 
42
 
! Отговори
учител преди 4 месеца
Мон и синдикатите са неадекватни !