И пак: Най-високи заплати за студентите, завършили IT. След тях са...

След тях се нареждат математиката и проучването на изкопаеми
49
И пак: Най-високи заплати за студентите, завършили IT. След тях са...
Снимка: Булфото, архив

Среднитият осигурителен доход на завършилите студенти през 2018 г. е нараснал на 1151 лв. от 867 лв. за 2014 г. Това сочат данните от новата издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г, представени от Георги Стойчев, представител на консорциума изпълнител по проект "Поддържане и усъвършенстване на разработената рейтингова система на висшите училища".

Още по темата

Най-добре заплатени са "информационни технологии и компютърни науки", където получават средно 1691,43 лв.

На второ място спрямо средния доход се нарежда "математика" с 1588,63. Топ три се допълва от "проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" със средна заплата 1561,16 лв.

Любопитното е, че последното направление е на предпоследно място спрямо успеха от дипломата, с който биват приети студенти, допълва "Монитор".

По отношение на най-добро приложение на специалността и по-ниска безработица на първо място се нарежда "Военно дело", където тя е 0%. Във "Фармация", "Медицина" и "Стоматология", "Металургия", както и "Музикално и танцово изкуство" реакцията на пазара на труда е над 99%.

Стойчев обясни, че 40 професионални направления на първо място във висшите учебни заведения се намират в София, докато 12 професионални направления са във висши училища, извън София.

СУ "Св. Клиент Охридски" има най-голям брой от тях, като те са 17. По този показател на второто място е Техническият университет в София с 6. На третото място с по четири направления се нареждат Медицински университет София и Американския в Благоевград.

Стойчев разясни още, че  пет класации се оглавяват от частни висши училища, а 47 от държавни. Той уточни, че 13% от студентите в България учат в частни университети.

Стойчев обясни също, че се наблюдава и увеличение от 4 на 6 % на чуждестранните студенти. То е най-голямо по отношение на медицината, където 52% от обучаващите се не са български граждани.

Общата тенденция за последните пет години е броят на студентите да намалява.

През 2013-а са били над 60 000, докато за 2018-а 41 937. В 13 професионални направления, сред които икономика и администрация и управление, то е над 30%.Въпреки това се отбеляза нарастване на броя студенти в някои специалности като за медицината той в над 80%. През 2013 студентите са били 6 004, докато за 2018 - а 10 885. Най-масовите направления преди медицината са икономика с 41 937 студенти, администрация и управление с 18 186 и педагогика - 13 430.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Зомбито

Питонаджии
44
0
 
2
 
! Отговори
Зомбито преди 4 месеца
Не ми разбра смисъла, но няма нищо, нямам време да пиша надлъж и нашироко че да конкретизирам че да разбереш.

Добре че ти си работил в ИТ с 100 човека де, ценя мнението на бояджиите от големите компании също. Предай поздрави на "пиронкаджиите" от мен, господин "опит в голееема фирма"
43
1
 
6
 
! Отговори
До 37, за степените преди 4 месеца
Иди в БАН да видиш колко струват.
Тройкаджия печели конкурса за редовна докторантура, ти правиш такава на самостоятелна подготовка. Той е с 3-4 статии, но го хабилитират. Ти имаш монографии, но не си от БАН. БАНаджиите обаче са си издействали правото, дори и да напуснат БАН, да пишат пред имената си като титли онези академични длъжности, които са им подарени в БАН, понеже са нечии роднини.
И ако присъствате на една конференция в чужбина, теб те представят като д-р, него като доцент или професор!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Зомбито

Ти въобще работил ли си някога в ИТ , в офис с 100 човека си има всякакви има сисадмини , отверкаджии , Математици - Матлабаджии , физици и електротехници които мерят сигнали..Пиронаджии , интегратори..
От теб се иска да е програмираш - единственото което инсталираш ИДЕ-то.
41
0
 
2
 
! Отговори
Зомбито преди 4 месеца
За сертификатите, ИТ и т.н:

Като си навън и ти дадът един Линукс терминал или Visual Studio и като имаш конкретна задача, веднага си проличава дали можеш или не, със или без сертификати.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сертификатите по компютри и мрежи са за хора със средно образование.. Техници или сисадмини.. Това е за Бабалюги ..
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
проучването на изкопаеми

Не можахте ли да напишете Геология - една дума!
38
1
 
7
 
! Отговори
до Предател преди 4 месеца
"Междурвременно БГ няма нито един университет в топ 500 (петстотин!), като всички останали държави в ЕС имат поне 1.."
ДА АМА НЕ..

Медицинския София - медицината е топ-500 , Физиката на СУ е в топ 500 , В Техническия София - Германския факултет чрез двойните дипломи на Германските университети е в топ-500.
Има къде се учи и то по държавна поръчка..
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 37 - така е пич, за тва магистър, като тебе от ТУ-то, не може да катери от "кол"а!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"какви сертификати притежаваш"

Никой не те пита какви сертификати притежаваш. В нормалните държави сертификатите са нещо, което е достатъчно за хора които ще работят на ниски длъжности. Само със сертификати те гледат като отpeпка. И то си е така де, защото реално си си точно това, само с едни голи сертификати. В САЩ например има нива... сертифициран специалист, колежанин, бачелър, мастър (ъф сайънс, ъф артс), PhD, професор. И законодателството НЕ позволява висока заплата с по-ниските.
35
2
 
4
 
! Отговори
Проктър Енд Гембъл преди 4 месеца
Имаше някакъв от долу дето писа на дълго и на широко за хляба в Англия...Май си живеел някъде другаде...Аз ще ти дам друг пример...Теско след 7 часа вечерта пуска всичко на топлата витрина на безценица....Франзела за 20 цента съм взимал (чисто пресна), която ми е напълно достатъчна за 2 дена...Да не говоря за пилетата на грил по 1,2 паунда и прочие, и прочие...Това ако пуснат такива цени в България ще има смъртни случай на пенсионерите...И хляба в Лидл и Алди е по евтин от Азда, само да уточня..
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Войника без ум е манипулирано пушечно месо"

Зависи от войника. Ако е с висше офицерско звание, тогава му трябва ум. Иначе е просто пионка, която трябва да се движи и да изпълнява каквото му кажат. И ако откаже, го убиват и толкова. Във военно време, ако ти кажат "Напред!", тогава няма такива "Ама аз сега не искам, аз друго мисля, че трябва да е!"... ти си никой за да мислиш, при положение, че ти издават заповеди.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 14 - ти никога не си кандидатствал за работа "на вън"! там не питат къде си завършил, а какво можеш да работиш по предлаганата работа, какви сертификати притежаваш, ако са необходими и препоръките от бивши работодатели! не те питат - а бе кой ти преподаваше по ......, или колко имаш по аналлиз
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак платени статии от бизнеса. Търгашите пишмaн "бизнесмени" в тая клета държава не се научиха, че за да отиде някой при тях, трябва да плащат.
Те плащат, ама за да се пишат такива статии, което им излиза по-евтино. Наводняват пазара с всевъзможна пaплач, която за нищо не става и след 3 месечен курс в аматьорски частни софтуерни академийки отива да работи като телефонист в някой изнесен център, като му обясняват, че "ти си ИТ специалист!", а реално е много далече от това.
31
0
 
9
 
! Отговори
Дон Карнаж 2000 преди 4 месеца
Войника без ум е манипулирано пушечно месо, умника без тяло е пребит страхливец.

Докато сте едната крайност и се събирате с хора които споделят комплексите ви, базирани на избягване на аспекти от живота, ще се чудите и маите взаимно в някакъв балон на глупаците с мини религии като "тея с анаболите" или "тея с компютрите". Има и такива типажи достойни за присмех защото са прекалили с нещо, но осъзнайте че реалноста е широка.
Аристотел и Платон са вдигали редовно, Бонапарт и Александър са учили
30
2
 
12
 
! Отговори
до 22 преди 4 месеца
Гледам ти си най-коментирания тип в коментарите :) викам чакай да кажа и аз нещо понеже ми стана забавен коментара ти относно "лигльовците" :)

Спомням си в училище големите тарикати, които се правеха на интересни нали "популярните" в училището днес гледам някой от тях разнасят хляб по магазините докато аз си седя на топло в офиса :)

Ама така ще е :) ай лека тренировка :)
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 22

Не се предавай мойто мумче тренирай там може да те вземат да се кълчиш в някой чалга клип по кожени гащи така на фон отзад някъде.
28
1
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 месеца
С две думи високо квалифицирания труд, които изисква ум е високо платен. Не квалифицирания, които изисква издръжливи мускули, не е. Така е от много много отдавна. Това, че си висшист не те прави успял. Зависи какво си завършил все пак. Има нелепи специалности в университетите, с които не можеш никога да се реализираш.
27
1
 
17
 
! Отговори
до 22 преди 4 месеца
Много е просто, фитнес момчето не може да даде нищо на другите и те не го търсят, или може да стане общ работник, инструктор, позъор. Лиглъото може да прави приложения, да пише кодове и др. все такива неща, който ги ползват всички, даже и напомпаното момче, това сега си го представи в световен мащаб, демек с продукта на лиглъото може да работят или да го искат 1млрд. души а фитнес гуруто има 20 фена в квартала, а й от 100 души 80 стават за яки типове 10 за нищо и 10 за ИТ. Сега изяснилити се?
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 22

Това че цял ден блъскаш у фитнеса не ти дава квалификация или те прави полезен.