СУ – 988-ми в света сред 4000 висши училища

За Европа е на 404-то място от 817-те европейски университета
28 яну 2019 13:30, Анисия Иванова
46
СУ – 988-ми в света сред 4000 висши училища
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 988-мо място в Рейтинга за академичните постижения на университетите /URAP/ за 2018/2019 година. Алма матер е на 404-то място в Европа от 817-те европейски университета, съобщиха от висшето училище.

Сред основните индикатори, които определят позицията на Софийския университет, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой на научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество.

Системата за класиране на URAP събира данни за 4000 висши училища в цял свят, оценява академичните постижения с основен фокус върху научната дейност на университетите и класира най-добрите 2500 висши училища в света. Това прави класацията URAP една от най-всеобхватните университетски рейтингови системи, представящи най-добрите 10 на сто от световните университети.

Класацията се извършва всяка година от Изследователската лаборатория за рейтинг на академичните постижения на университети, създадена като международен проект през 2009 г. в Института по информатика на Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция.

Базирана е изцяло на обективни данни, получени от библиометрични източници. Благодарение на системата повече университети имат възможността да наблюдават своя текущ академичен прогрес и могат да разработват стратегии за укрепване и продължаване на напредъка. Годишен световен рейтинг на университетите се публикува всяка година от 2010 г., информират от СУ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харесва ми ценоразписа за дипломите и айде - Баш-майстора (Началник)
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
404 място - гола вода.
38
0
 
5
 
! Отговори
Пак до 18 преди 5 години
Опасявам се, че ще се навъдят доста доктори като онзи от произведението на Бранислав Нушич "Д-р", имаше и филм по този сценарий - богатият татко плаща, някакъв кадърен, но беден младеж пише дисертацията, а синчето на богаташа си гледа кефа и бъкел не разбира от темата на докторантурата. Но таткото много държи да окачи на стената в рамка диплома за докторантура на името на некадърния си и мързелив син.У нас тези случаи ще имат специфика - титулуваните синчаги ще получават големи държавни постове
37
0
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Добро предложение правиш, но то има смисъл само ако конкурсите се провеждат по обективни критерии. У нас, както знаеш, резултатът от повечето докторантски конкурси се знае предварително.И на всичко отгоре въведоха и платени докторантури. Възможно е тук-там да се появи по някой амбициозен, който е готов да си плати, за да има научен ръководител и да получи докторска степен, защото е разбрал, че редовната докторантура е за "нашите деца". Но се опасявам, че ще имаме не един и двама като онзи, от
36
0
 
5
 
! Отговори
До За информация №17 преди 5 години
Още в училище най-големите тарикати се позоваваха на Томас Ман, който е бил много слаб ученик.Има някои изключения, но, за Бога, не се опитвайте да убеждавате света, че най-добрите специалисти са онези, които ги мързи да учат и, макар че нямат хал хабер от нивото на постиженията в дадена научна област, взели, че направили епохално откритие!И в областта на науката, и в сферата на изкуството важи едно и също правило за реализиране на постижения - 99.5% труд плюс 0.5% талант.
35
1
 
7
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Имам приятел който завърши елитна гимназия в града с пълно отличие почти по всичко, не излизаше от къщи само учеше, отиде в германия да учи за програмист в мюнхен (тяхните пари имат, не беше проблем нито квартирата нито семестриалните такси , на година към 30хил евра му излизаше) и след 2 год се върна и каза че не може да издържи на ученето защото е много трудно, толкова за бг системата на образование
34
0
 
2
 
! Отговори
До 25 и 32 от 24: преди 5 години
Не мога да водя дълга дискусия защото съм зает.Първо, програмист-аналист, както го водят на запад е това, за което 24 ми пише. Извинявам се, но Джава изобщо не е квалификацията, за която споменах. По-скоро ви пиша за много по-високо ниво като"Software Developer" или "Software Engineer". Програмирал съм главно на С, С++, Асембли и Питон. Програмиране на ОС, Риал-Тайм ОС, Микроконтролери, Прекъсвания, Сокети, дивайс драйвери - там е истината. (Извинявам се, не знам как са точно на български)
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо скрихте, че на 1 място в класацията е Симеоновската Магнаурска школа, завършена с отличие и докторат от днешния ни премиер?
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честити на завършилите "престижния" университет. Така е като в тая държава се приема само по документи, че и стипендии щели да им дават.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сред основните индикатори, които определят позицията на Софийския университет, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой на научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество."???Откога спамът определя качеството?Съчинена класация. Като повечето класации. Имам чувството, че вече ще съчинят класация по най-правилно дишане и най-добро стъпване с ляв крак сутрин.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз завърших университет в Източна Германия , колегата баща му майор в полицията завърши ТУ-Мюнхен.. Успях да поработя по време на следването и в момента взимам повеке пари от него.."Натрупал си работен опит, който бил нужен някъде. Какви са родителите на някой, няма никакво значение, ако приемем, че не му помагат по някакъв начин. А ако си завършил някакво хуманитарно образование, вероятността човекът от ТУ Мюнхен да е по-добър от теб е почти 80%. А за колко си успял да се продадеш е друго.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много пъти съм виждал хора да кажат "аз съм програмист", и като го поразпиташ с какво се занимава, казва "ами с фронт-енд, пиша на HTML и CSS и малко JavaScript".И тоя си мисли, че е програмист... Не, пичч, ти си кодер! Не си програмист!
28
1
 
5
 
! Отговори
Най-добрите преди 5 години
програмисти и хакери са руските - дори в САЩ избори печелят.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен пък това са едни измислени класации, направени от държави, които съизмерват университетите на база на собствените си разбирания. Което е субективно и в крайна сметка безсмислено. Като повечето класации. Американски прийом - всяко вещо - в класация! Глупости на колела.Истината е какво ще прави и как ще се представи човекът извън университета.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз завърших университет в Източна Германия , колегата баща му майор в полицията завърши ТУ-Мюнхен.. Успях да поработя по време на следването и в момента взимам повеке пари от него..
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двамата само се доближавате до истината. Частично и двамата сте прави и едновременно с това не сте прави. За да си програмист, се иска много повече от това да научиш един език. Важното е и какво можеш да правиш с него. Вземете пример от понятието "програмиране", което не се използва в ИТ, а в икономиката. Същото прави и един програмист - той решава проблеми, а не просто да изпълни някакво задание каквото са му казали/написали. В повечето случаи това не може се научи в СофтУни за 2-3 месеца.
24
0
 
7
 
! Отговори
До 20: преди 5 години
Много си далече от истината момче.Има хиляди разновидности на програмирането, има хиляди видове програмисти, има квалификация и заплата за всеки един от тях. Най добрите програмисти на Гугъл вземат над милион на година и със сигурност повечето от тях са с докторати от престижни университети.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските и английските рейтинги не мерят университетите във Вражески държави , в момента не мерят университетите в Иран.. Само Шанхайската класация ги мери и са в топ -200 по компютрни науки..Така , че на кое място е бил СУ по Бай Тошовово време няма никакво значение..
22
2
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
До А беСит търбух за наука глух. Така каза великия Радой Ралин за Тодор Живков .
21
3
 
5
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Анонимен"Я кажете на кое място беше СУ при Бай Тошо"Не знам къде точно е бил тогава,ама поне 500-600 места нагоре за света и поне 300 за Европа....Предполагам може да се провери.