Учителите ни около 90 000, след 8 г. – половината в пенсия

Европроект подготвя професионалисти от различни сфери за учители
14 мар 2019 18:00, Анисия Иванова
18
Учителите ни около 90 000, след 8 г. – половината в пенсия
Архив: Булфото

В България след осем години ще имаме нужда от 39 000 учители, защото една голяма част от тях ще се пенсионират и затова трябва да се вземат мерки, за да бъде осигурена образователната ни система с учители. Това каза председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева при представянето на резултатите от европейския проект "Нов път за нови таланти в преподаването" /NEWTT/.

Учителите в България са около 90 000.

По проекта е направено изследване от Университета в Дюсбург-Есен, което сравнява уменията и нагласите на учители от традиционни и алтернативни форми на подготовка. Целта на проекта е да отвори пътя към класните за стаи за успешни и мотивирани професионалисти от различни професионални сфери.

Той възниква в отговор на няколко общи проблеми, пред които са изправени редица европейски държави - недостиг на учители, недостатъчна практическа подготовка на бъдещите педагози, ранно напускане на учителската професия и неспособност на образованието да посрещне нуждите на учениците в 21-и век.

В рамките на проекта е изследван гъвкав достъп до учителската професия през алтернативни обучителни програми, които позволяват на участниците едновременно да се обучават и да работят като учители в реална училищна среда. Иновативните програми включват и сериозна подкрепа от ментори и наставници с дългогодишен опит в преподаването, обясни ръководителят на проекта Нели Колева, пише БТА.

Тя каза, че за участие в проекта е имало над 4000 кандидати от петте държави, като българските учители, преминали през двегодишните обучения, са около 100. Резултатите от проекта показват, че след двегодишното обучение и преподаването в училище учителите от алтернативните програми в България и в Баския регион се чувстват най-добре подготвени за професията сред участниците от другите държави.

Учителите от България и от Австрия са показали по-добри знания по педагогика от традиционно обучените педагози.

Целта на проекта е опитът, придобит чрез пилотните програми в различните държави, да се използва за препоръки за национални и европейски политики за привличане, обучение и задържане на нови специалисти в училищното образование.

МОН е партньор на този проект, защото ползата от него е изключително голяма за образователната ни система, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя отбеляза, че по националната програма "Мотивирани учители" 100 специалисти в определени области ще може да се преквалифицират, за да преподават по физика, математика, астрономия, информационни технологии и по чужди езици, тъй като за тези учебни предмети има недостиг на учители.

Партньори по проекта у нас са Министерството на образованието и науката, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и фондацията "Заедно в час". Проектът се осъществява в България, Австрия, Румъния, Латвия и в Баския регион на Испания, като се финансира от програмата "Еразъм+" на Европейската комисия.


18
Още от Образование
Образование и кариера без граници. На едно място
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
10 преди 1 седмица
Такева още ли е присидатялка?И другите женуря по "проекта " били ли са в клас ?Елате в Зарата край професионалните "гимназии " да видите как се пушат цигари , марихуана и се пие от малки шишенца уиски, водка за по-добро запаметяване в клас .Живея да "манджата" и смятам да се местя-не се понася.Сега щели да правят някаква национална конференция тук да им показват добър опит!?Има какво да видят!?Фалш и лицемерие,инфлация на квадрат!?
17
0
 
6
 
! Отговори
НЕ. ЗНАМ ЗА КАКЪВ преди 1 седмица
недостиг на кадри става въпрос, защото има много учители без работа!! Двегодишно обучение ли ? Не съответства ли то на полувисшето образование (т.е. на колежа) - вече не се ли смята за ниска квалификация?
16
0
 
12
 
! Отговори
След 8 години преди 1 седмица
половината от децата няма да ходят на училище, защото не искат.
До тогава БХК ще е успял да се пребори да не налагат никакви санкции на родителите, ако децата им не посещават у-ще и така по най-демократичен начин ще се преустанови днешният терор - разни даскаля да обикалят по къщята и да тормозят етноса с настояване децата му да учат, а разни нахални депутати пък да искат спиране на помощи и надбавки ако детето не учи. На какво прилича това? Как така ще тормозят електората? Той си има права, бе!
15
2
 
16
 
! Отговори
и преди 1 седмица
Лоша статия. Проблема не е, че след 10 години няма да има учители, които да учат децата. Проблема е, че след 10 години първокласниците ще са 10 пъти по малко и ще се чудим какво да правим с учителите . То и сега много от тях си стоят без работа. С изключение на София .
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Подкрепям по-долния коментар 13.
Защо всяват паника, че свършват учителите и след няколко години ще има "голям глад" за тях ?!!
Няма такова нещо. Аз, както и други мои млади колеги, не успяваме да си намерим работа, въпреки "кризата" за учителски кадри.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълно е с безработни учители, тия пак лъжат, че нямало учители.
За да работиш като учител, трябва да си с партийни протекции или много силни познанства в местната власт.
А учениците колко ще са след 8 год, колко паралелки и училища ще се закрият?
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма нужда от учители защото всичко е онлайн. Само гълтат заплати и после и ограбват децата с частни уроци. Съкращения на 90 %.
11
1
 
20
 
! Отговори
учител преди 1 седмица
Махнете я тази мумия! Сульо и пульо щял да идва от улицата и да преподава! Срам и позор! Навремето завърших математическа гимназия. Като влезеха учителите по математика (и не само), тръпки ни побиваха. Бяха страхотни специалисти! Подготвяха ни за кандидатстудентски изпити, за състезания, олимпиади. По време на часовете имаше перфектна дисциплина. Нищо подобно няма сега в часовете. Лиготия и простоия до небесата. Говоря за същото училище. Но нито учителите са същите, още по-малко учениците.
10
1
 
20
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 седмица
Преливане от пусто в празно, само и само да се усвоят едни пари...
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Периферия братче какво да правиш,по тези ширини ще останат само хора на възраст"римляни" и оядени "червени"гаулайтери и техните наследници. Къде са ония" икономисти " като Каролев и сие които твърдяха че, виждаш ли "пазарът"регулирал всичко!
8
0
 
23
 
! Отговори
Той преди 1 седмица
След почти три месеца стачка преди години ,тази г-жа Такева предаде учителското съсловие и им натресе делегираните бюджети ,от тогава тя е мъртва, не само за учителите ,но и за цялата наука и образование!!!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Програмата "Заедно в час" е америкаска измишльотина с лоши резултати, а Такева и сие, колкото по-бързо се махне толкова по-добре !!!
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се забелязва да има някакви положителни резултати от работата им. Масова неграмотност и невежество сред учениците.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе как може да има синдикати в училище - те се занимават само с политика
4
2
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Те и децата след 8 г ще са 1/3 по-малко, отделно и 1/3 от пенсионераните учители ще останат да работят, така че всичко е точно.
3
4
 
32
 
! Отговори
Само факти преди 1 седмица
За 30 години демокрация:
- загубихме 3 милиона население
- останахме без лекари, медицински сестри, а сега и без учители
- станахме най-бързо изчезващата нация в света, в страната се раждат по-малко деца и от времената, когато е имало война
2
1
 
14
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 1 седмица
А що се ядосвате ....вдигнете пенсионната възраст на 80г.
Един депутат може и повече пък един тракторист що да не може да оре до 80г.
Не назначавайте млади хора на работа че да може да отиват да работят в чужбина и на 50г.да се завръщат..
1
8
 
11
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 1 седмица
Даскалите трябва да вземат максимум минимална заплата,да се натоварва икономиката