Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"

Изданието влиза в предстоящата 2019/2020 учебна година
Обновена: 18 апр 2019 09:47 | 18 апр 2019 08:34, Петя Славова
171
Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"
Снимка: Жанет 45

"Pod igoto" на Ivan Vazov на  "шльокавица" влиза в учебника по литература за 10-и клас. Включването на изданието е одобрено от просветното министерство и помагалата ще бъдат разпратени до училища за втора оценка от педагозите, които могат да дадат "зелена светлина" за печат.

Класиката на Иван Вазов бе издадено по този начин у нас преди две години. Учебникът ще се използва от десетокласниците в предстоящата 2019/2020 учебна година, пише "Монитор".

В часовете по литература обаче, те няма да се занимават основно със съдържанието на романа, тъй като вече ще са се запознали с отделни части още в 6-и клас.

Като част от своите упражнения гимназистите ще трябва да разсъждават за обществения отзвук след публикуването на пълния текст на Вазовата класика на шльокавица, като насърчава учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и т.н.

След като систематизират основните становища по случая, следва в час да се организира дискусия за уместността на подобно издание и разсъждение как биха реагирали Вазов и героите му, ако можеха да станат свидетели на така преиздадения том.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanАнгличаните и по света учат Роме и Жулиета а нашите от МОН карат децата да четат пропагандни романи.
74
1
 
15
 
! Отговори
Lan преди 5 години
70 :), я виж ти...вярно няма го в програмата на Оксфорд...ама и ние случайно не сме англичани! Българи сме. Англичаните са големи знаеш ли защо - защото случайно НЕ им пука какво мисли останалият свят за тях - те поставят стандартите, не се подравняват по никой! Но в случая няма значение за кой роман говорим - ако учениците учат по този начин, "Утопия" на Томас Мор изобщо няма да могат да го прочетат (него го има в програмата за Оксфорд). Иначе със самочувствие, че видиш ли разсъждавали! Смешки.
73
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега, те не знаят и че Теодор Траянов е бил запален шахматист и взима реми на Альохин, а после основава и БФШ /успешно закрита от Сливио/, но какво от това?
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ако проектът е съвместен- във Франция да четат "Парижката света Богородица" на френски, ама на кирилица. Те какво мислят по случая. Що само да провокираме индианците, а малко и другите.
71
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки може да прави каквото си иска с романа понеже са изтекли авторските права.Ако бяха толкова добри романите на Вазов от Холивуд щяха да заснемат филм.
70
6
 
0
 
! Отговори
Я преди 5 години
FAKE новина!
69
0
 
13
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
До Анонимен (70)Романа дали е признак на интелигентност и начетеност е въпрос на анализ, но с това да се пише учебно помагало по този начин, определено е признак за тупота и малоумие, при положение че имаш собствен език и съответната азбука за него!
68
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 5 години
I kakva e celta na tova bezumie? В мон измислят глупости от скука, май. Или толкова си могат.
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българският език" - прекрасно и велико стихотворение на родолюбеца Вазов!!! Всичките му творби - в поезия и проза ги е писал с любов към България и Българите!!!Как неразумни вие посягате и осквернявате българските светини, срам и позор сте, напуснете министерството....
66
0
 
13
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Оня,а ти дочете ли...или не разбра въпреки всичките разсъждения, които рекламираш? Романът ще се учи...по извадки преподадени в ШЕСТИ клас и по шльоковицата, иначе НЯМА да се учи повече, щото видиш ли в ШЕСТИ клас извадките били достатъчни...за ПОД ИГОТО на Вазов. Разсъждения...какви разсъждения те гонят - шестокласниците НЕ могат да го разберат ако го прочетат изобщо. Това не е мислене ,Оня, това е имитация...изгражда им самочувствие, че могат да мислят, а дефакто дори не разбират какво четат!
65
1
 
13
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
До Анонимен (59)Защото това на което е писано не е английски! Дори не всички символи са техни. Къде си видял в книжовния английски да пишат 4 вместо съответна буква. Точно си е шльокавица.
64
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanНе копаем дъното. Този роман не е признак за интелигентност и начетеност в света.
63
0
 
18
 
! Отговори
гавра преди 5 години
"как биха реагирали Вазов и героите му, ако можеха да станат свидетели на така преиздадения том"Те сега реагират, въртейки се в гробовете...
62
1
 
17
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Започнахме да копаем дъното...
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кирил и МетодийИ защо да ги насърчавам. Те с какво са виновни че преди години е било модерно да имаш собствена азбука.
60
0
 
21
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
"Включването на изданието е одобрено от просветното министерство" - На вниманието на Бойко Борисов! Ето още една група от държавни служители които е наложително да подадат оставки! Просто трябва да се вземе списъка на одобрилите това издание от деловодството на министерството!
59
0
 
18
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 5 години
Ние шльоковица ли ви създадохме ... как не вие срам вместо да насърчавате децата да учат българският език , вие ги насърчавате за глупостикогато глупостта стане държавна политика държавата потъва
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от ГРОБ тотално ще закрият образователната система....
57
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че хората вярват на някакъв си измислен роман.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какви са тия простотии?