Учители и социални ще будят ученици, отсъстващи от школото

Всекидневно ще работят екипите, обеща Красимир Вълчев
15 май 2019 16:07, Петя Славова
52
Учители и социални ще будят ученици, отсъстващи от школото
Снимка: архив, Reuters

Всекидневно екипи от социални работници и педагози ще посещават домове на деца, които не посещават училище или са рядко там. От специалистите ще се изиква да ги будят, мият, обличат и водят към класната стая, предава Дарик.

Това стана ясно след днешното заседание на координационния механизъм за връщане на децата в училище. Според управляващите, за двете години от работата на механизма в училище са върнати и задържани над 40 хиляди деца. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че голяма част от рисковите деца посещават училище епизодично -  един ден ходят и после два дни не ходят, или обратното.

Затова екипите ще работят за ежедневното присъствие на децата в клас, допълни той, и даде няколко примера с какво се сблъскват хората от тези екипи към момента.
 
"Когато детето не дойде сутрин на училище, екипът се активира, ходи вкъщи, събужда го, защото оправданието е, че вечерта бил на банкет. Облича го, мие го, води го до училище, защото другото оправдание е, че са го свалили от автобуса, защото не си е купило билет. Това е предизвикателство, пред което, за съжаление, са изправени хората на терен. Предимно учителите, но подпомагани от социалните работници, общинските служители и полицаите", обясни Вълчев.


52
Още от Образование
Дуалната форма на обучение успешна, 23 от 26 ученика с нова работа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 ден
Отново проличава, че в министерството на образованието работят заплатаджии, дето не са виждали училище и не знаят какво става там. Мозъците им раждат глупост след глупост. И не са наясно с последствията на своите "рационални" решения. Унижиха учителите до краен предел. Товарят ги с безсмислени задължения, които даже и не се заплащат. Да не говорим, че "докараните на сила" могат само да пречат на останалите да научат нещо повече.
46
0
 
6
 
! Отговори
Йордан преди 1 ден
Министре, че те социалните почват от 9 ч бе...
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а кога ще почнат и всекинощно да ги обикалят -да проверяват с пижама ли са,ходили ли са до тоалетна,пили ли са вода преди да си легнат и други такива важни за социализацията на неискащите да ходят на училище,дейности?Екипите трябва да 24 часа в денонощието в действие,иначе почват да мислят за глупости....
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е да оставим учителите да преподават!!!Да учат нашите деца.Възпитанието е наше задължение - на нас родителите!
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак нещо не е обмислено.За тази дейност ще е необходимо да се назначат хора ,които специално да отговарят само за това.
42
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересна мотивация да бъдеш учител...
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ко не съм отилал на даксло, и някой ме събуди сутри ра, да забрави, че ще отида АМА ВЪОБЩЕ!
40
1
 
31
 
! Отговори
Значи: преди 1 седмица
1. Даскали и социални работници ще трябва да плащат ВХОДНА ТАКСА, за да влязат в ромска махала.
2. После ще се наложи да плащат и ГЛОБА, преди да бъдат допуснати във всяка една от къщите, в които има не явили се на училищни занятия, защото са се успали.
3. След като събудят съответното ромче, след като го измият, облекат и обещаят да му дадат безплатна закуска в школото, търпеливо ще трябва да понесат ПЕРДАХА, който ще им бъде нанесен от разтревожените родители. В името на етническия мир!
39
1
 
13
 
! Отговори
Всички знаем, че преди 1 седмица
тарторите на ромските махали понякога спират репортерите и не им позволяват да влязат в махалата. Опитват се да протестират и тогава, когато рокери минават с мотоциклетите си през гетата. С други думи, опитват се да налагат пропусквателен режим.
Затова си мисля, дали няма да седнат по граничните точки на махалите и да искат от учителите и от социалните работници да плащат входна такса? така де, щом са задължени да ходят по къщята на ромите, нека да си плащат за удоволствието!
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 29

Чул те Господ, да тръгнат истински шпицкоманди по адресите на онези, които сами си просят такова отношение!
Но засега не шпицкоманди, а интелигентни и работливи българи ще ходят по домовете на ромите, за да вършат част от работата, която майките и бащите са задължени да свършат!
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 30

Дрън дрън! Тръгнах на училище на 6 г., на 17 г. завърших с отлична диплома и влязох в университета още при първото кандидатстване! Който иска - учи. Който не ще, не училищен автобус да му осигуриш, ами и на ръце да го носиш до училището, и пари да му даваш, пак няма да учи!
То на ромчетата наистина им измислиха стипендии, ако благоволят да имат успех минимум (3.50).
Не знам как още не са се сетили да глобяват нашите деца за всяка изкарана с учене петица и шестица!
36
0
 
39
 
! Отговори
Хей, управляващите! преди 1 седмица
Няма да ми харчите парите от данъците, за да осигурявате на мързеливите индийчета слуги с висше образование, които да им ходят на крак в копторите, за да ги будят, мият, обличат и водят в класната стая!
На тези индийчета са осигурени училищни автобуси, а хора като мен сами си водят детето на училище, докато е невръстно, а после то си пътува с градския транспорт! А помните ли онова българче - показаха го по телевизията, което самичко изминава по няколко километра, за да иде на училище?
35
0
 
15
 
! Отговори
закривай преди 1 седмица
Защо се харчи повече от 1 млрд. лева годишно за образование като образовани няма?
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още малко ще ги зачислят на социалните и учителите да спят по къщите им, докъде е пропаднала тая държава, в нормалните държави отнемат децата, а родителите са заплашени от глоби и затвор
33
0
 
47
 
! Отговори
ЖороПърви преди 1 седмица
Гениално.....като те питат защо детето ти не посещава училище, ще отговаряш, че учителите не са го събудили, не са го измили, нахранили и....абе май те учителите единствени са виновни за всичко!
32
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А закуска в леглото , ще има ли , с розичка в подноса . Не мога да се начудя , кой .... мозък ги измисля тези простотии .
31
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е училището да стане платено . Като ти бръкнат в джоба ,още в 5 часа ще си в школото и разбира се ще учиш , защото мама и тате дават пари . А сега какво , училището е една държавна безплатна детегледачка .
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам каква грамотност искат от децата като ги карат едва ли не от раждането да тръгват на училище ми то за две или три години му се съсипва мозъка на детето-някога се тръгваше на училище при навършени осем години
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОТНОВО ТРЪГВАТ ШПИЦКОМАНДИ
28
0
 
25
 
! Отговори
Стратег преди 1 седмица
Вълчев е следващият с незабавна оставка. "да ги будят, мият, обличат и водят към класната стая, предава Дарик." Тия, какво, д ане са принцове и принцеси?;))) И аз искам така! Цоциалните да им идват диван-чепраз. Дигат ма, както спа, мичт ми очите, турват ме на клекалото, изкаквам са, изчишквам се, бършат ми дупето. Единият цоциален ми е напрайл закуската, другият мий турнал кафето. Вдигат ме ръце, а на масата, слагат ми в устата, подават ми юашката с каавето, след това на ръце в колата...