Единични чинове, камина в кабинета по химия... BG училището утре

МОН иска да промени във вида на стаите, трябвало да са Г-образни
Обновена: 11 юни 2019 09:03 | 11 юни 2019 09:02, Камелия Цветанова
22
Единични чинове, камина  в кабинета по химия... BG училището утре
Снимка: Булфото, архив

Нов проект на наредба на Образователното министерство е свързан с промяна в класните стаи. Те трябва да станат Г-образни, с мобилни, преместваеми стени. Двойните чинове да бъдат заменени с единични маси, а към оборудването да се прибавят и камини в кабинетите по химия.

Още по темата
Идеята е, че учениците трябва да имат лично пространство по около 2 кв. м.
 
Директорът на столичното 131-во училище Надежда Николчева, коментира идеите на Министерството на образованието пред Нова тв.
 
"Проектът за тази наредба наистина е много чакан дълго време от гилдията. Той би трябвало да внесе ред в образователното пространство, в средата, в която пребивават учениците. Наредбата разписва много детайлно как трябва да изглежда една училищна сграда и сграда на детска градина. Описва и как трябва да изглежда една класна стая, един физкултурен салон, един специализиран кабинет. И всъщност това, което тя рамкира, мога да обобщя, че е мечтата на всеки, който работи в системата", допълва Николчева.
 
Проектът обаче се оказва неприложим във всяко училище.
 
"Всъщност това е големият проблем, който директорите виждаме в наредбата. Тя е с един пожелателен характер, тъй като не е приложима във вида, в който е излязъл проектът за училищни сгради, които са строени преди влизане наредбата за устройство на сградите за обществени ползи", посочи директорът.
 
Надежда Николчева коментира и другата промяна, заложена в проекта - заместването на двойните чинове с единични маси.
 
"Чиновете много отдавна в значителна част от училищата вече са сменени с единични модулни маси. Аз не мисля, че това е проблем. По-скоро проблемите са в изискванията за сградното пространство", допълни още тя.
 
Друга част от предложенията, която предизвика дебати, е изграждането на камини в класните стаи.
 
"Камината е изискване за кабинета по химия. Тя е специална камина", добави директорът на столичното 131-во училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Леля Мици преди 4 години
Достатъчно е да се прочете подзаглавието "МОН иска да промени във вида на стаите, трябвало да са Г-образни" и да ти стане ясно, че трябва да спреш с четенето. Поздрави на номер 13 за коментара! Каквито и промени да искат да направят в средата за обучение, ако не променят критериите за поведението на учениците все ще е същото ниво на образованието.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.камина в кабинета по химия...И средно-аритметична професия - Коминочистач! Велика "БЪЛГАРИЯ"!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гениална измислица, която да ощастливи точно определена фирма за тази цел - ашколсун ... И камината бутафорна - нали, че нещо ги позабраниха тия твърди горива... иначе огняр до всяка изгъзена каминка. Една камара литература/стихове и история зачеркнахте с лека ръка ...Честно, кой ги измисля тия простотий - м..ъ..р..ш..и
14
0
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Каква гениална мисъл,какви висоти в образованието!Така по-лесно ще интегрираме ц.....и новите ислямски пришълци!Като запалим огъня в средата на стаята,направо ще се почувстват като у дома си.Преди време гледах репортаж за ц....блок в Ямбол.Конят беше вкаран в стаята,а на терасата готвеха на огън!?!Предлагам на министерството да не закупува столове-ще сядаме на пода по турски.
13
1
 
1
 
! Отговори
Иво- Разград преди 4 години
До камината и един казан за ракия да инсталират. Така учениците ще се учат как да си правят традиционните домашна ракия и мезета. По този начин ще затвърдим в тях българското съзнание.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MalianА пък еехеее едно време децата писаха в пясък сега гевезетата им дали химикалки
11
1
 
20
 
! Отговори
Malian преди 4 години
Много се дразнех, когато мака ми казваше "когато ние бяхме малки", но сега и аз ще го направя. Бяхме 35 ученика в една класна стая, муха да бръмне ще се чуе щом преподавателя влезе в клас,уважение и респект. Предпочиташе се шамара пред изпращането при директора за някакво провинение. Закъсняваш за час 1/3 неизвинено,3 закъснения 1 неизвинено при 3 неизвинени намалено поведение, ако завършваш нямаш право да кандидатстваш във висше учебно заведение. Униформи задължителни,кажете кое му и лошото.
10
0
 
28
 
! Отговори
334 преди 4 години
Ако ще и путкообразни да ги направите, не е важна формата им, а съдържанието. Делегираните бюджети ликвидираха качественото образование. Вече никой не се интересува истински какви са знанията на учениците, а дали са "обхванати", за да може училището да скърпи някакъв бюджет.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kaмито пак не е разбрала и е писала по инерция. Камините са химически, с вентилация и филтри, много често са в комплект с шкаф за съхранение на химикали. Имаше ги още преди 40 години в училищата. Не са барбекюта и не се палят по коледа. Служат за експерименти в часовете по химия...
8
1
 
22
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименМалоумнико, камината в кабинета по химия няма нищо общо с нещото, което кухата ти лейка визуализира. Това е нещо като огнеупорен аквариум, за да могат в него безопасно да се извършват химични експеримент. Изключително полезен уред.
7
0
 
19
 
! Отговори
С хубава прическа преди 4 години
Откак далаверета влезе в училището, образованието го напусна.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единични чинове, камини с барбекю, учителки-кючекини, ученички-силиконки и т.н.А, едва не забравих. Задължително да има козметчино студио в директорската стая и фитнес-зала в салоните по физическо.Така, де. Къде ще възпитаваме бъдещитите сотаджии и силиконки. дето се вика?!
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е в цял свят? В Германия единичин чин никога не съм виждала. Двойни са, и то често наредени в кръг, а не в редици, така че почти всяко дете седи до две други.
4
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е чиновете да се единични. Така е по цял свят.
3
1
 
25
 
! Отговори
тапети у пещерата преди 4 години
Гербаджийте си наизмислиха всевъзмножни разходи, за които даже и пари нямат, а ще теглят кредити, а лихвите ще плащат децата на тия дето ще ползват единичните чинове.
2
1
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Трябва да се усвоят едни милиони от едни наши фирми...
1
3
 
28
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
А масажисти зад всяко дете, руум сървис и личрн асистент ?