Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно, убеден е Христо Христов
Обновена: 21 юни 2019 13:35 | 21 юни 2019 13:30,
436
Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?
Снимка: Facebook

След широки обществени обсъждания през 2018 година беше приета нова учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, в която за първи път беше предвидено изучаване на периода 1944-1989г. в самостоятелен раздел.

Днес учебниците вече са готови и очакват да бъдат окончателно одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи.

Как обаче е представен комунистическият режим в тях?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно. Това е констатацията на специализирания сайт desebg.com и на неговия основател - журналистът Христо Христов. Той е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които вече са раздадени по училищата за оценка и избор.

Държавна сигурност - голямата липса

Според Христов, онова което липсва в учебниците на всички издателства е ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период от 1944 г. до 1989 г.

Не е посочено, че службата е подчинена пряко на партийното ръководство, а от 1974 г. и на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Вместо това в част от учебниците пише, че при Живковото управление репресиите върху обществото намалели.

Идеологическо, кадрово, оперативно и техническо подчинение на КГБ също е пропуснато. Христов коментира, че някои от издателствата са отбили номера, като са отразили задължителния по новата учебна програма термин „репресивен апарат” с 2-3 изречения под формата на речник.

Отсъствието на тайните фалити

Друга фрапираща липса, която сайтът открива, е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков - 1960 г., 1976-1977 и 1987г. Те са отбелязани в учебника на само едно от 5-те издателства.

"Без разглеждането им всичко останало в частта за икономиката в този период се обезсмисля напълно", убеден е Христо Христов.

За сметка на това обаче, в някои от учебниците, учениците могат да прочетат, че "Тодор Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".

"Белене"

В нито един от учебниците не е посочено точното съществуване на концлагера „Белене”, нито е посочено, че това е най-големия и продължителен лагер за политически противници на БКП.

В някои от учебниците е посочено, че е открит през 1949 г. и закрит през 1953 г. в други, че отново е отворен през 1956 г. и закрит през 1962 г.

Никъде не е посочено обаче, че лагерът е отворен отново през 1985 г. и в него без съд и присъди са изолирани над 500 турци срещу възродителния процес.

Журналистът констатира още много липсващи или манипулативни твърдения в учебниците, засягащи този период. Така например са премълчани дълговете на БКП, спестен е броят на жертвите на терора след 9 септемвро 1944 г., изопачено е представен живота по време на режима, репресиите срещу църквата. Особено манипулативно било представянето на т.нар. "Възродителен процес".

Не закъсня и реакцията на различни сдружения и общественици от цялата страна.

"Съюзът на репресираните от комунизма - памет" публикува декларация, адресирана до министъра на образованието, в която  наричат новите учебници "пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината на авторите на учебниците".

Фондация "Остров Белене", която се грижи за мястото на бившия лагер и посещенията в него от три години, възрази остро срещу "поднесената по манипулативен начин, изкривена и премълчана истина за периода на престъпното тоталитарно управление на българската комунистическа партия."

Сред недоволните от новите учебници беше дори и бившият втори човек в управляващата партия ГЕРБ - Цветан Цветанов, който написа в своя Facebook профил, че се надява, че министърът на образованието и парламентарната група на ГЕРБ няма да допуснат "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим".

"Очаквах повече от това, което видях,че е представено в новите учебници. Процесите на издаване на учебници и на писането им е приватизиран - издателствата са частни и сами подбират авторския колектив, а аз като министър нося само отговорност, без да мога да ги контролирам", коментира пред desеbg.com министърът Красимир Вълчев.

Въпреки това той е обещал да изиска от издателствата да нанесат корекции в учебниците.

Те вече са минали през проверка на комисия в МОН, която не е констатирала никаква липси и е нямала забележки. В нея обаче е нямало нито един представител на професионалната академична общност, който да може да коригира евентуални грешки.

В свое писмо до министъра Христо Христов е изложил всички съображения по темата и го призовава да се сложи край на практиката едни и същи събития да се представят по различен начин в учебниците на различните издания.

"Нека не изпуснем времето, когато с общи усилия най-сетне можем да променим картината по отношение на знанията на младите хора и решаването на един ключов проблем на българското общество, който дълго време е подценяван и неглижиран от предишните управления. От това зависи цялостното гражданско самосъзнание на младите поколения в България", завършва писмото си Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
1
 
20
 
! Отговори
Много сте наивни преди 4 години
Защо периодично има нови концепции за писане на учебници?Ами всеки път когато се смени ръководството на МОН, се възлага на "наши хора" да пишат "правилни" учебници, та да вземат някой лев.Отделно от това стои въпросът с онези учебни предмети, които са свързани с идеологията. Там "авторитетите" са от онази порода, чиято съвест прилича на слънчоглед - върти се натам, откъдето "грее" слънцето на силните на деня. Каквито "истини" им продиктуваш, такива ще докажат и в БАН, и в учебните заведения.
308
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, от къде излазиха тия овехтели, зловредни "демократи". Излизате на светло да ни говорите за комунизъм, социализъм и така до края на света, за да измествате вниманието от реалните проблеми на хората. Айде, марш обратно, никой няма да ви се върже.
307
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма е ясен........отдавна е при Титаник.
306
11
 
12
 
! Отговори
Скитник преди 4 години
Иска си роба хомота? Дайте му хомота, той така е добре! Най ниски заплати, пенсии най високи цени на тока храната,водата! Роба иска камшици, нямало е турско робство, нямало е комунизъм! Съществувай робе, ти друго не знаеш- а и не заслужаваш!
305
6
 
16
 
! Отговори
Правилната посока на преди 4 години
анализите сочи някой по-долу - вижте кои са корифеите на историческата наука у нас и на сродните й дисциплини (археология, тракология, балканистика, етнология) в БАН и във ВУЗ-овете. Все отбор деца и внуци на червената професура, на т.нар. активни борци, на функционери от някогашните Градски комитети на БКП, на лица, работили в апарата на ЦК на БКП и други подобни. Вижте кого пращат тези институции като свои представители в комисиите към Фонд"Научни изследвания" в МОН - бивши партийни секретари!
304
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национализацията се извърши със закон гласуван от парламента който беше избран от народа. Интересното е, че след 9 септ. 1944 на власт идва дясно правителство на Кимон Георгиев, комунстите идват на власт с избори наблюдавани от Англия и САЩ. А демократите изклаха на гилотината милиони бе никакви закон за да им вземат имуществото и да развият с него "капитализма". Никой не е бил убит при национализацията както във Франция демократите клаха наред за да вземат собсвеността и да сторият демокрацията
303
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Златото на България взето наготово от САЩ от подставената им канадска фирма Дънди Прешъс. Изнасят злато за 1 милиард годишно, плащат смешните 1% на държавата, на работниците мизерни заплати по 650 лева.
302
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЦовете взети наготово от САЩ, сега плащаме 800 милиона годишно на САЩ дърпат печалба от ТЕЦовете които взеха наготово, а пенсионерите роват в кофите за огризки от храна защото като платят тока и не остава за храна.
301
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При капитализма ограбването на труда е реалност и това го вижда всеки един който работи в някакво производство.
300
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не беше безплатно при соца. Всичко принадлежеше на народа и народа трябваше да си го изработи. И се разрпеделяще почти равномерно, привилегиите на върхушката бяха само малко повече от тези на обикновените хора - за тях правителствена болница, за хората обикновена, но и обикновената болница беше на световно ниво и достъпна за всеки. А не сега 100 човека работят за един чорбаджия, разболее ли се детето няма пари за лекарства а чорбаджията слага силикон на любовницата за хиляди левове.
299
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БВП на Русия ако се сметне по американски цени, както смятат в Америка БВП на Русия ще излезе 10 пъти повече от БВП на САЩ, а не както сега. Една къща построена в Русия се смята 100 хил, същата построена в САЩ се смята 1.5 милиона и се добавят сумите към БВП. Реално БВП на Русия е десетократно по голямо от това на САЩ, защото САЩ почти нищо не произвеждат. Същото е и при соца, тогава произвеждахме почти като Гернания, но се смяташе по български цени и затова бяхма само на 29то място.
298
10
 
9
 
! Отговори
До Бай Тошо преди 4 години
На 29 място по БВП в света но нека уточним въпроса - БВП сметнат на какви цени?БНБ измамно фиксира курса на долара на 90 стотинки а всъшност един долар се разменяше за 3-4 лева на Магурата.Толкова е бил реален и БВП смятан по измислени цени на долара.Износ за страните в СИВ и плащания в рубли, валута с която не можеш да търгуваш в Европа. И поради това безмен износ на цени под производствените. Всяка година загуби и загуби. Вземете прочетете малко документи от онзи режим...
297
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари и другарки,чета тука че въздишате по режима, как имало работа за всички, как всичко било безплатно итн.Така е другари и другарки, но някой от вас задава ли си въпроса на каква цена?През 1989 година когато падна комунизма държавата имаше 10 милиарда долара външен дълг което се равняваше на целият БВП за една година. И не само че имаше дълг, ами не можеше и да го изплаща защото долари нямаше. Комунизма създаде една измамно куха система в която всички работеха но никой не вършеше нищо..
296
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царство България:Фабрика в Ботевград за сглобяване на автобуси Кесбьорер и камиони Додж и МАН - взета наготово от комунистите. Фабрика В. Търново за радиоапарати - частно предприятие на български радиоинженер. Фабрика в Бургас за производство на всякакви кабели. Държавни оръжейни заводи, произвеждащи всичко за армията. Всичко това е били налице през 1944 г. И не само!
295
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България преди 1944 - Мизия, Тракия, Македония и Егея в една държава. Цар Обединител и победоносна Армия. След 1944 - БОЛШЕВИШКО РОБСТВО, кражби, разложение на нравите, груб материализъм и закономерен фалит на системата. Социализмът се оказа недоносче, най-добре е танковете да дойдат!
294
9
 
11
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 4 години
най-хубавото е че на демократичните режими по света дните им са преброени :))
293
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Периодът 1944 - 1989 се описва само с две думи - РУСКО РОБСТВО. Това е цялата истина, повече от това не може да се каже. Баба ми беше живяла 32 години в Царство България и 35 г. в НРБ и точно така се изрази. Пазеше си снимка на Симеончо.
292
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Българин!Стига с тези комунисти и антикомунисти,това няма да подобри живота на българина с нищо,само празни приказки до втръсване!
291
10
 
11
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Е, как да го представят като комунистическите из-роди и техните наследници ВСЕ ОЩЕ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ?!? Ние навремето макар да съм учил в периода 1990-та - 2002-ра година тоест уж, след падането на комунизма ИЗОБЩО НЕ УЧЕХМЕ ЗА ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ И КАПИТАН ГЕОРГИ ВЕКИЛСКИ, МАКАР И ДВАМАТА ДА СА ДАЛИ ЖИВОТА СИ БЪЛГАРИЯ! ЗА ЧЕРВЕНИЯТ ТЕРОР, ТЕРОРИСТИЧНИЯТ АКТ В "СВЕТА НЕДЕЛЯ" И УБИЙСТВАТА НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ, КАТО СИНОВЕТЕ НА РАЙНА КНЯГИНЯ, СЛЕД 9-ТИ СЕПТЕМВРИ ПЪК ИЗОБЩО ДА НЕ ГОВОРИМ!
290
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като Христо Христов е известен разследващ журналист му препоръчвам да направи едно разследване кои са авторите на учебниците (от всички колективи и издателства), да проследи техните кариери, политически зависимости и всичко останалото. Така ще си даде отговор защо са сътворени тези скандални и негодни учебници!Като общество трябва да спрем издевателствата на тъмночервените бандити над децата ни! МОН незабавно да спре тези учебници! Къде е Бойко, дето дядо ме е утрепан от комунистите?