Учебниците за 10 клас променени, Вълчев ги одобри

Историята на комунизма вече е записана адекватно
15 авг 2019 14:58,
61
Учебниците за 10 клас променени, Вълчев ги одобри
Снимка: БулФото

Образователният министър Красимир Вълчев е одобрил новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим предизвикаха публичен скандал през юни на тази година, пише изданието desebg.com.

Още по темата

Именно журналистът и изследовател на репресивния апарат на комунистическия режим Христо Христов и проф. Евелина Келбечева първи съобщиха, че в предварителнот подготвените учебници масово историята през този период е представена манипулативно, преднамерено и не показва истинското лице на дикататурата. Впоследствие се породи масово недоволство, включително от сдружения на пострадали и репресирани от режима хора. Министърът върна учебниците за преработка.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира министър Вълчев.

По думите му, новите учебници вече отгововарят на духа на новата учебна програма и имат ясно изразено отношение към комунизма.

"Благодаря на всички, които помогнаха в този процес. Благодаря на фондация „Истина и памет”, на проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов за това, че ни сигнализираха за проблемите в съдържанието на учебниците, и че участваха активно в дебата”, отбеляза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
9
 
! Отговори
Велика преди 4 години
За сетен път се убедих, че е вярна мисълта, "че историята и к-ва и спи в леглото на властващия". А нашите властващи днес, послушковци, така им и отърва да се пренаписва историята ни. Направиха разногледи учителите по история.
53
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ДА КОМУНИЗЪМ НЕ Е ИМАЛО !? НО, ИМАШЕ ПАРТОКРАТСКА ДИКТАТУРА НА "ИДЕОЛОГИЧЕСКА " ОСНОВА ! НО ДА ВКЛЮЧАТ И ГРИЖАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ПОКОЛЕНИЯТА -СПОРТ: УСШ, ПЪРВЕНСТВА, УСПЕХИ И СЛАВА ЗА ВЕЛИКИТЕ НИ СПОРТИСТИ, ХРАНА -ОБЩЕЖИТИЯ-ТОПЛИ ЗАЛИ ; МЕДИЦИНА И ЗЪБОЛЕКАРИ В УЧИЛИЩЕ; ВСЕСТРАННО РАЗВИТИЕ ; ЧУЖДИ ЕЗИЦИ; ИЗКУСТВА... !!! ПРЕЗ 1968 Г. МОЯТА ГИМНАЗИЯ В ГР. ПЕРНИК -"ХР. СМИРНЕНСКИ " ИМАШЕ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ОТ 40 ИНСТРУМЕНТА И РЕЗЕРВ !!!!!!!!!!!!!
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм никога не е имало. Стигнахме до зрял социализъм. Но това не е важното. Важното е, че децата и внуците именно на номенклатурата в БКП тогава, сега е на власт и отрича миналото и историята. И станаха мутри, по-страшни и от най-жестоките партийни секретари и комунисти. Защото тогава поне законите се спазваха. Сега самите управляващи са престъпници, които правят законите.И дори най-алчният комунист не си позволяваше да краде така, както го правят сегашните техни потомци, взели властта.
51
0
 
11
 
! Отговори
Ама не казва колко и преди 4 години
кои хрантутници от БАН са се облажили с хонорари, за да пишат, поправят и пренаписват тези учебници.В петте института на БАН, които се занимават с историческата наука, е най-силно изразен партийният принцип при подбора на кадрите - вече три поколения подред, също и семействеността - мъжът е професор в този институт, жена му в съседния, щерката доцент в трети институт, а зетят ръководител на секция в четвърти институт. Някои обаче предпочитат цялото семейство да е в един институт и го постигат.
50
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Трябва да се напише, че след 1989 същите комунисти, вече социалисти си присвоиха лично това, което и преди притежаваха, но маскирано като нещо обществено. Комунизма си продължава.
49
3
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До ГЕРБ са гадовеПърво:Никога не съм защитавал ГЕРБ.Второ:В момента коментирам постовете на червенококите относно съдържанието на учебниците по история.Трето:Човек има правото да променя разбиранията и предпочитанията си така,както самият Живков нарече социализма ''недоносче''!
48
1
 
2
 
! Отговори
ОСТАП преди 4 години
До човек 44 ЩО ВА ПУСКАТ ТАКИВА ОТКАЧАЛКИ ТУК? С кило ракия и печено пиле сърдечни и мозъчни операции не се правят бе АЛАНКООЛУ! Къде се раждате такива "умници?
47
0
 
9
 
! Отговори
джо преди 4 години
Хората все още са живи и знаят, когато започнем да го докарваме от учебниците, значи живеем в КОМУНИЗЪМА. Дерзайте с глупостите , учителите да му мислят какво ще пишем от Иван Костов нататък.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъма- ясен, нейсе тъй ще е тя, ама туй министърче с този фейс може ли то да не одобри нещо, а, тъй свое мнение да има? Ей тъй да са изрепчи, да изписука жално, несъгласие да изрази, о боже, по масата с юмрук да удари. Барем да го размаже тоз проклет комунизъм, а то едно нищо пак- одобрил... куче влачи...
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията ще затрие държавата .
44
1
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
До Тодор Правешки Защо не продължиш списъкът със комунистите от ГЕРБ за тези от БКП/БСП си прав, дорогой. Или за комунистите от ГЕРБ е тема табу за теб ? Най много комунисти и партийни членове има в ГЕРБ. Същите тези собственици на предприятия са под закрилата на ГЕРБ. Искаш да си антикомунист а защитаваш най комунистическата партия. Правешки аз заради комунистите напуснах тази територия, ама сега тези излязоха по големи башибозуци от всички бе Тодар.
43
12
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 43 (Ххх)Ти се шегуваш май?Безплатно не е имало нищо по време на комунизма в България.В България е имало комунизъм, никога социализъм!Социализъм е имало, има и ще има в държави като Швеция, където на власт са социалисти, а не комунисти.В Швеция всичко им е безплатно, ама наистина всичко.Вярно, съдират им кожите от данъци, но все отнякъде трябват пари нали?А не като у нас - при комунизма беше безплатно, но носиш на доктора печена кокошка, пиле, дамаджана вино, шише ракия нали?
42
2
 
19
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
А за великата ни армия,безплатното ни здравеопазване,за образованието ,за икономиката ни,за постиженията в спорта,за всичко построено,за тогавашните семейни ценности и морал,ще пише ли ?
41
3
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 29Да, уточнено е и се знае. Говорим за комунистическия строй в България.Уморих се да обяснявам!
40
1
 
3
 
! Отговори
България преди 4 години
Ще си проличи, когато започнат да се използват.
39
2
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Демек сте написали това що са ви кажале ония от ,, Козяк,, ...
38
7
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Преди всичко трябва да е ясно, че Пешко и Марко извършват антената в Св. Неделя, защото държавата им забранява да сключат брак. По същите причини Гошко и Митко вдигат септемврийския метеж.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравя се, че в партизанското движение комунистите са само около една четвърт. Забравя се, че в акциите за задържане на бивши политически началници, полицаи и т.н. вземат активно участие и земеделци, социалдемократи, звенари. Забравя се, че в редица села убийствата без съд и присъда носят елементи и на лично и родово отмъщение особено спрямо кметове, секретар-бирници и др. местни служители на фашистката власт. Забравя се, че войнишките комитети също са убивали без решения на военен съд.
36
5
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До Герб са гадовеЗащото дорогой, собствениците на предприятията са бившите комунисти които четяха Мордехай (Маркс), където пише, че при капитализма човек за човека е вълк, че капитализма е експлоатация на човек от човека. Това са учили дрогарете, това прилагат на практика. Комунистите са най-големите капиталисти. Да цитирам дрога Георги Гергов - "Милионерите в БСП мога да ги изброявам с часове"! Понял?
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1946 година България е монархия. Тодор Живков управлява цели 33 години от 1956 до 1989 година. Остават само 10 години на други управляващи.Чий е бил този режим? Трябва да се напише в учебниците, че режимът на Тодор Живков е престъпен. Но това противоречи на сегашните имитатори на Тодор Живков, за които той е велик държавник, учели се от него, живели са отлично през неговия режим, учели са, членували са, работели са в БКП.