Неграмотността расте, образованието - спорно. Какво да очакваме?

Разговор в "Директно" със зам.-министър Таня Михайлова
229

Образованието в България е толкова спорно през последните години, че вече родители, учители и ученици не знаят какво да очакват от новите програми, модели, учебници и правила. Или липса на такива.

По темата днес в "Директно" по Bulgaria ON AIR разговаряме със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова.

На 8-ми септември светът отбеляза Международния ден на грамотността. За съжаление в България неграмотните лавинообразно нарастват - 38 % от децата не завършват започнатото образование, а някои дори не стигат до училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Колкото и да не те харесвам шивачо, си прав за някои неща... Наистина, какво общо има информацията, която получаваме от интернет и от други източници с коефициента на интелигентност, който общо взето е генетично заложен, и не се знае до каква степен се повлиява с нашето развитие? Трудът няма нищо общо тук. Резултатите от тестовете за интелигентност са недействителни, ако си се упражнявал пердварително върху подобни варианти на тестове.
95
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистАз за какво му говоря, той къде залитна. Да, същото важи и за теб, жив и здрав, все пак по Конституция и такива "като теб" имат право на живот. Икономист бил той, пък като му говориш за образование, той залита към проводници. Ясно колко си икономист!
94
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До Ф.С.В.Това е добра идея, родителите да погледнат в реална среда резултата от възпитанието което са дали на децата си, защото проблема е, че повечето родители разглеждат училището като място където да оставят детето си за отглеждане и, че с това техните задължения се изчерпват. А, то не е точно така, защото детето вече е наполовина запълнено и вече е започнало да се формира като личност и излиза, че учителя трябва да заличи направеното от родителите за да започне да пише начисто.
93
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 96 А това вече е проблем в теб самия, а не в информацията. Тя сама по себе си е неутрална, това ти как я използваш я превръща в нещо добро или лошо! Какво лошо има в самоук човек които се опитва да се научи да прави нещо от дърво и чете в интернет как се обработват детайли за кутия за бижута например? Така, че пак се връщаме на факта, че проблема е в самите нас, че на нас ни е по удобно да не си напъваме мозъка и да си къткаме както сме си, защото труда е "лош". По лесно е да си *** "батка".
92
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Шивачо от Кардиф, продължавай да смяташ хората за "материал" и "био маса", те ще ти разкажат играта един ден. Пролжавай да караш бабите с 200 лева пенсия, да попълват данъчни декларации, за да им връщат ДДС. Или по-скоро да ползват счетоводни услуги, от които ще са на чиста загуба, за да си върнат малко от ДДС-то. Ама да си жив и здрав, все пак по Конституция дори и такива "хора" като теб имат право на живот!
91
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Предлагам - като сте (сме ) толкова умни- Предложете нещо- Как може да се реши проблема с Образованието?? Да се започне от семейството --до училището-- или обратното? Не е ли добре всяка седмица един родител поне- да отива в училището за разяснение какво идиотче е отгледал и какви мерки да вземе ?
90
0
 
0
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Между 38 и % не трябва да има интервал...
89
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До 96Не е точно така, затова човек има аналитична част и може на база на наученото в училище да надгражда и сам да прецени дали дадена информация е истина или не! Ти ако си мозъчен донор и университет с личен декан на главата няма да ти помогне. Затова имаме мозък, за да мислим, да проверяваме информацията която ни се дава, за да погледнем повече от една гледна точка. Повечето информация е объркваща само за хора които незнаят какво да правят с нея! А това вече в теб самия, а не в информацията
88
0
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистДа но родителите четяха и възпитаваха децата си. Сега възпитанието е оставено на улицата и голямата говореща кутия! Какво възпитание ще получи дете от чалга и Биг брадър? Тези неща го превръщат в невъзпитан, но нагъл индивид, ако го питаш нещо за чалга ще ти каже и кътните им зъби, а като го питаш нещо за книга (каквато и да е, защото всяка книга те обогатява и разширява речника ти), те гледа като пребозало теле в железница. И ние очакваме тези индивиди да станат граждани с позиция
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономист"повече информация би трябвало да обогатява децата и да ги развива, а не обратното нещо"Ако информацията е много, хаотична и непроверена, тя довежда само до объркване и до загуба на представа за реалния свят. Затова има образователни институции, учители, преподаватели в университетите за да поднасят тази информация в смилаем вид. Понякога се срещат и самоуки "гении", но когато попаднат в реална среда, обикновено ги гледат странно, защото "знанията" им са неприложими на практика.
86
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
В миналото децата също са поемали предварително обработена информация, и са я наизустявали, ползвали са готови формули за решаване на задачите т.н. Как така са били по-интелигентни от сегашните деца? Достъпът до повече информация би трябвало да обогатява децата и да ги развива, а не обратното нещо, което наблюдаваме в момента.
85
0
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Я погледнете какъв е материала които учителите трябва да превърнат в граждани и част от обществото? Погледнете децата днес, повечето нямат дори елементарно възпитание! Като се добави и факта, че все повече деца са ромчета които са на училище за да не им се спрат детските, а не за да се образоват и ето го резултата! Когато учениците заплашват учителите с родителите си и когато учителя е звероукротител които няма право дори да повиши тон за да не нарани чувствата на глезениците и резултата е ясен!
84
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ако някой ми каже поне една институция или система която работи в БГ - аз ще си отрежа главата!! Всичко е съсипано до дъното ! Младите бягат през глава от БГ- Пълно е вече с млади българи в Англия Германия - те искат БЪДЕЩЕ- искат правила -искат качествено образование - искат нормален живот за да имат деца ! Дори индианците бягат! Каква е ПОЛЗАТА от това - ? ДА -ИМА ЕДНА ПОЛЗА - И ТЯ Е ЧЕ НИТО ЕДИН ЕМИГРАНТ НЕ ИСКА В БГ! СЛАВА НА ГОСПОД ! СВЕЩЕННА ЗЕМЯ )
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономистВсичките тези отрицателни фактори, които изброяваш, могат да въздействат върху мозъчната дейност индиректно, чрез промяна на общите физиологични процеси в организма. Затова тяхното действие, дори да го има, е по-слабо. Потокът на информация, от друга страна, действа върху мисловния процес съвсем директно. При наличие на много хаотична и неверифицирана информация, като тази в интернет, мозъкът се претоварва и започва да създава грешни връзки, а понякога изобщо "отказва" да мисли.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотността е най-важният "клон" на който седят политиците ни ! Когато едно население е про'сто и неграмотно то най-лесно избира некадърници, бандити и крадци да го управляват и България е най-яркият пример за това !
81
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Микро пластмасата може и да е инертен материал, но химичните елементи вътре в нея могат да въздействат негативно на човешкия организъм, а повечето от тях са слабо проучени. Знае се само за бисфенол А...
80
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 89Не съм убеден, че порблемът е в образователната ни система. Най-важният елемент от тази система са преподавателите, а те продължават( в по-голямата си част), да са същите, които са преподавали и преди 15 години... Реално, едни и същи преподаватели са обучили едни изключително интелигентни хора, които са в основата на IT сектора в България, а сега обучават и тези слаби поколения. Преподавателите имат свобода по отношение на това каква методика на преподаване да изберат.
79
4
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Освен това е научно доказано(чрез изследвания върху мишки, изложени на слабо радиационно излъчване), че промяната в радиационния фон влияе върху умствените способности. А през последните 50 години, се построиха много ядрени централи, които отделиха огромно количество отпадъци като следствие на дейността си. И всички знаем къде се съхраняват повечето от тях, но не знаем много за това как се съхраняват.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономистПричината рядко е само една. А относно влошаването на резултатите - образователната система има инерция. По времето на социализма образованието беше в прилично състояние. Не твърдя, че беше перфектно, но системата беше стабилна. Когато се случиха промените, тя не се срина изцяло. Затова и качеството не падна веднага. По същия начин, ако сега започнат да я оправят, положителни ефекти ще започнат да се забелязват след десетина години, при това само при адекватност на мерките.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дали има образование в България или не...няма значение...важното ,че се удвояват заплатите на учителите...