Неграмотността расте, образованието - спорно. Какво да очакваме?

Разговор в "Директно" със зам.-министър Таня Михайлова
229

Образованието в България е толкова спорно през последните години, че вече родители, учители и ученици не знаят какво да очакват от новите програми, модели, учебници и правила. Или липса на такива.

По темата днес в "Директно" по Bulgaria ON AIR разговаряме със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова.

На 8-ми септември светът отбеляза Международния ден на грамотността. За съжаление в България неграмотните лавинообразно нарастват - 38 % от децата не завършват започнатото образование, а някои дори не стигат до училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
7
 
! Отговори
Продължение 119 преди 4 години
Докато 2/3 от фалшивите Вузове и филиалчета не се закрият и във Вуз да влизат само деца със солидни знания както бе в соца където 30 се бориха за едно място и където стотните от бала решаваха приема нещата ще загиват поголовно. Не може проверяващи във ВУЗ да имат забрана да пишат двойки защото приемът отива на майната си и т.н. преподаватели си стягат багажа. Да бъдеш студент в соца бе престижно защото си се лишил от всякакви ваканции и си наблягал над темите от конспекта.
115
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистЕми като са енергоспестяващи благодарение на "генетичната" си спирачка да станат още по зелени и да отиват да ги вземат от бунището. Така ще са още по "зелени" и ще са полезни за обществото. Ето ти откри как "генетичните спирачки" могат да запълнят ниша, ще пестят енергия от релицрирането и по този начин ще са полезни за обществото. Ще ни спестят милиони ватове от рециклиране, пък и те самите са енергоспестяващи!
114
1
 
0
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Не виждам нито една причина изискването за образованост да включва четене, писане и таблица за умножение. А нагоре вече, който е мотивиран, който има генетична склонност към образоване. Познайте колко пъти съм пресмятал синус или косинус в реалния живот.
113
1
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистМързела е "генетична спирачка" която те пази от прегряване, егати! От какво прегряване? От кълчене по масите ли? Да се кълчи под звуците на маанета не го мързи, ама да прочете една книга и вече имал нужда на първата буква от "генетична спирачка", че да не прегрее.Еми значи и от храна няма нужда защото "генетичната" му спирачка го прави енергоспестяващ и няма нужда от захранване поне 3 дена, той е енергоспестяваш, не мързелив, нали?Щом няма разход на енергия, то енергия не му трябва
112
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Да, но голяма част от всички тези продукти, за които е вложен много труд и ресурси, в крайна сметка се изхвърлят на бунището, защото не могат да бъдат потребени. Така по-правилно ли ти се струва?
111
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистДа има такива които няма какво да предложат-те са мързеливи от което следва, че са необразовани, нетрудолюбиви, непродуктивни и тн.Няма човек които да не го бива за абсолютно нищо!Няма такъв индивид!Още от праисторията които не е можел да ловува е бил сръчен в изработването на капани или е бил достатъчно умен да запомни кои растения са ядливи!Затова имаме разделение на труда, все има сфера в която имаш заложби!И ако си учил малко, то ти ще си ги развил и ще си полезен за обществото
110
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Образованието бе побъркано през последните 30 години по заповед на САЩ ,Сорос и Запада. Защо нешите деца да се първи по олимпиади като това не се харесва на запад? По поръчка на ЗАпада ние тотално променихме историята си и литературата си . Нямало турско робство а Левски, Ботев и Вазов измислени герои ли са ? Изхвърлихме класици от литературата за да се учат посредствени автори. Къде са Ваапцаров, Смирненски , Пеньо Пенев? Няма ги защото са били борци срещу фашизма , а това не е хубаво.
109
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономисти затова предпочиташ вместо да пишеш на български да ползваш емотикони или здр, ко пр и тем подобни. Това не е резултат от липса на заложби или както ти искаш да го изкараш, че те толкова могат или толкова им бил капацитета, това е от мързел! А с такива индивиди, учителя няма как да постигне резултати! Него го мързи да гледа, цяла нощ цъкал игри или пиянствал, а ти очакваш на следващия ден да е адекватен в училище! Тук става на въпрос за морални ценности, а не заложби на индивида!
108
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Може и нищо да не може. Има такива хора... Освен това работодателя е този, който трябва да реши какво можеш и до колко го можеш. Има много случаи, в които работодателите не харесват хора с качества, пък какво остава за такива, които не могат да предложат много. Не трябва живота на хората да зависи от субективната оценка на един работодател. Мързел няма, това е по-скоро генетично вродена "спирачка", която предпазва организма от прегряване.
107
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономисте добър и да го насочат в тази насока. Няма човек които да не е способен на абсолютно нищо! Няма такъв индивид! Или имаш някаква заложба за каквото и да е или просто си мързел! Няма средно положение. Ако не си добър в ръцете, то си добър в сметките и образованието е където това трябва да се забележи и да те насочи дали ставаш за работник, началник, мехатроник, фрезист, заварчик, монтажник, продавач и тн. Но когато на теб дори буквите не ти се учат и ти е все по трудно да комуникираш
106
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистЗа да получиш нещо, то ти трябва да дадеш защото най малкото някои се е потрудил за да създаде това което ти искаш. Да получаваш даром, без да работиш е утопия която я има само в главите на комунистите и мързеливите. Всичко си има цена (все пак човек очаква нещо насреща в замяна на труда си, има вложени материали, транспорт, дизайн, износване на машини и тн.) затова няма как даром като мана небесна да получаваме блага и тук идва образованието, да открие кои, какво го влече, в какво
105
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Ясно е, че има нужда и от работници. Ти например си избрал да бъдеш шивач, но защото явно си сръчен и тази дейност ти се отдава и те прави щастлив. Обаче, ако не можеше да шиеш, едва ли щеше да станеш арматурист. Много се съмнявам... Не може обаче да караш хората, които нямат твоите разнообразни умения, да избират професия, която не ги удовлетворява, но трябва да я вършат само за да оцелеят.
104
1
 
7
 
! Отговори
таня преди 4 години
Какви ги говорим, като голяма част от студентите открито заявяват, че са в университета, за да докретат до втори курс и после на бригада в САЩ - това е крайната цел, а не ученето. А повечето, които завършат икономика например, стават продавачки в кафенета. Факт. Какви са тези разговори, стратегии, писане на планове и тем подобни, за какво са изобщо, като реалността е друга!
103
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистИ за това получава колкото е заслужил. Има разлика между каквото може и нищо, нали? Това, че някои го мързи не означава, че той толкова може, а само, че е мързел. Дори ти трябва да се съгласиш, че има балкан разлика между нещо и нищо! Да всеки допринася с нещо, но когато само ревеш, че искаш, а нищо не правиш, това е никакъв принос и настояване за получаване на готово, а резултата от това го виждаме при ромите!Когато се дава даром индивида започва да става все по нагъл и по изискващ
102
0
 
3
 
! Отговори
глад и мизерия преди 4 години
Това е резултата от ограмотяването ни в дух на комунизъм!!!
101
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Сам си го написал, всеки допринася с каквото "може"! А всеки сам преценява какво и колко може от дадено нещо, не съм ли прав? Освен ако не живеем при условията на диктатура....
100
4
 
1
 
! Отговори
училище-мъчилище преди 4 години
Винаги и всякога си спомням за училището за побоищата от учители и родители!
99
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистНяма как да лежиш и да чакаш нещо да се случи.Или се хвани и се опитай поне малко да учиш и да внимаваш или просто не губи времето на преподавателите.Ако си там само заради помощите,то защо въобще обществото пилее ресурс които може да се пренасочи за стимулиране на трудолюбивите например?Това което ти твърдиш със заложбите е донякъде така,няма как всички да сме ракетни инжинери,но и за това не трябва всички да се напъваме да сме "икономисти", тази държава има нужда и от работници!
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че неграмотността расте се вижда най добре по време на парламентарния контрол.
97
0
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистИ както ти каза твоя кумир от ГРОБ (младежко БКП) вие сте материал! И докато не докажете с умствения си капацитет, че сте нещо различно съм длъжен да се съглася с него за това. Да си човек не е право, а се заслужава! Ние сме социални създания и като такива ако искаш да си част от обществото, то ти трябва да допринасяш за това общество с каквото можеш, а не само да ревеш, че искаш, а в същото време нищо да не правиш. Хората са казали помогни си сам за да ти помогне Господ.