Преди първия звънец: Погват търговците на ученически артикули

КЗП разказва за какви пособия да внимаваме
Обновена: 13 сеп 2019 09:17 | 13 сеп 2019 09:17, Петя Славова
1

Остават броени дни до един от най-вълнуващите моменти за родители и ученици, а именно прекрачването на ученическия праг. Наред с това започва и подготовката за децата и купуването на необходимите им пособия.

За да бъде всичко наред, от КЗП осъществяват проверки на търговците, които предлагат ученически артикули.

В "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обясни за какво най-вече трябва да внимаваме.

Още по темата

"Осъществяваме контрол над търговците непрекъснато, обаче когато става въпрос за най-малките потребители, сме особено чувствителни. Сега е нормално да търсим проблемите където се пазаруват пособията - раници, облекла, обувки. Всички артикули, свързани с първия учебен ден.Целта не е да кажем, че нещо не е наред. Но да установим, където има оферти за намаление и промоции, те да са реални и хората да не бъдат въвеждани в заблуждение", посочи Маргаритов.

Той обясни, че проверките, които извършва КЗП обхващат качеството на предлаганите артикули, както и безопасността. Какви характеристики трябва да притежават тези стоки, за да не застрашават живота и здравето на децата. Тук се включват стоки, имитиращи храни, с необичаен външен вид, дори запалки, които могат да попаднат в детските ръце и да предизвикат риск.

"Родителите да внимават точно какво се намира в раниците на техните деца. Може да има много неща. Освен учебници, там може да са и стоки за свободно време, кутии за храна и бутилки за вода. Ако бъдат закупени от търговската мрежа няма рискове", коментира председателят на КЗП пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че не е препоръчително да купуваме такива продукти от социалните мрежи. Изключително изгодните стоки там, по думите му, много често не идва. Маргаритов предупреди родителите да внимават и с покупката на раница. Някои търговци предлагат раници тип "дишащ гръб", анатомична конструкция, но рядко успяват да докажат, че тези характеристики са присъщи на дадения артикул. Той посъветва при пазаруването детето да е там, за да може да я изпробва.

Маргаритов посъветва също, ако се установи, че някаква промоция е нереална, родителите да имат претенции към търговеца за нелоялна практика. Той допълни и, че учителите не е добре да дават специфични изисквания към облекло или артикули, за да не се налага родителите да заменят вече закупени стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И не само тях трябва да "погват", издателите също заради завишените цени и нулевото качество.