Училищни сметки: Часовете по математика – недостатъчни

Има само 4 часа седмично в 5, 6 и 7 клас
16 ное 2019 16:47,
21

Все по-малко часове по математика в училище и все по-лоши резултати на матурите. С 4 часа седмично математика в 5, 6 и 7 клас са недостатъчни, смятат преподавателите.

На фона на това, най-голям е недостигът на учители по математика, физика, химия и английски език, съобщиха от просветното министерство.

Още по темата

Три години след въвеждане на новите учебни програми, се оказва, че седмокласниците се представят все по-слабо на външното оценяване по математика, става ясно в репортаж на Bulgaria ON AIR.

Причината според преподавателите  е намаляването на броя часове. За да наваксат със знанията, се налага да посещават допълнителни уроци преди матурите.

Часовете за упражнения не са достатъчни, твърдят учители. Програмата по математика в 4 клас е твърде олекотена, а в същото време в пети клас се въвеждат съвсем нови понятия, които изискват повече време за овладяване.

Математиката е свързана наука и всеки следващ клас разчита на предишния клас да бъде овладян материала.

Трудността и липсата на време за разбиране води и до намалявена на интересът на петокласниците към предмета, категорични са учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 4 години
В някои паралелки часовете по ФВС са повече от часовете по МАТЕМАТИКА.
15
0
 
4
 
! Отговори
малко са я преди 4 години
Всеки ден нов урок и тук-там упражнение. А преди имаше 6 часа математика - в 5 клас се учеха обикн. дроби, в 6 клас - десетични. А сега в 5 клас за 4 часа всичко..
14
0
 
2
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Не знам как са часовете като количество , но знам че има тотална липса на дисциплина , строги и незаобиколими правила и безкомпромисен контрол. Когато се изгони от училище демокрацията, бг майките, фейсбук пиклите, наглите пиклювци, и учителското безхаберие,то да знаете всички часове ще стигат за всичко.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много предмети са с орязани часове за сметка на т. нар. ИУЧ /избираеми учебни часове/ по 3 часа седмично или общо 635 часа от 1 до 7 клас. От 1 до 7 клас учениците имат:математика - 904 часачовекът и обществото - 98история - 208география - 174 часамузика - 417из. изкуство - 417физ. възпитаие - 535технологии и предприемачество - 268 часа.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 5-ти клас има не четири а само три часа по математика. Четвъртият е избираем и в повечето случаи се избира друг предмет. ГЕРБ вдига заплатите на учителите не квалификацията не на ниво никак. Стига се до абсурда учителите да вземат повече от универистетски доцент, и пак да няма кандидати. А представете си във висшето образование какво става. Там универитстските перподаватели трябва да работят на 2-3-места за да се издържат.
11
0
 
5
 
! Отговори
МОНЧЕ преди 4 години
А ЗНАЕТЕ ЛИ МИЛИ РОДИТЕЛИ КАКВО ИДВА В 4 КЛАС - НА МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ДИКТОВКАТА ЩЕ Е НА ДИСК, КАКТО НА 7 КЛАС ТЕКСТА ЗА ПРЕРАЗКАЗ. И АКО ДЕТЕТО ПИШЕ БАВНО, АКО НЕ ЧУВА ДОБРЕ, АКО ИМА ШУМ, КАКВО ЩЕ НАПИШЕ? ИСКАМ АЗ ДА ПУСНА ДИКТОВКА НА ДИСК НА МИНИСТЪРА И ДА ВИДЯ КАК ЩЕ Я НАПИШЕ БЕЗ ГРЕШКА!
10
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 4 години
МОН е безплодно гнездо ! Нищо няма да се роди от едни кухи *** ! И ! Господа , това е педагогика и психология , а не икономика !
9
0
 
6
 
! Отговори
245 преди 4 години
МОН и технитешефове от НПО-тата така искат,децата нищо да не учат,колкото по-*** и безпросветни,толкова по-добре,единственото важно за тях е да бъдат"толерантни" и да учат "р.мски" приказки,и още от първи клас до края рамазан,василица и прочие.И не само това,но и представители на нпо-та,спонсорирани от мон т.е нашите данъци- 25 милиона- има го на сайта на мон,минават по училищата да обясняват на учители и ученици,че нямало смисъл от образование и да мислели положително,личностно развитие му каз
8
0
 
5
 
! Отговори
gost, до Ех преди 4 години
Не,въобще не я учат и в шести клас,подробности за Франк. д-ва,Карл Велики и Аварския хаганат и нито дума за х/кан Крум и българо-франкската граница в Панония,след разгрома на хаганата.... Бълг.и-я учиха в трети клас по ЧО-минаха на тагадък от траките,до наши дни,при това пълно с факти и непознати термини,но без логична последователност и разбираемо за децата-идеята им беше те нищо да не разберат или да го зазубрят наизуст,да не си знаят историята. Важното за мон и нпо-та са Рамазан и Василица
7
1
 
13
 
! Отговори
Ех преди 4 години
Ако се учи толкова подробно математиката и българската история. както се учи в момента История и цивилизация за Древен Египет в 5-ти клас.няма да имат грешка учениците и ще са умни и ще се възпитат в родолюбие...Децата в 5-ти клас учат адски подробности.невероятни подробности за Древния Изток...дори частите от мумията на Тутанкамон с точно наименование...дано и Българската така да я учат.но много се съмнявам
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4 часа седмично???????? Просто племе!
5
0
 
38
 
! Отговори
1+1=2 преди 4 години
Не е причината в часовете, а в цялата образователна система, която е под всякаква критика. Училищата вече не са място, където може да научиш нещо, а някакви сбирщини на изтървани от безхаберните си родители ***, които пречат на малкият процент желаещи да научат нещо дечица. Учителите са с вързани ръце, държавата и обществото като цяло нехаят. Затова и все повече се опростачваме като нация, докато в белите държави хората прогресират.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За информация - математиката днес се развива в Европа (Русия в това число) - всички големи държави са имали поне по един "нобелов" лауреат в скорошните награждавания, след това е Китай и САЩ. САЩ според мен ще угаснат, защото образователната им система (в частност и по математика) е ужасна и разчитат на топ имигранти да идват в университетите им, което става все по-малко. А ние както винаги сме на гза на класацията.
3
1
 
17
 
! Отговори
ан преди 4 години
с клипчета няма да стане без словото на учителя и без да обясни откъде идва следствието няма да се усвои материалаи много затвърдяване чрез упражнения на основни понятиядругото е усвояване ден до пладне и на другия ден нищо не помнят а в математиката и природни науки трябва да остане постоянно в главата ,за да се надгражда по нататък
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказа се, че Преходът, е преход към фашизоизъм. "Демокрацията" беше само един Преход от една форма на диктатура към друга.Преход от лява към дясна диктатура, която се одобрява от всички "десни" и всички менте-демократи.Народът ще влачи хомота на дясната диктатура и ще става все по-беден и по-безправен.Олигархията, богатите, политическата каста не са против десните режими.
1
1
 
19
 
! Отговори
gost преди 4 години
В нашето централно, столично училище преподавателката по математика не преподава уроците, а им ги пуска онлайн от един сайт за аматьорски клипчета или ги кара да си ги четат сами. За какво ходят на училище?Същото е и по история. Родителят трябва или той да седне да го научи ако има време и капацитет, да търси близки или приятели математици или най- често да се изръси с 40 лв. за всеки непреподаден урок за частен учител.