Зам.-министър от МОН към ученици: Учете математика!

Доверие между учители и ученици е ключово, допълни той
27 ное 2019 18:20, Анисия Иванова
17
Зам.-министър от МОН към ученици: Учете математика!
Снимка: pixabay

Как се управляват процесите в училище и в клас, как да си партнират учителите, учениците и родителите, и каква е ролята на директора, на неговия екип и на ученическия съвет, обсъдиха гимназисти от Средното училище "Васил Кънчов" във Враца със заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, съобщиха от МОН.

Михайлова е била лектор по темата за мениджмънта в образованието в рамките на инициативата "Училището и бизнесът", при която се организират срещи с водещи специалисти в областта на мениджмънта, с анализатори, учени и предприемачи. Идеята е да се помогне на гимназистите с възможностите за успешна реализация.

"Учителите и учениците са училището, не сградата. Класната стая се управлява от учителя. Той е този, който може да научи учениците да си поставят цели и да им помага да ги изпълняват", каза Таня Михайлова.

Тя е провокирала учениците да разсъждават за управлението на процесите в училище и за ролята на лидерите в общността. В образованието е важна работата с човешките ресурси, всеки има различно светоусещане, отбеляза заместник-министър Михайлова.

Учениците са споделили идеи за модернизиране на методите на преподаване, описали са различните стилове на управление, разказали са и за своите доброволчески инициативи, свързани с природата. В дискусията се е получил дебат за ролята на математиката.

Смисълът да е учите математика е да се научите да мислите логично, каза Таня Михайлова. И разказа, че математиката може да се преподава интердисциплинарно - с български език и литература, като се чете един текст и се изчислява в дроби колко е описателен например.

Важно е да има уважение между учители и ученици, е казала още заместник-министър Михайлова. По думите й учителят е приятел, човек, който насърчава и вдъхновява, но трябва да е и взискателен. Тя е подчертала, че учителската професия е стойностна, защото поставя основата, върху която се гради общността.

Динка Петрова от десети "а" клас, която е председател на Ученическия съвет, е споделила, че ще стане учител по математика. В училището тази година ще завършат четирима ученици, които също се ориентират към педагогическата професия, е съобщил директорът Димитър Марков.

В разговора с преподавателите Таня Михайлова и началникът на РУО Галина Евденова са обсъдили възможностите за подкрепа на младите хора, които искат да станат учители. Михайлова е казала, че професионалните направления "Педагогика" и "Педагогика на обучението по..." остават сред приоритетните и е много важно младите учители да бъдат подкрепени, когато влязат в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Obrasyvatelnia ministar very happy, otarval se ot edin zameznik minustar... :-)
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И разказа, че математиката може да се преподава интердисциплинарно - с български език и литература, като се чете един текст и се изчислява в дроби колко е описателен например.
15
1
 
3
 
! Отговори
ТРАГИКОМЕДИЯ преди 4 години
В ФРАНЦИЯ ЗАВЪРШВАЩИТЕ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СА УЧИЛИ ИНТЕГРАЛИ И ДИФЕРЕНЦИАЛИ В СЕРИОЗЕН КУРС ПО ВИСША МАТЕМАТИКА.У НАС:ЗАДАЧИ ОТ СБОРНИКА НА МЪНКОВ ЗА РЕЗЕРВОАР С ДВЕТЕ ТРЪБИ.ТОЗИ ГОСПОДИН ИМА ВЛАСТ ДА ВЗЕМЕ ФРЕНСКИТЕ УЧЕБНИЦИ И ПРОГРАМИТЕ,ДА СЕ ПРЕВЕДЪТ И ОЗАКОНЯТ ЗА Б.Г.УЧИЛИЩАТА.САМО ЧЕ УЧИТЕЛИТЕ НЕ СА НА НИВОРЕАЛНО: САМО ПРАЗНОСЛОВИЕТАКА Е ВЪВ ВСИЧКО ПРАЗНОСЛОВИЕ
14
0
 
11
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Който учи математика после ще бъде командван от някой, който не е учил математика и ще бъде унижаван от роми и други необразовани хора.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учете математика, във Враца веднага ще ви вземат на работа! Майтап бе, Уили.....
12
1
 
11
 
! Отговори
Плейметка преди 4 години
Пък аз си мислех, че най- важно е да си сложиш силикон, за да има как с чужди пари да пазаруваш в мол.
11
2
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
То който разбира математиката една ли ще остане да работи на българския бизнес.
10
1
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
И който не харесва математиката нищо ли да ни учи? Министре аз така го разбирам
9
2
 
30
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Аз като учих много, бях отличник, завърших и университет с нищо НЕ ми помогна ученото в училище. Като гледам едни дебеловрати момчета дето едвам сричат сега са бизнесмени. А даже един пожарникар стана и премиер... Министре да какво ги лъжеш децата?
8
1
 
23
 
! Отговори
V преди 4 години
В математиката е важно да не можеш да броиш .ОСОБЕНО БЮЛЕТИНИ професор Константинов ( най богатия математик в България )
7
10
 
6
 
! Отговори
БИЗНЕС преди 4 години
Аз не бях добър в Математиката . Затова създадох Фирма за Програмиране , назначих 500 човека програмисти на заплата , повечето от Моите работници са учили математика и са виждали компютър преди всички от вас .
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Училищната математика е детска игра и с нищо няма да ти помогне много за нещо по-сериозно. Евклидова геометрия, квадратни уравнения, базова тригонометрия, логаритмични и показателни уравнения, сложна лихва. Истинската математика е в анализа на функции и да разбираш как да моделираш природни и физически явления с нея.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен математиката, трябва да учат и езици. 90% от хората не могат да пишат и говорят на книжовен български език.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учих математика и станах програмист преди повечето от вас да са виждали компютър на живо.
3
0
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Чакаме да видим как ромите учат математика и бачкат за Бизнеса...
2
1
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
"Хей, младеж, учи солфеж";))) "Смисълът да е учите математика е да се научите да мислите логично, каза Таня Михайлова." Тамам реша да си почина и поредният гербер е изакал поредното си велико и епохално умотворение. Щот наличието на Бойко на върха на държавата е алогизъм;))) нямащ нищо общо с логиката. В математиката и музиката, които често обединявам в едно, бих заложил на ирационалността.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай пари бе бате.