Сопот на бунт: Готвят се протести заради "Под игото"

Хората искат МОН да се намеси, заради съвременния прочит
1 дек 2019 09:00, Петя Славова
319
Сопот на бунт: Готвят се протести заради "Под игото"
Снимка: архив, Булфото

Новото издание на "Под игото" породи силно недоволство и в родния град на Иван Вазов - Сопот.  Жителите там се разбунтуваха, дори се готвят за протест и приканват МОН да се намеси, съобщава Нова телевизия.

"Романът е една икона в българската литература и история. Както "Под игото", така и цялото творчество на нашия патриарх, представляват национално богатство. Светиня, която не бива да бъде променяна по един или друг начин. Тя трябва да се запази в автентичен вид, за да бъде достъпна до всички съвременни поколения. Конкретният случай не бива да се разглежда еднозначно, защото историята трябва да се помни и не трябва да се променя", каза кметът на Сопот Деян Дойнов.

Още по темата

"Склонни сме да приемем вариант на "Под игото", в който да има бележки под линия или скоби. Важно е обаче те да бъдат коректно представени. Един съвременен прочит за нас е немислим", посочи Борислава Петрова, директор на къща музей "Иван Вазов".

Романът "Под игото" беше преведен на съвременен български. Идеята е езикът на Вазов да бъде приближен до този от днешния ден. Това обаче предизвика множество негативни реакции в цялата страна. Кюстендил също гласува декларация против промяна на повече от 6000 думи в романа "Под игото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Не пипайте Романа.*** такива.сложете в скоби обясненията...как може всичко да разрушите...как може..заради мързеливите деца.които не искат да учат изобщо.променихте какво ли не
21
0
 
43
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Ами защо не го преведете на шльокавица, да е достъпен за сегашните полуграмотни гаменчета, които така и така няма да го прочетат, а и няма да го разберат. Грамотните и интелигентни деца ще го разберат и на езика на Вазов, най-малкото ще попитат и ще си обогатят речника. НЕ ПИПАЙТЕ ВАЗОВ, ДОЛНИ! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!
20
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как пък точно децата на "демокрацията" започнаха да не разбират текста?! "Под игото" е издаден през 1894 г.. Колко поколения оттогава са го чели и как не са имали проблем да го разбират?
19
0
 
18
 
! Отговори
axa преди 4 години
до василев чорбаджията другарю богатее защото работи за турската власт, послушен е, а бунтарите дето искат независима, свободна България ги бесят.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко странно, че точно думата ред.дак.ция написана правилно, се прихваща и цензурира.
17
2
 
22
 
! Отговори
Кюстендилският преди 4 години
Майстора не е избягал от Кюстендил ,а до края на живота си живее в с.Шишковци-на 5 километра от града. Там са родени Стоян Венев,Никола Мирчев,Кирил Цонев, Емануил Попдимитров,проф.Сърчаджиев,спасителят на евреите Димитър Пешев....А това ,че ти си абориген е друг въпрос....
16
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБи трябвало да има забрана за писане на т.нар. шльокавица и маймуница, които неграмотните хора считат за съвременно модерно писане.Направо да върнат "Глаголицата". Всичко след нея са гейщини на Сорос и НПО-тата.
15
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега чувам, че имало нова редакция на Под игото (редакция е правилно да се нарече, не вариант). Ще купя Под иготи на съвременен език, защото дъщеря ми, която е родена и живеем в чужбина, не би могла да прочете книга с архаизми. Пробвахме с Елин Пелин - не се получи. Колкото то адаптирането на романи - това са напълно официални версии на класически творби. Има такива разказани от Умберто Еко, от Ерих Кестнер. Който чете, ги знае.
14
5
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Подмяната на "Под игото" е подмяна на историята. Тя тече вече 3 десетилетия.А, народ, който не помни своята история, той не различава враговете от приятелите си.Такъв народ няма бъдеще !
13
1
 
27
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
съвременен български??...абсолютна глупост.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вечеря в палат, а по халат. :)
11
1
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
До оня отпреди 200 години : Вазов умира преди 99 години! А ти ке си останеш п*оЗд.
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало да има забрана за писане на т.нар. шльокавица и маймуница, които неграмотните хора считат за съвременно модерно писане.
9
1
 
40
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
шекспир в сащ се чете като го разделят на две - всяка страница е с номерирани редове и върви успоредна страница на която обясняват по тези номера само непознати думи.Оригинала остава, няма такива "нов прочет", просто към оригинала върви успоредно обяснение на отделни думи или изрази..
8
48
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще скандират:ИСКАМЕ СИ ИГОТО! ИСКАМЕ СИ ИГОТО!*** никога не е защитавал нещо толкова страстно, както "Турското робство". Дума не дава да се издума, че е било нещо друго. Много си го обича.
7
2
 
42
 
! Отговори
14 пол преди 4 години
Важното е да е политически коректно,и от НПО-то да снасят кинти!И ако Боримечката е *** с гейски наклонности,никой копче не може да ни каже!
6
3
 
64
 
! Отговори
Кака Мара преди 4 години
Пълен бойкот на издателство "Византия"със собственик въпросното нещо *** стефанова.Предлагам главните букви да ги заменим с малки. Така ще бъде по-лесно на ***, включително и на нейния син, заради когото е направила превода. Дайте снимка на това недоразумение.
5
11
 
12
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Сопот се бунтува понеже червените змейове и гущери, които изопачават Българската история още не са върнати в Евразия, от която изпълзяха преди 75 години ! Веднъж свикнали да ни наричат "тюрки", "славяни" и "македонци", за тези измамници няма да е нищо да редактират "Под игото" така, както още в Байтошово време редактираха оригиналните текстове на Нациналния химн и на "Питат ли ме дей зората" !
4
7
 
46
 
! Отговори
Недялка Точарова преди 4 години
Защо никой до сега не е променил творбите на Шекспир? Нима там няма стари думи?
3
3
 
49
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Нещо като авторски права не съществуват ли в протекторат Бг?