Калин Терзийски: "Под игото" е ценен с езика си

Хубаво е, че има реакция на подмяната, смята писателят
27 ное 2019 13:16,
51


"Преведените" архаични думи в романа на Иван Вазов "Под игото" разбуниха обществото. 6000 архаични изрази и думи бяха подменени с по-съвременни такива, а обяснението е, че така творбата на Вазов става по-достъпна за шестокласниците.

Според писателя Калин Терзийски обаче не всички "преведени" думи са непознати за децата.

Още по темата

"Има начин наистина специфичните думи да се изведат под линия и да бъдат обяснени", каза Терзийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Въпросът е дали едно произведение като "Под игото" може да е толкова ценно с нещо друго, освен с езика си?! Именно думите, езикът на този роман, го прави толкова важен за нас", смята Калин Терзийски.

Вазов е създател на много неологизми, той е почти наравно с Иван Богоров в това словотворчество, отбеляза писателят.

"Богатството на неговия роман е именно в този богат език. Нека децата да учат тези думи с малко повече усилия", отбеляза Терзийски.

Писателят смята, че нуждата от опростяване на културата е ефект на типичния консумеризъм. Според него културата е обратна на клиентелизма.

"Хубавото в цялата работа е, че има една особено фина и сериозна реактивност към такива проблеми в обществото. Ако нямаше такава реакция, определено щеше да е много зле. Този роман е една езикова истина. Да я подменяме както решим и да няма реакция в обществото, това е лошо", каза Калин Терзийски.

И допълни, че в диалектиката между тези, които са против и тези, които са "за", може да се роди нещо полезно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Запознат с нещата преди 4 години
ТЕРЗИЙСКИ е мръсен, долен ***. Той е деграде, плагиат и бездарник. НИКОГА не е бил част от литературните кръгове. НИКОГА никой не го е харесвал.
46
0
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Оригиналът затова е ценен, защото е оригинал, т.е. единствен по произход. Оригиналният език на "дядо" Вазов ще накара учениците да мислят повече. Това е полезно за създаването на нови мисловни пътеки в мозъците им. Издателството може да прибави листовка с превод на новобългарски на непознатите за младото поколение чуждици. Когато гимназиасти играят Шекспир, правят го на оригинален език.
45
1
 
12
 
! Отговори
Хангличанката преди 4 години
Ами разбира се, Нали сега е много фешън да си спийкваме на английско-български език. Ще се лайкваме, шерваме и съпортваме, лейдис енд джентълмен. Бъдете он тренд. За какво ни някакъв олд скуул български ленгуидж. Бъдете малко по оупън-майндедл Бай, че дис българска спийч ми взе всичкия пауър. Пък Ъндър игото ще го рийдна като го ъпгрейднете на моя левъл. Твърде хард за разбиране е.
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"диалектиката между тези, които са против и тези, които са "за", може да се роди нещо полезно."За никаква "диалектика" не може да става дума! Също както и по отношение на съвременните мераци на Турция или на Македония!Романът "Под Игото" е класика и не се пипа! Българската литература, история и територия принадлежат само и единствено на България! Ясно и категорично! Никаква "диалектика" по въпроса, никакви пет лева!
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"По *** роман няма писан... от женкар изобщо що трябва да дме длъжни да учиме тая тъпотия"Дали Вазов е бил женкар нито си дорасла да съдиш, нито има връзка с това колко е велико творчеството му! В турските у-ща не ви ли учат на елементарна логика?Романът "Под Игото" е велико литературно произведение. Освен това е и исторически правдив, заради което именно е взет на мушка! Няма по-долно престъпление от предателството на род и родина
42
0
 
8
 
! Отговори
Присъствие, преди 4 години
слободия... Направо - рахат, лайф из лайф на "новобългаски"... И за да е пълен "рахатът" - чат - пат едни пиявички с тюрбанчета са организирали "здравословни кръвопускания" на гя... Оппааа, на "благоденстващия под сянката на падишаха " български народ!
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците пак са се развъртяли тука, в този турски сайт... Те мразят този велик роман... естествено!
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако трябва да се доуточня -главата набита на кол, а отделно и разкъсани слабините между два коня.... Да не кажете, че не съм я чел.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, какво присъствие е било с тези отрязани глави и набити на колове, бре? Никой от героите не оцелява, щото са присъствали.....
38
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под игото създаден роман през 1887-1888 в Одеса, Руска Империя. Как на това някой може да вярва, че е било фактология?----------Смятай, след като при всичкото напъване да се изобрази робство, се е получило едно съвсем нормално за времето си присъствие, каква слободия е било реално.
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз се опитвам да обясня на децата, че няма нищо срамно в диалекта и че това е езиково богатство, но те ми се хилят заедно с майка им, която е отрасла в панелно гето.
36
3
 
12
 
! Отговори
Поздрави преди 4 години
за форумите "критици" с родови корени от п-ов Чукотка, които надали са прочели и "Винету", но вече имат "капацитет" за "Под игото"! Таквизи вместо да му извадят очи на дядо Вазов - вежди му изписват. Дерзайте!
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоз да каже нещо смислено и той !
34
5
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Проблемът за шестокласниците е в родители им. Те също са загубили връзките с корена, т.е. с местният диалект след като са дошли да живеят в Пловдив или София , където върлуват францизми, англизцизми и американизми нужни на градксите кокони, за да се фръцкат;))) Родителите трябв ада седнат с децата си и да кажат: тази дума е така, защото произхода и е такъв... и е ценна с това... но за това се иска доста вътрешна култура. Аз тъй правя. Обяснявам. Примерно, защо "гугугър лази по жарка";)))
33
2
 
27
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Когато приоритетите на една държава се прехвърлят от "Върви народе възродени" към "Базука", "Антилопа" и "Поръчвай в някоя квартална кръчма" резултатът може да е само нуждата от опростяване на информацията за подрастващите. Направо сме задминали американците в повсеместната им тъ.оп.ота ! Неща като начетеност, образованост и възпитание вече нямат място сред днешната младеж. Думи като благодаря, извнявайте и моля се превръщат в архаизми. Изводът е, че държвата е капитулирала от образованието !
32
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под игото създаден роман през 1887-1888 в Одеса, Руска Империя. Как на това някой може да вярва, че е било фактология?
31
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По *** роман няма писан... от женкар изобщо що трябва да дме длъжни да учиме тая тъпотия
30
2
 
19
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 30Не знам защо, може би под внушението на знайни и незнайни псевдопатриоти и "националисти" като Волен Сидеров, но общоприетото мнение за романи като "Под игото" е, че в тях имало много турцизми от които следва да се освободим.Което не е вярно. Защото освен турски думи има и много френски, немски и др.Например "мюнцовете" идва от "Munz" на немски, което значи "монета". "Маскара" пък е френска дума, и т.н.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вазов съм го чел ,Терзийски не съм .
28
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Притежавам старо издание. Една трета на страница е текстът, другото - обяснение на диалектни думи и турцизми. Има и други произведения с обяснения за определени думи. Бил съм ученик и студент.Да не се посяга на словото на писател, бил съвременник!Писател, написал:"Език свещен на моите деди..."Продължението някой може да го знае - " и кой ще го спаси от хули гадки"?Някой соросоиден хлапак?Някой чувал ли е за автентичност, за авторско право?